Κύριες προτεραιότητες του «Blue Halkidiki» είναι αφενός η ευαισθητοποίηση του κοινού για το πρόβλημα της ρύπανσης από τα πλαστικά, αφετέρου η ενεργή συμμετοχή του σε δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος

Μεγάλες ποσότητες από αποτσίγαρα και πλαστικά μίας χρήσης «ψαρεύουν» κάθε χρόνο εθελοντές σε παράκτιους και υποβρύχιους καθαρισμούς στη Χαλκιδική στο πλαίσιο του προγράμματος «Blue Halkidiki», που υλοποιεί ο Μη Κερδοσκοπικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος «Greek Eco Project», σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝΑΛΕ).

Στοιχεία για το πρόγραμμα, που θα πραγματοποιηθεί φέτος για 4η συνεχή χρονιά, παρουσίασε το μεσημέρι, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, η Αυγή Μεταξά από το Greek Eco Project καλώντας τους φοιτητές για εθελοντική συμμετοχή στους παράκτιους καθαρισμούς που ξεκινούν αρχές Ιουνίου σε περιοχές της Χαλκιδικής.

Στην ενημερωτική εκδήλωση ευαισθητοποίησης που έγινε σε συνεργασία με το Γραφείο Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, η κ. Μεταξά ανακοίνωσε ότι το Blue Halkidiki 2024, θα κορυφωθεί το διάστημα από Σάββατο 29 Ιουνίου έως Παρασκευή 5 Ιουλίου, οπότε θα γίνονται παράλληλα παράκτιοι, υποβρύχιοι καθαρισμοί, στον Τορωναίο κόλπο, με τη συμμετοχή καταδυτικής ομάδας από επιστήμονες του ΙΝΑΛΕ.

Σύμφωνα με τον Βασίλη Παπαθανασίου από το Ινστιτούτο, η καταδυτική ομάδα, εκτός από τους καθαρισμούς, συλλέγει και βιολογικά δεδομένα. Ο ίδιος εντυπωσιάστηκε, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από τις προηγούμενες καταδύσεις στο Πόρτο Κουφό καθώς διαπίστωσε ότι στον βυθό, κοντά στις δύο προβλήτες, υπήρχε μεγάλη ποσότητα από αντικείμενα μίας χρήσης και κυρίως κουτάκια και μπουκάλια από αλκοόλ αλλά και αλιευτικά σύνεργα.

Κύριες προτεραιότητες του «Blue Halkidiki» είναι αφενός η ευαισθητοποίηση του κοινού για το πρόβλημα της ρύπανσης από τα πλαστικά, αφετέρου η ενεργή συμμετοχή του σε δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος. Ωστόσο, επειδή στηρίζεται αποκλειστικά σε ιδιωτική πρωτοβουλία, γι’ αυτό -σύμφωνα με την κ. Μεταξά- έχει ξεκινήσει Fundraise στον ιστότοπο Give&Fund, στον οποίο μπορούν όσοι θέλουν να συνεισφέρουν.