Η Λίλα Παπαπάσχου είδε την ξέφρενη κωμωδία με τη νοσταλγική ατμόσφαιρα, τις σπαρταριστές ερμηνείες και τη ζωντανή μουσική και συνειδητοποίησε πόσο μεγάλη ανάγκη έχουμε το γέλιο και την  απενοχοποιημένη διασκέδαση, ως διαφυγή από την σκληρή πραγματικότητα

Αγαπώ ιδιαίτερα το Θέατρο 104. Το καλαίσθητο φουαγιέ με τους φιλόξενους ανθρώπους, την αύρα του χώρου, το προσεγμένο και πολυσυλλεκτικό ρεπερτόριό του. Ανατρέχοντας σε όλες τις παραστάσεις που έχω παρακολουθήσει στο συγκεκριμένο θέατρο, τολμώ να πω ότι αποτελεί μία σταθερή αξία στο αθηναϊκό καλλιτεχνικό γίγνεσθαι, διατηρώντας επιδέξια την ισορροπία ανάμεσα στην ποιότητα και την εμπορικότητα των παραγωγών που φιλοξενεί.

Αυτήν τη φορά βρεθήκαμε στην κάτω σκηνή και καθίσαμε πολύ κοντά ο ένας στον άλλο, με τους ηθοποιούς και τον μουσικό της παράστασης σε απόσταση αναπνοής, για να γίνουμε εν τέλει μια μεγάλη παρέα που απόλαυσε το θεατρικό πάρτι που οργάνωσαν οι συντελεστές της παράστασης «ΜΟΥΣΙΑ».

Το σουρεάλ κείμενο με τις εύστοχες σατιρικές πινελιές συνυπογράφουν οι Γιώργος Τριανταφύλλου (ο ίδιος έγραψε και τους στίχους των πρωτότυπων τραγουδιών) και Νικόλας Φραγκιουδάκης. Τη μουσική των τραγουδιών υπογράφει ο αγαπημένος συνθέτης Θέμης Καραμουρατίδης, που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις.

Η πλοκή του έργου μας μεταφέρει στα ένδοξα χίλια εννιακόσια ενενήντα κάτι. Τα χρόνια της οικονομικής ευμάρειας (της επίπλαστης έστω), των μπουζουκιών, των μεγάλων σουξέ, της γκλαμουριάς και της πολιτικής διαπλοκής. Οι τρεις ηθοποιοί της παράστασης, με την πολύτιμη συμβολή του μουσικού Χρίστου Θεοδώρου, γίνονται ένα ζωντανό τζουκμπόξ  για να μας ξαναθυμίσουν την αίγλη εκείνης της εποχής, η οποία έκρυβε πολύ παρασκήνιο κι άλλη τόση decadence.

(από αριστερά ) Νικόλας Φραγκιουδάκης, Ζαχαρούλα Κληματσάκη & Λευτέρης Παπακώστας σε ένα ξέφρενο μιούζικαλ βγαλμένο από τις αναμνήσεις μας

Τι να πρωτοπεί κανείς και τι να πρωτογράψει για όσα συμβαίνουν επί σκηνής. Η απαστράπτουσα Ζαχαρούλα Κληματσάκη με τη μεστή, λαϊκή φωνή της, ως Ανίτα Καραμπόλη -πρώην μπουζουξού και νυν μαικήνας των τεχνών – παγιδεύει στον ιστό της τον νευρωτικό Κίμωνα του Λευτέρη Παπακώστα και τον ανεκδιήγητο Περικλή του Νικόλα Φραγκιουδάκη. Ο μεν πρώτος επιτυχημένος ραδιοφωνικός παραγωγός, ο δε άλλος μικροαπατεώνας που ονειρεύεται να πιάσει την καλή και οι δύο όμως εξίσου…αποπροσανατολισμένοι. Εκείνη αγέρωχη, σαγηνευτική, μία γνήσια femme fatale της αθάνατης αθηναϊκής νύχτας, σαρώνει στο πέρασμα της κάθε εμπόδιο στα υποχθόνια σχέδιά της.

Ο Λευτέρης Παπακώστας (ως άλλος Ρομπέρτο Μπενίνι) με εντυπωσιακή πλαστικότητα στις κινήσεις και ένα πρόσωπο που μπορεί να κάνει τις πιο απίστευτες γκριμάτσες, μας έπεισε απόλυτα για όλες τις ποιότητες του χαρακτήρα του, ενώ ο εκρηκτικός, πολυτάλαντος και με γνήσια κωμική φλέβα Νικόλας Φραγκιουδάκης μας χάρισε για μία ακόμη φορά (αν έχετε δει τα ξεκαρδιστικά του βίντεο με καταλαβαίνετε, αν όχι δείτε τα και θα με θυμηθείτε)  μία εξωφρενικά αστεία ερμηνεία.

Μαζί τους, με τη μουσική – και όχι μόνο – αλληλεπίδρασή του ο Χρίστος Θεοδώρου, που έστησε το πιο κεφάτο dj set, θυμίζοντάς μας μερικές από τις πιο γνωστές επιτυχίες των 90’s, ενώ παράλληλα συνόδευσε τους ηθοποιούς της παράστασης στις μουσικοχορευτικές τους αναζητήσεις.

