Το νέο πρόγραμμα, που αποσκοπεί στο να σφυρηλατήσει τη διασύνδεση της επιστημονικής κοινότητας με την επιχειρηματική κοινότητα, δείχνει τον δρόμο για μια αντίστοιχη διασύνδεση, της επιστημονικής κοινότητας με τους ΟΤΑ, ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης

Πώς οι δήμοι θα μπορέσουν να έχουν πρόσβαση σε τεχνολογία που θα μειώνει την ανάγκη συντήρησης κοινόχρηστων χώρων και θα ρίχνει την θερμοκρασία στα πεζοδρόμια εν μέσω καύσωνα; Αυτό μπορεί να το καταφέρει η συστηματική διασύνδεση της τοπικής αυτοδιοίκησης με την καινοτομία, φορείς της οποίας είναι οι επιστήμονες, οι spin off και οι start-up εταιρείες, όπως τόνισαν οι συμμετέχοντες στην θεματική ενότητα Καινοτομία και Ανάπτυξη των ΟΤΑ, στο πλαίσιο της 3ης Attica Green Expo που πραγματοποιείται μέχρι και αύριο, Σάββατο 1η Ιουνίου.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Μάξιμος Σενετάκης, ανέφερε ότι το νέο πρόγραμμα Ερευνώ Καινοτομώ, που αποσκοπεί στο να σφυρηλατήσει τη διασύνδεση της επιστημονικής κοινότητας με την επιχειρηματική κοινότητα, δείχνει τον δρόμο για μια αντίστοιχη διασύνδεση, της επιστημονικής κοινότητας με τους ΟΤΑ.

«Για τους ΟΤΑ, τώρα, αυτό το πρόγραμμα αφορά περιφέρειες που χρειάζονται και χρήματα για να περάσουν στο επόμενο στάδιο καινοτομίας. Έχει άμεσα και έμμεσα οφέλη. Το έμμεσο όφελος προκύπτει από την κατανομή πόρων σε ερευνητικά ιδρύματα στους ΟΤΑ. Τα άμεσο, και σε αυτό παίζουν ρόλο οι σύμβουλοι και οι start-ups, είναι ότι μπορεί να συμμετέχει ο ίδιος ο δήμος στο κομμάτι το ερευνητικό και να παράξει προϊόν και υπηρεσία που να είναι επ’ ωφελεία των δημοτών του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός.

Πρόσθεσε δε, ότι «ήδη βρίσκονται σε επεξεργασία σκέψεις για το πώς το Δημόσιο θα δώσει τη δυνατότητα να δοκιμαστούν καινοτόμες λύσεις ώστε να τις ενισχύσουμε κιόλας».

Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Σιώκας, διδάκτωρ μηχανικός ΕΜΠ στον τομέα της οικονομικής και στρατηγικής ανάλυσης της τεχνολογίας και καινοτομίας, ερωτηθείς από τη συντονίστρια του πάνελ, δημοσιογράφο του STAR, Μαρία Παππά, για το επίπεδο καινοτομίας στους ΟΤΑ και αν φτάνει στο σημείο να συμβάλλει στη διευκόλυνση της ζωής των πολιτών, τόνισε ότι ήδη υπάρχουν κάποια «εμβληματικά έργα» αποτέλεσμα αυτής της σύμπραξης, αλλά μένει ακόμα να διανυθεί πολύς δρόμος.

Ο κ. Σιώκας ανέφερε ενδεικτικά το πρόγραμμα εφαρμογής καινοτομιών στην Ανατολική Αττική, μια περιοχή με δέκα δήμους με διαφορετικά προβλήματα, με τη συνεργασία έξι πανεπιστημίων και αρωγή φορέων και του υπουργείου.

«Κάτι αντίστοιχο κάνουμε στην περιφέρεια Πελοποννήσου, πέντε πόλεις διαφορετικές κι ένα πανεπιστήμιο που έχει επίδραση σε όλες τις πόλεις. Αρχικά είχαμε αμφιβολίες αν θα εμπλακούν οι δήμοι, αλλά είναι πολύ εντυπωσιακή η ανταπόκριση τους.

Τρίτο έργο που τρέχουμε στον δήμο του Πειραιά με την ανάδειξη της καινοτομίας στις υφιστάμενες επιχειρήσεις. Ψάχνουμε να βρούμε πρωταθλητές στις υφιστάμενες επιχειρήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Τρία εμβληματικά προγράμματα που βοηθούν για να κλιμακωθεί η επίδραση στο τοπικό επίπεδο. Προσπαθούμε να περάσουμε το μήνυμα στους δήμους ότι ένα πρόβλημα που τους ταλαιπωρεί κάθε μέρα μπορεί να τους βρει λύση.

Χρειάζεται κι άλλος δρόμος, γιατί υπάρχουν οι πόροι και οι δυνατότητες. Η κατάσταση όμως βελτιώνεται συνεχώς και υπάρχει κινητικότητα που σίγουρα θα βγάλει αποτελέσματα», κατέληξε.

