Οι αποφάσεις στην COP28 θα διαμορφώσουν το μακροπρόθεσμο μέλλον των πόλεως στις ακτές της Γης, δήλωσε ο επικεφαλής επιστήμονας και διευθύνων σύμβουλος της μη κερδοσκοπικής ομάδα έρευνας για το κλίμα

Η ανάλυση από το Climate Central, απεικονίζει τον κίνδυνο εάν οι χώρες αποτύχουν να σταματήσουν την κατακόρυφη τάση θέρμανσης του πλανήτη.

H μη κερδοσκοπική ομάδα έρευνας για το κλίμα προχώρησε σε μια δυσοίωνη πρόβλεψη αναφορικά με τις παραθαλάσσιες πόλεις σε όλον τον κόσμο, εκτιμώντας ότι, σε μερικές δεκαετίες, θα βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Μέσα σε αυτές και η Θεσσαλονίκη και ο Πειραιάς, όπως φαίνεται στον ιστότοπο του Climate Central, με φωτογραφίες οι οποίες δείχνουν πως θα μοιάζουν οι περιοχές αυτές, εάν αυξηθεί η παγκόσμια θερμοκρασία.

Στην εν λόγω ιστοσελίδα παρέχονται συγκριτικές εικόνες για πολλές τοποθεσία ανά τον κόσμο, οι οποίες αναμένεται να επηρεαστούν από την αύξηση του επιπέδου των υδάτων. Όπως φαίνεται και στα στιγμιότυπα που ακολουθούν, ο Πειραιάς και η Θεσσαλονίκη θα μετατραπούν σε λιμνοθάλασσες, αν η μέση θερμοκρασία της γης αυξηθεί έως και τρεις βαθμούς Κελσίου.

Στη μία περίπτωση, φαίνεται η θάλασσα να αγγίζει τις άκρες της πλατείας Αριστοτέλους, ενώ στην επόμενη εικόνα, τα νερά έχουν φουσκώσει τόσο, ώστε καλύπτουν ολόκληρη την πλατεία, και έχουν ανέβει πολλά μέτρα πάνω στον πεζόδρομο.

Αντίστοιχα, στην περιοχή γύρω από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου στον Πειραιά, η θάλασσα έχει υψωθεί πάνω από το λιμάνι και έχει βυθίσει μέρος της λεωφόρου, ενώ η εικόνα της πιο δυσοίωνης πρόβλεψης δείχνει τα όρια της πλατείας της εκκλησίας να έχουν γίνει η νέα «παράκτιος».

Η ομάδα χρησιμοποίησε προβλέψεις ανόδου της στάθμης της θάλασσας σε συνδυασμό με τα τοπικά υψόμετρα με βάση τα μοντέλα του Climate Central και τα ευρήματα παρουσιάζουν συναρπαστικές εικόνες που δείχνουν την έντονη αντίθεση μεταξύ του κόσμου όπως τον ξέρουμε και του μέλλοντος της παλίρροιας, αν η θερμοκρασία του πλανήτη αυξηθεί κατά 3 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

«Οι αποφάσεις στην COP28 θα διαμορφώσουν το μακροπρόθεσμο μέλλον των πόλεως στις ακτές της Γης, συμπεριλαμβανομένου του Ντουμπάι» δήλωσε ο Μπέντζαμιν Στράους, επικεφαλής επιστήμονας και διευθύνων σύμβουλος της Climate Central.

«Η επιβίωση αυτών των τόπων και της κληρονομιάς τους θα εξαρτηθεί από το αν οι κυβερνήσεις και οι ηγέτες της βιομηχανίας μπορούν να συμφωνήσουν να μειώσουν τη ρύπανση από τον άνθρακα αρκετά γρήγορα, ώστε να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου» παρατήρησε ακόμη.

Το 2015, στην COP21 στο Παρίσι, περισσότερες από 190 χώρες ενέκριναν τη Συμφωνία των Παρισίων για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε επίπεδα πολύ κάτω των 2 βαθμών Κελσίου, αλλά κατά προτίμηση στους 1,5 βαθμούς.

Μία πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ έδειξε ότι ο κόσμος βρίσκεται σήμερα σε τροχιά αύξησης των θερμοκρασιών έως και 2,9 βαθμούς.

Η τρέχουσα πορεία του πλανήτη που μπορεί να φτάσει έως και τους 2,9 βαθμούς, θα μπορούσε να είναι μη βιώσιμη για τις παράκτιες κοινότητες, τις χώρες με χαμηλό υψόμετρο και τα μικρά νησιωτικά κράτη σε όλο τον κόσμο.

Το 2023 έχει ήδη οριστεί να είναι το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό. Κάθε μήνας από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο σημείωσε νέα παγκόσμια μηνιαία ρεκόρ θερμοκρασίας με μεγάλη διαφορά, ενώ οι θερμοκρασίες των ωκεανών σημείωσαν επίσης ρεκόρ.