Σε 2.056 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τον ισχυρό σεισμό των 7,7 Ρίχτερ που έπληξε την Παρασκευή τη Μιανμάρ, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Ομάδα Πληροφόρησης του Κρατικού Συμβουλίου Διοίκησης της χώρας. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 3.900, ενώ περίπου 270 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται.
Οι διασώστες –τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό– δίνουν αγώνα με τον χρόνο για να εντοπίσουν επιζώντες στα ερείπια που άφησε πίσω του ο πιο καταστροφικός σεισμός της χώρας εδώ και έναν αιώνα.
Σκηνές σωτηρίας στα χαλάσματα
Τη Δευτέρα το πρωί, τέσσερις άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα συντρίμμια κτιρίων στη Μανταλέι, την πόλη που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, σύμφωνα με πληροφορίες του κινεζικού πρακτορείου Xinhua. Μεταξύ των διασωθέντων ήταν ένα κορίτσι και μία έγκυος γυναίκα, γεγονός που αναπτέρωσε το ηθικό των ομάδων έρευνας και διάσωσης.
Την ίδια στιγμή, στη Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης, όπου κατέρρευσε ουρανοξύστης υπό κατασκευή λόγω του σεισμού, εντοπίστηκαν σημάδια ζωής κάτω από τα συντρίμμια. Οι διασώστες ανέσυραν μια ακόμη σορό, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων από την κατάρρευση στους 12, ενώ συνολικά στην Ταϊλάνδη οι νεκροί ανέρχονται στους 19 και οι αγνοούμενοι στους 75.
Κρίσιμες ώρες για τους εγκλωβισμένους
Στην Μπανγκόκ, εκπαιδευμένοι σκύλοι και μηχανήματα ανίχνευσης επιστρατεύθηκαν στο σημείο της κατάρρευσης του ουρανοξύστη, καθώς οι διασώστες προσπαθούσαν απεγνωσμένα να φτάσουν σε σημείο όπου είχαν εντοπιστεί ενδείξεις ζωής. «Οι πιθανότητες επιβίωσης μειώνονται δραματικά μετά τις 72 ώρες», δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνήτης της πόλης, Ταβίντα Καμόλβετζ, προσθέτοντας: «Πρέπει να επιταχύνουμε. Δεν θα σταματήσουμε, ούτε και μετά τις 72 ώρες».
Οι διεθνείς ομάδες διάσωσης
Οι διεθνείς ομάδες διάσωσης έχουν συμμετάσχει στην προσπάθεια αντιμετώπισης της καταστροφής, με πολλές χώρες να στέλνουν βοήθεια στη Μιανμάρ. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:
- Η Κίνα στέλνει μια ομάδα διάσωσης 82 ατόμων
- Μια ομάδα 51 ατόμων που έφτασε από το Χονγκ Κονγκ την Κυριακή
- Η Ινδία στέλνει μια πτήση βοήθειας που μεταφέρει μια ομάδα διάσωσης και προμήθειες έκτακτης ανάγκης.
- Το υπουργείο Εξωτερικώντης Μαλαισίας δήλωσε ότι θα στείλει μια ομάδα 50 ατόμων για να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις αρωγής κατά της καταστροφής.
- Οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, η Ινδονησία, η Ιρλανδία, η Νότια Κορέα, η Ρωσία, η Νέα Ζηλανδία και οι ΗΠΑ στέλνουν επίσης ομάδες διάσωσης
- Ο υπουργός Εξωτερικώντου Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Λάμι δεσμεύτηκε για βοήθεια ύψους 10 εκατ. λιρών για να βοηθήσει «όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη»
Ο στρατός της Μιανμάρ συνεχίζει τους βομβαρδισμούς παρά την κρίση μετά τον σεισμό
Ένοπλο κίνημα το οποίο προβάλλει αντίσταση στο στρατιωτικό καθεστώς της Μιανμάρ κατήγγειλε χθες Κυριακή πως οι ένοπλες δυνάμεις εξακολουθούν να βομβαρδίζουν κοινότητες, παρότι η χώρα είναι αντιμέτωπη με καταστροφή, μετά τον σεισμό 7,7 βαθμών που προκάλεσε πελώριες ζημιές κι άφησε πίσω τουλάχιστον 2.000 νεκρούς.
