Ο Σωτήρης Γεωργίου με αφορμή και τις πυρκαγιές γράφει για τους εθελοντές

Γνωρίζετε όλοι τις κοινωνικές μου ευαισθησίες γιατί όπως λέω αν δεν ασχολείσαι με την κοινωνία μην έχεις παράπονα για το τι συμβαίνει μετά. Αλήθεια πόσοι θυμάστε τον Βασίλη Φιλώρα; Ο 38χρονος εθελοντής πυροσβέστης, Βασίλης Φιλώρας, έχασε τη ζωή του στο πύρινο μέτωπο που σάρωσε τη βορειοανατολική Αττική πριν λίγα χρόνια τον Αύγουστο του 2021. Καθώς συμμετείχε στην κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς στην Ιπποκράτειο Πολιτεία. Ο άτυχος και ήρωας όμως εθελοντής πυροσβέστης, έχασε τη ζωή του από χτύπημα μετά από πτώση κολώνας της ΔΕΗ την Παρασκευή 5 Αυγούστου και αφού νοσηλεύθηκε αλλά δεν κατάφερε να κερδίσει την μάχη της ζωής.

Σε μια Ελλάδα και σε ένα κόσμο που γίνεται πιο σκληρός από ποτέ και που το κράτος περιμένει πολλές φορές να παίξουν τον ρόλο του οι εθελοντές, δεν πρέπει να έχουμε λήθη. Πρέπει να έχουμε θαυμασμό και σεβασμό στους χιλιάδες εθελοντές σε όλα τα επίπεδα αλλά ειδικά κάτι παραπάνω για όσους τρέχουν να σβήσουν φωτιές, να σώσουν περιουσίες, ζωές γιατί και τα ζωάκια ζωή είναι, να σώσουν το μέλλον μας και των παιδιών μας που είναι το οξυγόνο. Κάτι που έχουμε ξεχάσει..

Δεν πρέπει να ξεχνάμε αλλά πρέπει να τιμάμε και να κάνουμε ζωντανά παραδείγματα ανθρώπους που έβαλαν πάνω από το εγώ τους την προσφορά τους στην κοινωνία. Αλήθεια πόσοι σήμερα μπαίνουν στην διαδικασία να φύγουν από την βολή τους για να πάνε να σβήσουν μια φωτιά; Και μάλιστα με απειλή της ζωής τους; Γιατί ο καθένας θα εισπράξει τόσο καπνό στην καλύτερη, που δεν ξέρουμε καν τι συνέπειες θα έχει στο μέλλον του.
Δεν θα έπρεπε ο Βασίλης που τον αναφέρω χαρακτηριστικά γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε τους πραγματικούς ήρωες, να είναι πρότυπο; Παράδειγμα; Δεν θα έπρεπε να έχει πολλούς, χιλιάδες, μιμητές; Που να νοιάζονται για την κοινωνία, το γενικό καλό;

Πόσοι αλήθεια τον΄ ήξεραν δια των ΜΜΕ; Που σε αναφέρουν όχι όταν κάνεις κάτι καλό αθόρυβα αλλά άμα πεθάνεις. Γιατί; Πόσοι τον θυμούνται σήμερα αλήθεια; Πόσοι θα πουν ένα νοητικό ευχαριστώ; Την ίδια ώρα όμως τα περισσότερα ΜΜΕ και ο απλός κόσμος, θα μας δείχνουν πόσο ωραία περνάνε οι ινφλουένσερ και πόσο @@μάτη είναι η ζωή. Η ζωή των άλλων όμως, των ολίγων και όχι η δική μας και του συνόλου! Ωραία τακτική για να κοιμάται το ..κοπάδι ότι όλα πάνε καλά΄! Και να ξεχάσεις εσύ και τις φωτιές και το ότι δεν μπορείς να μπεις σε πλοίο γιατί είναι πανάκριβο και ότι πας στο σούπερ μάρκετ και κόβεις και τα βασικά!

Ναι, πρέπει να ζούμε και να κάνουμε πράγματα και η ζωή ποτέ δεν σταματά. Αλλά με σύνεση και σεβασμό. Να θυμηθείς έστω και ένα δευτερόλεπτο τον Βασίλη και τον κάθε ήρωα Βασίλη Φιλώρα. Το κάθε εθελοντή από τους χιλιάδες που έτρεξαν προ εβδομάδας στην καταστροφική και με ένα θύμα μην ξεχνάμε, φωτιά, πάλι στην Β.Α Αττική και πάλι τέτοιες ημέρες όπως το 2021. Δεν θα έπρεπε να αφιερώσεις έστω και ένα ποστ σαν φόρο τιμής και για να μαθαίνουν οι νεότεροι και να θυμούνται οι παλαιότεροι ποιοι άνθρωποι ήταν στην μάχη για το κοινό καλό χωρίς να είναι υποχρεωμένοι; Δεν θα έπρεπε τα ΜΜΕ να αφήσουν λίγο στην άκρη την χλίδα και την κραιπάλη που μας βομβαρδίζουν και να προβάλλουν απλούς ήρωες της καθημερινότητας; Γιατί ο εθελοντής είναι ένας ήρωας της καθημερινότητας σε ένα κράτος ειδικά που αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του που γι’ αυτές άλλωστε εισπράττει ακόμα και τους περισσότερους φόρους στην Ευρώπη, αλλά ψάχνουμε πυροσβέστη με τα κιάλια!

Μήπως τελικά και αποκτήσουμε μια καλύτερη κοινωνία, μια καλύτερη Ελλάδα. Γιατί είμαστε σε μια Ελλάδα που ένα πολύ μεγάλο ποσοστό εκτιμά μόνο τον πλούτο, την ομορφιά και το φαίνεσθαι. Αλλά στην δύσκολη περιμένει τον κάθε Βασίλη Φιλώρα ,τον κάθε ήρωα πιλότο και πυροσβέστη, τον κάθε εθελοντή ,να τον σώσει .