Η Νιόβη Ρίγκου, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα τόνισε ότι η κλιματική αλλαγή και η πράσινη μετάβαση είναι πολύ ψηλά στην Ατζέντα της Κομισιόν από το 2019
Το ισχυρό αποτύπωμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη μάχη που δίνει η χώρα μας κατά της κλιματικής αλλαγής και υπέρ της αστικής ανθεκτικότητας αλλά και η κρισιμότητα των Ευρωεκλογών στη συνέχιση αυτής της προσπάθειας αναλύθηκε στην ειδική θεματική εκδήλωση ενημέρωσης και συζήτησης με του πολίτες, που διοργάνωσε το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, στο πλαίσιο της έκθεσης «Attica Green Expo» που πραγματοποιείται στο γήπεδο του Ταε Κβο Ντο μέχρι την 1η Ιουνίου.
Η Νιόβη Ρίγκου, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα τόνισε ότι η κλιματική αλλαγή και η πράσινη μετάβαση είναι πολύ ψηλά στην Ατζέντα της Κομισιόν από το 2019. Πάρα πολλά μέτρα έχουν παρθεί για να επιτευχθεί ο στόχος η Ευρώπη η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος μέχρι το 2030 ενώ τόνισε ότι χάρη στον ενισχυμένο γεωπολιτικό ρόλο της μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης.
Τα χρηματοδοτικά οφέλη της Ελλάδας από τα χρηματοδοτικά εργαλεία είναι μεγάλα όπως και τα οφέλη από το πρόγραμμα του 2021-2027. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την κα. Νιόβη η χώρα μας θα λάβει 72 δισεκατομμύρια από όλα τα ευρωπαϊκά ταμεία ενώ 1,6 δισεκατομμύρια θα εκταμιευτεί από το ΕΣΠΑ
Η επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Ελλάδα δήλωσε ότι η ΕΕ είναι ένα οικοδόμημα μοναδικό στον κόσμο με πολίτες να ζουν ειρηνικά και μαζί παρά τα προβλήματα που έχουν μεταξύ τους και πρόσθεσε ότι οι ευρωεκλογές είναι πολύ σημαντικές.
Η κρισιμότητα των Ευρωεκλογών
«Μας αφορούν οι άνθρωποι που θα πάνε Βρυξέλλες στο Στρασβούργο να μας αντιπροσωπεύσουν συννομοθετούν. Να στείλουμε ανθρώπους που πιστεύουν στο ευρωπαϊκό εγχείρημα και γνωρίζουν γιατί πάνε.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κ. Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης, Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα
«Ξεκινήσαμε πριν από 74 χρόνια ακριβώς να σχηματίσουν έναν συνεταιρισμό για να μην ξανασκοτωθούν όποτε διαφωνούν στην πορεία ανέπτυξαν μοντέλο διακυβέρνησης που δεν είχε ως αιτούμενο μόνο η ειρήνη αλλά ένα πακέτο τριών επιτευγμάτων: ειρήνη, δημοκρατία, ευημερία. Όπως σε κάθε τρίποδο αν χάσεις το ένα πόδι θα χάσεις και τα άλλα δύο. Αυτό είναι το απειλητικό στη σημερινή συγκυρία.», επεσήμανε ο κ. Τσουτσοπλίδης που κατέληξε λέγοντας ότι πολιτική πράξη και ευθύνη του καθενός από εμάς να φροντίσουμε ώστε αυτός ο συνεταιρισμός να μετατραπεί σε κιβωτό επιβίωσης στον κατακλυσμό που συμβαίνει γύρω μας.
Από την πλευρά της η κα Μαριάννα Ναθαναήλ, Υπεύθυνη Θεσμικών Σχέσεων Ελλάδας και Κύπρου, στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τόνισε ότι πριν από κάποια χρόνια η Τράπεζα αποφάσισε να υποστηρίξει την βιώσιμη ανάπτυξη σταματώντας να χρηματοδοτεί επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα ενώ πρόσθεσε ότι από το 1963 έχει χρηματοδοτήσει σχεδόν όλα τα μεγάλα έργα της χώρας. «Η Ελλάδα έχει από τη μεγαλύτερη στήριξη από την τράπεζα επενδύσεων παρέχοντας χρηματοδοτικά εργαλεία και συμβουλευτικές υπηρεσίες» ,ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κλιματική αλλαγή και αστική ανθεκτικότητα
Στην συζήτηση που ακολούθησε μεταξύ δημάρχων και επιστημόνων με συντονίστρια την Αλίς Κοροβέση, συντονίστρια του Ελληνικού Δικτύου Πρεσβευτών για το Κλίμα, έγινε εκτενής αναφορά στο πως απειλεί η κλιματική κρίση των τρόπο ζωής μας όπως τον ξέρουμε αλλά και στις παρεμβάσεις που επιχειρούν οι τοπικές αρχές για να τον προστατεύσουν.