Η Εθνική Ένωση των Κάρεν (KNU), από τις παλαιότερες οργανώσεις ανταρτών στη Μιανμάρ, τόνισε σε ανακοίνωσή της πως η χούντα «συνεχίζει τα αεροπορικά πλήγματα στοχοποιώντας περιοχές όπου ζουν άμαχοι, παρότι ο πληθυσμός υποφέρει τα πάνδεινα εξαιτίας του σεισμού».
Πρόσθεσε πως αντί ο στρατός να δώσει προτεραιότητα στις επιχειρήσεις αρωγής, επιλέγει να «αναπτύσσει δυνάμεις για να επιτεθούν στον ίδιο του τον λαό».
Εκπρόσωπος του στρατιωτικού καθεστώτος με τον οποίο προσπάθησε να επικοινωνήσει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς για να του ζητήσει σχόλιο δεν έδωσε συνέχεια.
Η Μιανμάρ παραμένει βυθισμένη στην εμφύλια σύρραξη στην οποία μεταμορφώθηκαν οι μαζικές κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου 2021, όταν ο στρατός κατέλαβε την εξουσία ανατρέποντας την εκλεγμένη κυβέρνηση της βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης Αούνγκ Σαν Σου Τσι.
Λίγες ώρες μετά τον σαρωτικό σεισμό της Παρασκευής, αεροσκάφη και drones εξαπέλυσαν πλήγματα στην πολιτεία Κάρεν, κοντά στο αρχηγείο της KNU, σύμφωνα με οργάνωση αρωγής προσκείμενη στους αντικαθεστωτικούς.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σιγκαπούρης, ο Βίβιαν Μπαλακρίσναν, απηύθυνε έκκληση να κηρυχθεί άμεσα κατάπαυση του πυρός για να διευκολυνθεί η διανομή βοήθειας, έπειτα από συνεδρίαση που διεξήχθη μέσω βιντεοσύνδεσης με τους ομολόγους του της ASEAN αφιερωμένη στον σεισμό.
Ο κ. Μπαλακρίσναν «κάλεσε να κηρυχθεί κατά τρόπο άμεσο και αποτελεσματικό κατάπαυση του πυρός στη Μιανμάρ» ώστε «να διευκολυνθούν οι παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας» και να προωθηθεί «πιο μακροπρόθεσμα εθνική συμφιλίωση» για να επιστρέψει «η ειρήνη» και να υπάρξει «ανοικοδόμηση» της χώρας, σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών του.
Το επίκεντρο του σεισμού βρισκόταν σε περιοχή υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του στρατιωτικού καθεστώτος. Όμως οι υλικές ζημιές ήταν εκτεταμένες — δεν γλίτωσαν οι περιοχές υπό τον έλεγχο διαφόρων οργανώσεων ανταρτών.
Προχθές Σάββατο η εξόριστη κυβέρνηση εθνικής ενότητας, στην οποία συμμετέχουν στοιχεία της κυβέρνησης που ανατράπηκε το 2021, ανακοίνωσε πως οι αντικαθεστωτικοί μαχητές υπό τη διοίκησή της αναστέλλουν τις επιθετικές ενέργειές τους για δυο εβδομάδες.
Ωστόσο ειδικοί επισημαίνουν πως κάποιες οργανώσεις ανταρτών διέκοψαν τις επιχειρήσεις τους, άλλες όμως συνεχίζουν τις εχθροπραξίες. Το καθεστώς επίσης συνεχίζει τα αεροπορικά πλήγματα, προσθέτουν. Εξάλλου ο στρατός, που κανονικά θα συμμετείχε στις επιχειρήσεις αρωγής στις σεισμοπαθείς περιοχές, είναι «άφαντος», επισημαίνουν αρκετοί ειδικοί