Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νικόλαου Παπαευσταθίου, η δημοτική Κοινότητα των Βουτών, μετά από σχετικό αίτημα του Δήμου Ηρακλείου και με επίκεντρο τις ρηγματώσεις που εμφανίστηκαν σε δρόμους και σπίτια της περιοχής, τα τελευταία 24ωρα.
Σημειώνεται πως από νωρίς το πρωί ξεκίνησε έλεγχος στην περιοχή, παρουσία και του προέδρου της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, καθηγητή Ευθυμίου Λέκκα, από τον οποίο αναμένονται τα αποτελέσματα, όπως ανέφερε και ο δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός.
«Θα μπορούμε από αύριο να προχωρήσουμε σε πιο συγκεκριμένα βήματα, τα οποία βεβαίως θα οδηγηθούν από τα πορίσματα τα οποία περιμένουμε και θα έχουμε πάρα πολύ σύντομα» εξήγησε ο δήμαρχος Ηρακλείου, που έκανε γνωστό ότι από κλιμάκιο του ΤΑΕΦΚ (Τομέα Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου) κίτρινο χρώμα σήμανση (επισκευάσιμο κτίσμα) μπήκε σε εννέα κτίρια. Μάλιστα ο κ. Καλοκαιρινός, τόνισε πως «οι οικογένειες σε αυτά τα σπίτια μετακινούνται και αυτό είναι κάτι το οποίο το φροντίζουμε ήδη».
Νωρίτερα το απόγευμα αυτοψία στην περιοχή, έκανε ο καθηγητής Τεχνικής Γεωλογίας και Γεωτεχνικής Μηχανικής ΕΜΠ Κωνσταντίνος Λουπασάκης, συνοδευόμενος από τον δήμαρχο Ηρακλείου, αντιδημάρχους, τον πρόεδρο των Βουτών και μέλη του τοπικού συμβουλίου.
«Βλέπω ότι από τη μία μέρα στην άλλη, έχουμε μετακινήσεις οι οποίες είναι διακριτές, άρα πρέπει να μπούμε στη διαδικασία να το παρακολουθήσουμε με πάρα πολύ προσοχή» τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Λουπασάκης, συμπληρώνοντας ότι «υπάρχει κίνδυνος και πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή, γιατί μπορεί να εξελιχθούν γρήγορα τα φαινόμενα τις επόμενες ημέρες».
Επίσης ο καθηγητής στο ΕΜΠ συμπλήρωσε ότι «θα πρέπει να γνωρίζουμε τον ρυθμό με τον οποίο εκδηλώνεται η κατολίσθηση. Εάν αυτή κινείται με ένα ρυθμό της τάξης του μισού χιλιοστού το εξάμηνο, υπάρχει μία ασφάλεια. Εάν όμως διαπιστώσουμε ότι κινείται γρήγορα, θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τις αποφάσεις μας, για το ποιες οικίες είναι επικίνδυνες και ποιες όχι».
Νέα αυτοψία το πρωί της Δευτέρας
Νέα αυτοψία στις Βούτες και συντονισμό των δράσεων για την αντιμετώπιση του φαινομένου της καθίζησης του εδάφους που έχει προκαλέσει ρηγματώσεις σε κατοικίες και δρόμους, πραγματοποιούν εκ νέου από νωρίς το πρωί της Δευτέρας κλιμάκια, παρουσία του προέδρου του ΟΑΣΠ, καθηγητή Ευθ. Λέκκα, του δημάρχου Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινού, στελεχών του δήμου, της περιφέρειας αλλά και του τοπικού συμβουλίου.
Η επισκόπηση των μηχανικών της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου Ηρακλείου ξεκίνησε από νωρίς το πρωί, από το σχολείο και τα κοινόχρηστα κτίρια και χώρους, με τον δήμαρχο Αλέξη Καλοκαιρινό να τονίζει ότι προτεραιότητα είναι η ασφάλεια, γνωστοποιώντας ότι μετά από έλεγχο μηχανικών της τεχνικής υπηρεσίας, έγινε σύσταση στους ιδιοκτήτες τεσσάρων σπιτιών να μην παραμείνουν μέσα σε αυτά.
Κλιμάκιο της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου Ηρακλείου από έξι πολιτικούς μηχανικούς πραγματοποίησε επισκόπηση από το νηπιαγωγείο των Βουτών, την εκκλησία, την παιδική χαρά, τους αύλειους χώρους, εκεί όπου υπάρχει συνάθροιση κοινού, αλλά η ίδια αυτοψία συμπεριέλαβε και όλα τα κατοικημένα σπίτια στα οποία διαπιστώθηκε πρόβλημα.
Λίγο νωρίτερα -και πάντως εν αναμονή της άφιξης των μηχανημάτων που θα βοηθήσουν στην υλοποίηση του ελέγχου- είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τον καθηγητή κ. Λέκκα, τον δήμαρχο Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινό, τον αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ηρακλείου Νίκο Συριγωνάκη, τους αντιδημάρχους Γιώργο Σισαμάκη και Μανόλη Χαιρέτη, τον προέδρο των Βουτών Χαράλαμπο Αλογδιανάκη, μέλη του Τοπικού Συμβουλίου και τους μηχανικούς της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου Ηρακλείου.
Οι πρώτες εκτιμήσεις
Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις ρηγματώσεις στις Βούτες Ηρακλείου σχετίζονται με εδαφικές διαρρήξεις μήκους περίπου 150 μέτρων, ανέφερε ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στη σύσκεψη του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Ηρακλείου.
Ο κ. Λέκκας, που βρίσκεται στην Κρήτη από το βράδυ της Κυριακής, σε δηλώσεις του στο τέλος της σύσκεψης ανέφερε ότι δύο διαρρήξεις είναι ορατές και έχουν προκαλέσει καταστροφές σε οικίες, την εκκλησία, την παιδική χαρά και σε δίκτυα της περιοχής. Μάλιστα, επανέλαβε ότι σε τέσσερις περιπτώσεις σπιτιών, μετά από έλεγχο μηχανικών του Δήμου Ηρακλείου, έγινε σύσταση προς τους ιδιοκτήτες να μην παραμείνουν καθώς ενέχουν κίνδυνοι.
Όπως ανέφερε ο κ. Λέκκας, «είναι κυρίαρχο να δούμε τι θα κάνουμε από δω και στο εξής. Πιστεύω ότι σε τρεις με τέσσερις ώρες θα έχουμε τα δεδομένα των αποτυπώσεων που κάνουν τα επιστημονικά συνεργεία στην περιοχή έτσι ώστε να δούμε που οφείλεται το φαινόμενο. Εάν δηλαδή οφείλεται σε μία μεγάλη κατολίσθηση ή σε κάποια τεκτονική διάρρηξη, κάποια τεκτονική γραμμή, κάποια ρευστοποίηση κλπ».
Στην περιοχή ωστόσο έχει δημιουργηθεί τα τελευταία 24ωρα αναστάτωση μεταξύ των κατοίκων, με μερίδα πολιτών να σημειώνει ότι παρά το γεγονός ότι άκουγαν κάποιους θορύβους, δεν αντιλήφθηκαν εξαρχής ότι δημιουργούνταν αυτές οι ρηγματώσεις.
Ο πρόεδρος της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου επιπρόσθετα, ανέφερε ότι στην περιοχή θα συνεχιστεί η παρακολούθηση και πως ιδιαίτερη σημασία έχει η παρατήρηση και των επόμενων μετρήσεων προκειμένου να εντοπιστούν πιθανές παραμορφώσεις, μετά την καταγραφή από τα drones και τα συστήματα υψηλής ευκρίνειας.