«Η κλιματική κρίση είναι παρούσα. Εκείνο που με αφορά κυρίως είναι πως θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες, που δεν είναι μόνο τα καιρικά φαινόμενα, είναι και κοινωνικά φαινόμενα και οικονομικά και το προσφυγικό και οι επιπτώσεις που θα πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε και οι δήμοι. Σε λίγο θα έχουμε κλιματικούς πρόσφυγες», τόνισε ο
Ανδρέας Ευθυμίου, Δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου.
«Πρέπει να αλλάξουμε συμπεριφορές, τρόπους και καταναλωτικά πρότυπα. Η Ευρώπη κάνει προσπάθειες για μηδενικές εκπομπές αλλά αυτά που καταναλώνει παράγονται στην Κίνα και σε άλλες χώρες που παράγουν εκπομπές επομένως η αιτία είναι ότι η Ευρώπη, οι ΗΠΑ και ο αναπτυγμένος κόσμος καταναλώνουν περισσότερα από αυτά που πρέπει. Και που τους αναλογούν. Επομένως πρέπει να αλλάξουμε αυτά τα καταναλωτικά πρότυπα», πρόσθεσε.
Ο Χρήστος Παππούς, Δήμαρχος Φυλής, τόνισε ότι «όταν παραβιάζεις νόμους η φύση εκδικείται, προσθέτοντας ότι «το νερό δεν ξεχνά. Όποιο ρέμα κλείστηκε και έγινε δρόμος ή καταπατήθηκε την δεκαετία του 70 γίνεται και πάλι ποτάμι στη νεροποντή.»
Ο κ. Παππούς τόνισε την αξία των έργων που θα καταπολεμήσουν την αλόγιστη κατανάλωση ενέργειας και την ενεργειακή αυτονομία των δήμων μέσω παρεμβάσεων όπως η παραγωγή ρεύματος με φωτοβολταικά.
Ο Παναγιώτης Γρηγοράκος. Γενικός Γραμματέας Δήμου Χαϊδαρίου. Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης. Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Κλεισθένης» επεσήμανε ότι «ενώ το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής είναι κοινό για όλους δυσστυχώς δεν αντιμετωπίζεται από όλους το ίδιο. Κάθε δήμος προτάσσει τα δικά του θέλω τις δικές του ανάγκες. Γινονται προσπάθειες για ενοποίηση των πολιτικών αλλά και πάλι έχουμε πάρα πολλά βήματα για να παρουσιάσουμε ενοποιημενες απόψεις εν όψει αυτού του φαινομένου.»
Ο Νίκος Θωμαΐδης, Καθηγητής αναλυτικής Χημείας, αναπληρωτής Πρόεδρος Συμβουλίου Διοίκησης Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, υπογράμμισε ότι χρειάζεται πολιτική βούληση για να γίνουν αλλαγές που θα ανακόψουν την σφοδρότητα της κλιματικής κρίσης ωστόσο ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή ένωση είναι ο μόνος χώρος που υπάρχει τέτοια ευαισθητοποίηση για γρήγορες δράσεις.
Τέλος, η κα Κωνσταντίνα Σιούντρη, Συνεργάτης ΥΠΕΝ, μέλος του ελληνικού δικτύου πρεσβευτών για το κλίμα τόνισε την κρισιμότητα της χρονικής συγκυρίας.
«Η Ευρώπη ζεσταίνεται δύο φορές πιο γρήγορα απ’ ό,τι οι υπόλοιπες ήπειροι και η μεσογειακή λεκάνη μέσα στην οποία ζούμε είναι το χοτ σποτ της κλιματικής κρίσης. Η κοιτίδα του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής που είναι η Μεσόγειος θα καταστραφεί πρώτη.
Τα μέτρα που λαμβάνουμε σήμερα ή αυτά που έχουμε ετοιμάσει θα αρχίσουν να δίνουν αποτελέσματα σε λίγα χρόνια. Τα μέτρα που θα λάβουν οι επόμενοι που θα αναδειχθούν από τις Ευρωεκλογές θα καθορίσουν την επόμενη δεκαετία που είναι η πιο κρίσιμη.», εξήγησε χαρακτηριστικά και ανέφερε ότι κάθε πολίτης που συνειδητοποιεί την κρισιμότητα της εποχής το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνει είναι να ψηφίσει και το δεύτερο να αλλάξει καταναλωτικές συνήθειες.