Μπαράζ δονήσεων σημειώθηκε μετά τα μεσάνυχτα ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό μετά τον σεισμό των 5,2 Ρίχτερ, τον πιο ισχυρό μέχρι στιγμής, που ταρακούνησε τα νησιά των Κυκλάδων το βράδυ της Τετάρτης.

Τουλάχιστον δέκα σεισμικές δονήσεις με διαφορά λίγων λεπτών καταγράφτηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης, κατά δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας. Σεισμός άνω των 4 Ρίχτερ σημειώθηκε και στα ανοιχτά της Σίφνου, της Ανάφης και της Αστυπάλαιας.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος Θήρας

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο δήμος Θήρας. Συγκεκριμένα, με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ο δήμος Θήρας κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών στο νησί της Σαντορίνης.

Σε γενική επιφυλακή παραμένει η Πυροσβεστική Διοίκηση Νοτίου Αιγαίου

Σε γενική επιφυλακή παραμένει η περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Νοτίου Αιγαίου και σε αυξημένη ετοιμότητα οι 8 ΕΜΑΚ της επικράτειας λόγω της σεισμικής δραστηριότητας μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.

Συνολικά, 67 πυροσβέστες έχουν κινητοποιηθεί σε Σαντορίνη, Αμοργό, Ίο, Αστυπάλαια, Ανάφη και Νάξο. Συγκεκριμένα, 51 πυροσβέστες και 9 οχήματα βρίσκονται στη Σαντορίνη συμπεριλαμβανομένων: Του Κινητού Επιχειρησιακού Κέντρου «ΟΛΥΜΠΟΣ», μίας ομάδας της 1ης ΕΜΑΚ με διασωστικό σκύλο, μίας ομάδας της 1ης ΕΜΟΔΕ και της Ομάδας Σ.μη.Ε.Α. με 2 drones της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Αττικής. Τέλος, σε ετοιμότητα βρίσκεται ένα ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος με εναέριους διασώστες.

Τι φοβούνται οι σεισμολόγοι

Η σεισμική ακολουθία μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού συνεχίζεται, με τους σεισμολόγους ωστόσο να δείχνουν μία συγκρατημένη αισιοδοξία πως το «κακό σενάριο» ενός ισχυρού σεισμού 6 Ρίχτερ, δείχνει να απομακρύνεται.

Αν και ακόμη δεν έχει γίνει κύριος σεισμός, βλέπουν μία μικρή αποκλιμάκωση, με τον Αθανάσιο Γκανά, να τονίζει στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ότι η σεισμική ακολουθία «μπορεί να διαρκέσει τουλάχιστον 2 εβδομάδες ακόμα».

Αφού ξεκαθάρισε ότι οι σεισμοί είναι τεκτονικοί και όχι ηφαιστειακοί, ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, αναφέρθηκε στο «καλό» και το «κακό» σενάριο.

«Στην περιοχή υπάρχουν τουλάχιστον 30 ρήγματα (5-12χλμ εστιακού βάθους)- εκ των οποίων τα 4 μεγάλα που θα εξακολουθήσουν να σπάνε. Είναι μια ακολουθία σε εξέλιξη πάνω σε ρήγματα της περιοχής. Υπάρχουν πολλά ρήγματα μικρά τα οποία σπάνε και θα εξακολουθήσουν να σπάνε. Εχουμε μία δυναμική εξέλιξη η οποία αυτοτροφοδοτείται. Δηλαδή σπάει ένα ρήγμα με σεισμό πάνω από 4,8 Ρίχτερ και αυτός ο σεισμός έχει τους δικούς του μετασεισμούς. Δεν έχει σταματήσει η κλιμάκωση του φαινομένου, υπάρχει μια ένταση, μια σεισμική κρίση σε εξέλιξη» είπε αρχικά.

«Φαίνεται πως έχουμε το καλό σενάριο της σμηνοσειράς να υπερέχει» ανέφερε επίσης ο Γκανάς, τονίζοντας πως ακόμη δεν μπορούν να αποκλείσουν και το «κακό σενάριο», που είναι ένας μεγάλος σεισμός των 6 Ρίχτερ.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το κακό σενάριο. Εχουμε μια πιθανότητα ενός σεισμού 6 Ρίχτερ και γι’ αυτό έχουμε ζητήσει από την Πολιτεία να διατηρήσει τα μέτρα σε ισχύ» σχολίασε Θ. Γκανάς.