Την αίσθηση ότι κάτι έχει αρχίσει να γίνεται σιγά-σιγά στην διασύνδεση της τοπικής αυτοδιοίκησης με την καινοτομία και τις start-ups, εξέφρασε και ο Φραγκίσκος Θεοφύλακτος. διευθύνων σύμβουλος της Elevate Greece, ο οποίος ανέλυσε όλο το πλέγμα των δραστηριοτήτων του Elevate για να στηρίξει τέτοιες επιχειρήσεις.

«Το Elevate αυτό που στοχεύει είναι η ενδυνάμωση των ικανοτήτων των start-ups, το κομμάτι της εξωστρέφειας, ευκαιρίες για παρουσία σε επιχειρηματικές αποστολές, εκθέσεις κλπ, για να προσελκύουν ενδιαφερομένους, παραγωγή νέων προϊόντων ειδικά σχεδιασμένα για start-ups, είτε επιδοτήσεις, είτε ειδικά κεφάλαια είτε δανειακά προϊόντα. Το τελευταίο είναι η tech visa, για να προσελκύσουν υψηλού επιπέδου προσωπικό από το εξωτερικό που μπορούν να φέρουν ταλέντα από ξένες χώρες. Πρόκειται για άδεια παραμονής ενός έτους για τον εργαζόμενο και την οικογένεια του», εξήγησε ο κ. Θεοφύλακτος, που παραδέχθηκε ωστόσο ότι «διεθνώς μια στις δέκα επιχειρήσεις πετυχαίνει, το ρίσκο είναι αρκετά σημαντικό».

IF FOUND 6970221574

Στην συζήτηση συμμετείχαν και οι διευθύνοντες σύμβουλοι δύο εταιρειών που τα κατάφεραν. Ο Νικήτας Μαυράκης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Robenso, μίλησε για το ρομποτικό σύστημα που δημιούργησαν για διαλογή απορριμμάτων.

«Το Robenso είναι απόσταγμα του προηγούμενου προγράμματος Ερευνώ -Καινοτομώ. Εγκρίθηκε κομμάτι έρευνας στα 3-4 χρόνια και στην πορεία δημιουργήθηκε η εταιρία ρομποτικού διαχωρισμού απορριμμάτων» εξήγησε ο κ. Μαυράκης, που πρόσθεσε ότι υπάρχουν ήδη τέτοια συστήματα εγκατεστημένα σε Ηράκλειο και Θεσσαλονίκη.

Τόνισε ότι «στην Ελλάδα η καινοτομία δεν πάει γρήγορα. Στο εξωτερικό, χάρη στα funds που επενδύουν, γίνεται πολύ πιο γρήγορα».

Το καινοτόμο προϊόν της εταιρείας του ωστόσο θα μπορούσε να πείσει και λιγότερο …γαλαντόμους φορείς, αφού η απόσβεση του κόστους του θα μπορούσε να επιτευχθεί σε τρία χρόνια, από την εξοικονόμηση των μισθοδοσιών εργατών πάνω στον ιμάντα της διαλογής των σκουπιδιών, μια «πολύ ανθυγιεινή εργασία», όπως επισήμανε.

«Εφαρμογή τεχνολογίας με κοινωνικό πρόσημο» χαρακτήρισε το δικό του καινοτόμο προϊόν, ο Γιώργος Κυριακίδης, διευθύνων σύμβουλος της PCN Materials, που έχει καταφέρει να επιτευχθεί στην πράξη και μάλιστα με εντυπωσιακά αποτελέσματα, η διασύνδεση της επιστήμης με την τοπική αυτοδιοίκηση.

«Στήσαμε μια χημική βιομηχανία για να παράξει ένα φωτοκαταλυτικό υλικό, που απορροφά φως από το περιβάλλον και με την επίδραση του οξυγόνου δημιουργεί δραστικές ρίζες στις οποίες όταν πέφτει το παθογόνο αποδομείται», εξήγησε ο κ. Κυριακίδης.

Αυτό το υλικό ως πρόσθετο βρίσκεται στην μπογιά που μπαίνει στην Ολυμπία οδό στα τούνελ αλλά και σε πεζοδρόμια.

«Αυτή η μπογιά αποδομεί τους ρύπους των αυτοκινήτων που περνάνε και κρατάει την επιφάνεια καθαρή. Ο υπ’ αριθμόν 1 λόγος που επιλέχθηκε αυτό το υλικό από τον ανάδοχο του έργου ήταν γιατί με αυτόν τον τρόπο μειώνεται η ανάγκη για συντήρηση. Μετά από 4-5 χρόνια τα τούνελ πρέπει να ξαναβαφτούν ή αλλιώς να αυξηθεί η ενέργεια που καταναλώνεται για να φωτιστούν», τόνισε.

Πρόσθεσε δε ότι ο Δήμος Αγίων Αναργύρων Καματερού έχει χρησιμοποιήσει ήδη αυτό το υλικό για πλακόστρωση 20.000 τμ και διαπιστώθηκε μείωση της θερμοκρασίας στα σημεία αυτά 7-10 βαθμούς το καλοκαίρι σε σύγκριση με σημεία που δεν είχαν αυτό το υλικό.

IF FOUND 6970221574