Ο Σωτήρης Γεωργίου γράφει για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Έλληνας στη χώρα του και σχολιάζει έρευνα που δείχνει ότι μόνο ένας στους δέκα είναι ευχαριστημένος που ζει στην Ελλάδα

Να λέμε αισιόδοξα πράγματα, Ναι. Αλλά να λέμε και τις αλήθειες που δεν αρέσουν γιατί μας χαλάνε την …ύπνωση και τη νιρβάνα. Κακά τα ψέματα, μήπως δεν στηρίζονται πολλές φορές και στα ψυχοφάρμακα και τα ναρκωτικά; Αν δεν βλέπεις την πραγματικότητα και τα προβλήματα, πως θα τα λύσεις; Αν δεν ανησυχείς, όταν καίγεται το σπίτι του γείτονα θα καεί και το δικό σου, δεν λένε; Μήπως αλήθεια αισθανόμαστε όλοι μας άνετα στην αγαπημένη μας Ελλάδα; ¨Η μήπως θέλουμε να την κάνουμε γιατί δεν πάει άλλο;

Όπως αποτυπώνεται στην εκτενή έρευνα του Δικτύου IRIS και της Focus Bari στην Ελλάδα μόνο ένας στους 10 Έλληνες δηλώνει ευχαριστημένος από την ζωή στην Ελλάδα σήμερα! Μόνο το 9% των Ελλήνων παραδέχεται ότι η καθημερινότητα τους είναι αυτή που επιθυμούσαν και μόλις το 4% δηλώνει ότι η σημερινή Ελλάδα είναι η χώρα των ονείρων τους. Ευρήματα που προκαλούν ανησυχία και λύπη μαζί. Καμία έκπληξη αν ζεις στην κοινωνία και σκέφτεσαι και δεν αρκείσαι να διαβάζεις τα συστημικά ΜΜΕ που μας έχουν παρουσιάσει την Ελλάδα σαν Μονακό. Οι κάτοικοί της μόνο Μονεγάσκοι δεν αισθάνονται!

Ακούστε και το καλύτερο. Το 61% των πολιτών εκφράζει την επιθυμία του να ζήσει σε άλλη χώρα, δίνοντας προτίμηση στην Ελβετία! Κοινώς αυτά που λέω χρόνια. Δηλαδή ότι η Ελλάδα ως χώρα θα ακμάζει, αλλά ως πολίτες θα έχουμε πρόβλημα. Με εξαίρεση την ελίτ και την παρέα τους. Κάτι που με φόβιζε πάντα και έλεγα στις εκπομπές μου εδώ και χρόνια από τα μνημόνια. Ότι θα φτιάξει η Ελλάδα μεν, αλλά ο Έλληνας θα γίνει ο “υπηρέτης” των επισκεπτών. Δεν είναι κακό. Κακό όμως είναι, να γίνουμε όλοι στο τέλος λίγο ή πολύ “υπηρέτες και με τον μισθό μας να μην μπορούμε να κάνουμε οικογένεια. Που ο αντίστοιχος όμως πολίτης της μεσαίας τάξης στις ΗΠΑ μπορεί και παραμπορεί.

Ένας στους δύο Έλληνες δεν θα πάει διακοπές. Οι νέοι πως να μάθουν τον τόπο τους, όταν θέλεις ένα χιλιάρικο πάνω κάτω για να πας στην Κρήτη πχ με το αμάξι (μια τετραμελής οικογένεια). Ακόμα και διευθυντής τράπεζας να είσαι δεν βγαίνει! Ο Έλληνας αισθάνεται χαμένος. Διακοπές δεν μπορούν να πάνε οι μισοί και δεν βάζω καν το πρόβλημα της στέγασης που εξελίσσεται σε μάστιγα.

Ο Έλληνας δεν θα μπορεί να γνωρίσει τα νησιά του, αν συνυπολογίσουμε και την ακρίβεια στις υπηρεσίες όπου πάει. Κάπως έτσι δεν γίνεσαι ξένος στον τόπο σου; Όταν οι ξένοι τα πάρουν όλα και κάνουν και ζωάρα γιατί όλα είναι φθηνά για το πορτοφόλι τους; Δεν είμαι κατά των επενδύσεων και του τουρισμού. Κάθε άλλο. Αλλά να κοιτάξουμε και τον Έλληνα που τον έχουν χρόνια ξεχασμένο και παραπεταμένο. Αν δεν βρήκε περιουσία παλεύει για να ζήσει αξιοπρεπώς (τέσσερις στις δέκα οικογένειες σύμφωνα με άλλη έρευνα έχουν απώλεια βασικών ειδών στο σπΙτι τους).

Αυτή την Ελλάδα θέλουμε; Αυτήν θέλουμε μόνο αν κάνουμε μπίζνες πάνω στα νέα πρότζεκτ ή είμαστε βολεμένοι. Οι υπόλοιποι δεν τη….θέλουμε!