«Πρωτόγνωρη ακολουθία, ο κίνδυνος θα είναι να γυρίσει το φαινόμενο προς τα πίσω»
«Εχουμε πρόσφατα δεδομένα για την περιοχή. Η μέχρι στιγμής εικόνα για την περιοχή, δείχνουν ότι έχει πάνω από 30 ρήγματα, από τα οποία τα 4 είναι μεγάλα. Στην περιοχή που γίνονται οι σεισμοί, δύο είναι τα ρήγματα που ενδεχομένως να ενεργοποιηθούν και να φέρουν το κακό σενάριο. Είναι κοντά και με βάθος τα 14χλμ και τα δύο. Ομως, όλη η περιοχή είναι κατακερματισμένη. Αν δεν υπήρχε η θάλασσα, θα βλέπαμε ότι η Ανυδρος είναι ένα βουνό με ρήγματα και στα νότια και στα βόρεια. Ερχονται συνεχώς στοιχεία και είναι σημαντικό ότι υπάρχει έντονο παγκόσμιο ενδιαφέρον και από το εξωτερικό γιατί είναι μία πρωτόγνωρη ακολουθία. Εχουμε 118 σεισμούς πάνω από 4 Ρίχτερ σε 5 μέρες. Πρωτοφανές» πρόσθεσε. «Συγχαρητήρια στους κατοίκους για την ψυχραιμία τους. Θα χρειαστούν κι άλλη, αφού το φαινόμενο θα κρατήσει τουλάχιστον άλλες δύο εβδομάδες» συμπλήρωσε.

Ο κ. Γκανάς, σημείωσε ότι υπάρχει ένα ακόμη κακό σενάριο, το οποίο θα είναι η στροφή της σεισμικότητας προς τα πίσω. Τα ρήγματα ανοίγουν με βορειοανατολική κατεύθυνση προς την Αμοργό, που είναι πιο ανθεκτική κτιριακά από τη Σαντορίνη. Αν η ακολουθεί επιστρέψει προς Σαντορίνη, θα υπάρχει ζήτημα, όπως είπε, ενώ σημείωσε πως λόγω μιας μικρής διαστολής του ηφαιστείου, ίσως να υπάρξει ένα ζήτημα με διέγερσή του έπειτα από 12 χρόνια περίπου.

«Ο κίνδυνος θα είναι αν μετά από 12 χρόνια έχουμε μια διέγερση του ηφαιστείου. Βρήκαμε ότι υπάρχει διαστολή κάποιων εκατοστών. Προχθές πήραμε τα δεδομένα μέσω gps και μετρήσαμε ότι ευτυχώς ότι αυτή η αλλαγή εντοπίζεται μόνο στη Σαντορίνη. Ο κίνδυνος θα είναι να γυρισει προς τα πίσω (γεωγραφικά) η σεισμικότητα.Αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε αξιολόγηση για κάτι τέτοιο» ανέφερε.

Καταλήγοντας, είπε: «Σεισμοί πάνω από 5 Ρίχτερ, η Αμοργός που είναι πιο κοντά στο επίκεντρο, δεν έχει πρόβλημα. Η Σαντορίνη με 5 Ρίχτερ έχει μικρό πρόβλημα με κατολισθήσεις. Τα κτίρια δεν θα έχουν πρόβλημα».

Από την πλευρά του, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος ανέφερε σε ανάρτηση ότι ο σεισμός μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ επιβεβαίωσε την εκτίμησή του πως ό,τι συμβαίνει στην περιοχή της Σαντορίνης πρόκειται για προσεισμική ακολουθία, και σημείωσε ότι ακόμα δεν είναι γνωστό αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό.

«Ο χθεσινοβραδινός σεισμός 5,2 επαλήθευσε την εκτίμηση μου, διατυπωμένη δημόσια, ήδη από το περασμένο Σάββατο και συνεχώς καθημερινά , ότι βρισκόμαστε σε προσεισμική ακολουθία. Το μεγάλο ερωτηματικό τώρα είναι: επρόκειτο για τον κύριο σεισμό; Εργαζόμαστε εντατικά και ίσως απαντήσουμε εντός της ημέρας. Υπομονή», σημείωσε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του.

Την εκτίμηση ότι οι σεισμοί που συνταράσσουν την περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού… έχουν δρόμο ακόμα κατέθεσε, μιλώντας στον ρ/σ Κανάλι 1 ο καθηγητής Γεωφυσικής και Σεισμολογίας στο ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος.

«Βλέπω ότι η σεισμική ακολουθία θα συνεχιστεί και πιθανότατα και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την ασφάλεια των κατοίκων να επεκταθούν χρονικά», τόνισε ο Κ. Παπαζάχος, προσθέτοντας ότι «υπάρχει μέλλον της σεισμικής δραστηριότητας. Δεν είναι φαινόμενα που ξεκινούν την Δευτέρα, κορυφώνονται την Τέταρτη και τελειώνουν την Παρασκευή, έχουν άλλους χρόνους, μπορεί και μηνών». «Το επόμενο διάστημα θα έχουμε πιο ακριβή στοιχεία και θα δίνουμε πιο σαφείς απαντήσεις, όμως ο χρόνος δεν θα είναι μικρός», υπογράμμισε ο καθηγητής σεισμολογίας.