Τρεις ταλαντούχοι ηθοποιοί κι ένας μουσικός επί σκηνής μας ταξιδεύουν πίσω στα 90’s

Η Ηλιάνα Γαϊτάνη, που επιμελήθηκε την κίνηση, βοήθησε σημαντικά τους ηθοποιούς απελευθερώνοντας τα σώματά τους και αξιοποιώντας στο έπακρο τον περιορισμένο σκηνικό χώρο, ενώ οι φωτισμοί του Κωνσταντίνου Φάμη στροβιλίζονται ρυθμικά ακολουθώντας τους ήρωες και τις αλλεπάλληλες ανατροπές της σκηνικής δράσης.

Εντυπωσιακά τα κοστούμια της Nazezhda Clothing, εντελώς μέσα στο κλίμα εκείνης της εποχής. Στο ίδιο ύφος και η σκηνογραφική προσέγγιση των Γιώργου και Δημήτρη Τριανταφύλλου, με σαφείς αναφορές στα αντικείμενα φετίχ των ΄90s, τα οποία παραμένουν cult έως τις μέρες μας (και επανέρχονται συχνά στις τάσεις της μόδας).

Στα ΜΟΥΣΙΑ ακούγονται μερικά από τα πιο γνωστά ελληνικά τραγούδια εκείνης της εποχής, αλλά και νέα τραγούδια που γράφτηκαν ειδικά για την παράσταση, με το λόγο, τη μουσική, το χορό και το τραγούδι να συνθέτουν ένα εντυπωσιακό μιούζικαλ δωματίου, με σασπένς και άφθονες στιγμές γέλιου (…και συγκίνησης).

Ρίο Αντίριο λοιπόν ή Κουφονήσια; Έντεχνο η λαϊκό; Κουλτούρα ή κονόμα; Κίμωνας ή Περικλής; Ό,τι κι αν επιλέξετε τα «ΜΟΥΣΙΑ» το προσφέρουν απλόχερα, φέρνοντας τη δεκαετία του ’90 στο δικό μας, εξίσου παράλογο και αντιφατικό, σήμερα.

Τα Δευτερότριτα  στο Θέατρο 104, τα «ΜΟΥΣΙΑ» επιστρέφουν δυναμικά (μετά τον πρώτο επιτυχημένο κύκλο SOLD OUT παραστάσεων για να μην ξεχνιόμαστε) και σας προσκαλούν στο πιο τρελό πάρτι της χρονιάς. Να πάτε…και καλά να περάσετε!

Όλος ο θίασος επί σκηνής, μαζί με τον σκηνοθέτη της παράστασης Γιώργο Τριανταφύλλου

ΜΟΥΣΙΑ

Μια Μουσική Κωμωδία των Τριανταφύλλου – Φραγκιουδάκη

Σκηνοθεσία: Γιώργος Τριανταφύλλου

Μουσική Πρωτότυπων Τραγουδιών: Θέμης Καραμουρατίδης

Στίχοι Πρωτότυπων Τραγουδιών: Γιώργος Τριανταφύλλου

Παίζουν: Ζαχαρούλα Κληματσάκη, Λευτέρης Παπακώστας, Νικόλας Φραγκιουδάκης

και ο Χρίστος Θεοδώρου (Μουσικός επί Σκηνής)

Σκηνοθεσία: Γιώργος Τριανταφύλλου

Μουσική Πρωτότυπων Τραγουδιών: Θέμης Καραμουρατίδης

Στίχοι Πρωτότυπων Τραγουδιών: Γιώργος Τριανταφύλλου

Κείμενο: Γιώργος Τριανταφύλλου – Νικόλας Φραγκιουδάκης

Επιμέλεια σκηνικού: Γιώργος Τριανταφύλλου – Δημήτρης Τριανταφύλλου

Κοστούμια: Nazezhda

Κίνηση: Ηλιάνα Γαϊτάνη

Φωτισμοί: Κωνσταντίνος Φάμης

Βοηθός Σκηνοθέτη: Σοφία Πέτρου

Φωτογραφίες: Γιώργος Κασαπίδης

Επικοινωνία: Αριστέα Γιάννου

Εκφωνήτρια Δελτίου Ειδήσεων: Νέλλη Μποφίλιου(guest)

Παίζουν: Ζαχαρούλα Κληματσάκη, Λευτέρης Παπακώστας, Νικόλας Φραγκιουδάκης

και ο Χρίστος Θεοδώρου (Μουσικός επί Σκηνής)

Από: 30/10/2023 Εως: 19/12/2023

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15

Θέατρο 104, Ευμολπιδών 41, Γκάζι

Γενική Είσοδος: 14€ | Μειωμένο (φοιτητών- ανέργων): 10€

Κρατήσεις: 210 3455020, 6951269828, 104.gr, More.com

https://www.more.com/theater/mousia/

LINK ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ :

Ρίο Αντίρριο – Ζαχαρούλα Κληματσάκη, Θέμης Καραμουρατίδης

Η Λίλα Παπαάσχου στο φουαγιέ του Θεάτρου 104