«Think Globally, Act Locally» (Σκέψου παγκόσμια, δράσε τοπικά) είναι το θέμα της φετινής Fashion Revolution Week της ετήσιας καμπάνιας που συγκεντρώνει τους συμμετέχοντες στο παγκόσμια κίνημα ακτιβισμού στη μόδα για μια Εβδομάδα Δράσης (22-25 Απριλίου).

Η Εβδομάδα Επανάστασης στη Μόδα 2025 θα κινητοποιήσει τους πολίτες μέσω του δικτύου της σε περισσότερες από 80 χώρες και όχι μόνο, «να ενωθούν, να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση και να υποστηρίξουν τη βελτίωση της κοινωνικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενισχύοντας το μήνυμα ότι οι επωνυμίες μόδας πρέπει να λογοδοτήσουν για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και να αυξήσουν τη διαφάνεια σε όλες τις αλυσίδες εφοδιασμού τους».

«Καθώς η Επανάσταση στη Μόδα εισέρχεται στη δεύτερη δεκαετία της, πρέπει να βασιστούμε στο πνεύμα της συμμαχίας, της έρευνας και της κοινότητας στην οποία ιδρύθηκε» ανέφερε η εκτελεστική διευθύντρια της Fashion Revolution Week, Σάρα Τζέι.

«Η πρωταρχική ερώτηση της Fashion Revolution Week “ποιος έφτιαξε τα ρούχα μου;” είναι τόσο επίκαιρη όσο ποτέ. Πρέπει να συνεχίσουμε να θέτουμε τολμηρές ερωτήσεις και να απαιτούμε διαφάνεια, σταθερές δεσμεύσεις και απτά σχέδια δράσης από τα brands, τους ενδιαφερόμενους φορείς και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Πρέπει να οργανωθούμε τοπικά, να συνδεθούμε στρατηγικά και να ακουστεί η φωνή μας για μεγαλύτερη νομοθετική προστασία του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της μόδας» επισήμανε.

Η πρωτοβουλία Fashion Revolution ξεκίνησε από τις Κάρι Σόμερς και Όρσολα ντε Κάστρο μετά τη φονική κατάρρευση του εργοστασίου ενδυμάτων Rana Plaza στο Μπαγκλαντές το 2013, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 1.134 εργαζόμενοι.

Κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Δράσης, σε 80 χώρες διοργανώνονται συζητήσεις, εργαστήρια ανακύκλωσης και επιδιόρθωσης ενδυμάτων.

Κάθε 5 λεπτά κατασκευάζονται 1 εκατομμύριο ρούχα, λιγότερο από το 1% ανακυκλώνεται. Επιπλέον, η βιομηχανία της μόδας είναι υπεύθυνη για το 2%- 8% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν πόσο σημαντικό είναι να κάνετε τη γκαρνταρόμπα σας πιο βιώσιμη, αναφέρουν οι διοργανωτές των δράσεων.

«Στην εποχή της σπάταλης στη μόδα, η επιδιόρθωση των ρούχων είναι μια επαναστατική πράξη. Εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία για να γίνετε μέλος της τοπικής σας κοινότητας, επισκευάστε σκισμένες τσέπες και σκισμένες ραφές και πυροδοτήστε συζητήσεις για το πώς να κάνετε τα αγαπημένα ρούχα να διαρκέσουν» αναφέρουν.

«Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο υποχωρούν στη νομοθεσία που στοχεύει στην προστασία του περιβάλλοντος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων στον τομέα της ένδυσης, οι παγκόσμιες μάρκες επίσης σιωπηρά αποκαθιστούν τους στόχους βιωσιμότητας υπογραμμίζοντας γιατί η συλλογική δράση των πολιτών έχει σημασία τώρα περισσότερο από ποτέ» τονίζουν.