Η επετειακή πασαρέλα, με τη συμμετοχή 30 σχεδιαστών εστίασε αποκλειστικά στη χρήση ανακυκλώσιμων και μεταχειρισμένων υλικών, προωθώντας το μήνυμα της βιωσιμότητας και της επανάχρησης
Παρά το μουντό καιρό και την υγρή ατμόσφαιρα, «το Ελληνικό Φως» έλαμψε στην εκδήλωση “Νέα Παραλία Νέα Πασαρέλα 10” που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Η επετειακή πασαρέλα, με τη συμμετοχή 30 σχεδιαστών που οργανώθηκε χθες βράδυ για 10η συνεχή χρονιά από τον Σύλλογο «Οι Φίλοι της Νέας Παραλίας», εστίασε αποκλειστικά στη χρήση ανακυκλώσιμων και μεταχειρισμένων υλικών, προωθώντας το μήνυμα της βιωσιμότητας και της επανάχρησης.
Η Αρετή Κονδυλίδου, ένα από τα «μοντέλα» της εκδήλωσης, φορώντας δημιουργία του σχεδιαστή Μπερνάρ Κουόμο, ενθουσιάστηκε για τη συμμετοχή της, επισημαίνοντας τη σημασία της πασαρέλας ως πολιτιστικό και κοινωνικό γεγονός. Η στολή της, εμπνευσμένη από την παραδοσιακή σαρακατσάνικη φορεσιά, ήταν κατασκευασμένη από πλαστικό μπάνερ και μουσαμά, αναδεικνύοντας τη φιλοσοφία της ανακύκλωσης.
Στην εκδήλωση «Νέα Παραλία Νέα Πασαρέλα 10» τα μοντέλα παρουσίασαν ιδιαίτερες δημιουργίες εμπνευσμένες από την ελληνική παράδοση και κατασκευασμένες μόνο από ανακυκλωμένα υλικά. Η Στέλα Μίχου παρουσίασε μια φορεσιά εμπνευσμένη από τη Θεσσαλία, φτιαγμένη από παλιό τσουβάλι και παραδοσιακό κέντημα. Η Μαρία Καμενίδη φόρεσε μια δημιουργία εμπνευσμένη από τον Πόντο και τη Θράκη, χρησιμοποιώντας υλικά όπως καπάκια γυάλινων μπουκαλιών, μαύρες σακούλες σκουπιδιών και χαρτί από πατρόν.
Η Ράνια Αφεντούλη παρουσίασε μια νυφιάτικη στολή που φόρεσε το μοντέλο Βαλασία Τσιαρτσιαφλή, φτιαγμένη από εκατοντάδες χειρουργικά γάντια, πλαστικά λουλούδια και νάιλον θερμοκηπίου, εμπνευσμένη από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, όπως η Σκόπελος και η Κάρπαθος και τις παραδοσιακές ελληνικές νύφες.
Άλλες συμμετοχές περιελάμβαναν την Άννα-Μαρία Ποντιώτη, που φόρεσε κουρέλια, ένα υλικό που παραδοσιακά χρησιμοποιούταν στα ελληνικά σπίτια, σε μια δημιουργία της μητέρας της, Αναστασίας Παπαδοπούλου. Μια ακόμη συνεργασία ανάμεσα σε μητέρα και κόρη ήταν αυτή της Μαριάμ και της σχεδιάστριας μητέρας της, Φωτεινής Μιχαλέου, που παρουσίασαν μια φορεσιά από υφαντό υλικό εμπνευσμένο από το Παλαιοχώρι Χαλκιδικής.
Η Νικολέτα Τσικώτη, αρχιτέκτονας και περιβαλλοντική σχεδιάστρια, παρουσίασε την δική της δημιουργία, εμπνευσμένη από τις μπούλες της Νάουσας και τους κουδουνοφόρους του Σοχού. Χρησιμοποίησε φελλούς από μπουκάλια κρασιού, παλιά κεντήματα και κουρτίνες της γιαγιάς της, καθώς και πλαστικά από συσκευασίες.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Σύλλογο «Οι Φίλοι της Νέας Παραλίας» σε συνεργασία με το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης ,υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και την οικονομική υποστήριξη του ΥΠΠΟ. Στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινού για την ανακύκλωση, την επανάχρηση και την προστασία του περιβάλλοντος, δίνοντας παράλληλα έμφαση στην ανάδειξη της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ“ ο Βernard Cuomo τόνισε την αποκλειστική χρήση ανακυκλωμένων ή μεταχειρισμένων υλικών στα δημιουργήματα των κουστουμιών για την Πασαρέλα 10: “Η δράση μας στοχεύει να φέρει αντιμέτωπο το ευρύ κοινό με το τεράστιο πρόβλημα των σκουπιδιών και των αποβλήτων. Να μεταφέρει το μήνυμα του σεβασμού στον πλανήτη. Να προωθήσει την επανάχρηση και την ανακύκλωση, δίνοντας μια δεύτερη ευκαιρία για.. ζωή στα ευτελή υλικά που προορίζονταν για τα σκουπίδια», είπε.
Το κοινό απόλαυσε επίσης ζωντανή μουσική, σε έναν «διάλογο» μεταξύ παράδοσης και σύγχρονης οπτικής, με πρωτότυπες συνθέσεις του Σταμάτη Πασόπουλου και της Νατάσας Τσακηρίδου που συνόδευσαν την εκδήλωση.