Ο Γιώργος Χελάκης θέτει εύλογα ερωτήματα για τον σχεδιασμό αντιμετώπισης των πυρκαγιών και την παράδοση της χώρας μας στις φλόγες. Ερωτήματα, που κάποιοι πρέπει να απαντήσουν.
Πριν αρχίσει η ανάγνωση αυτού του κειμένου είναι απαραίτητο να γίνει μια διευκρίνηση. Αυτοί που… επιχαίρουν για τις καταστροφές από τη φωτιά επειδή ανάμεσα σε αυτούς που τις υφίστανται είναι και το 41% που ψήφισε Μητσοτάκη, είναι ανάξιοι για σοβαρή συζήτηση. Ανεξάρτητα από τον πολιτικό χώρο που (λένε ότι) ανήκουν συμπεριφέρονται ως αισχροί αυριανιστές και τίποτα λιγότερο.
Αντί άλλου προλόγου μία ερώτηση: Η κυβέρνηση έχει μισθώσει από την NSPA με τα χρήματα των φορολογουμένων 49 εναέρια μέσα, τον μεγαλύτερο αριθμό πτητικών στην ιστορία του Πυροσβεστικού Σώματος. Μπορούν από το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας να μας πουν πόσα πετούν αυτές τις μέρες και πόσα παραμένουν καθηλωμένα και γιατί; Η ερώτηση είναι εύλογη γιατί σε όποιο κανάλι και να έστρεφες το βλέμμα σου παρακολουθούσες αγανακτισμένους πολίτες να καταγγέλλουν ότι παρά τις εκκλήσεις και τις διαβεβαιώσεις τα πτητικά μέσα δεν έκαναν παρά σπάνια την εμφάνισή τους.
Ωστόσο τα δάση στην χώρα μας καίγονται πριν πάρουν φωτιά. Θυμίζω ότι με νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης Σημίτη το 1998 (υπουργός Στέφανος Τζουμάκας) η προστασία των δασών πέρασε από την δασική υπηρεσία στην Πυροσβεστική! Πρόκειται για ευρωπαϊκή πρωτοτυπία. Προφανώς η τότε κυβέρνηση ΄’ήθελε να αποκόψει την δασοπροστασία από την… αμαρτωλή δασική υπηρεσία που αποχαρακτήριζε τις καμένες δασικές εκτάσεις. Το αποτέλεσμα ήταν ότι η δασοπυρόσβεση έφυγε από τη δασική υπηρεσία -που είχε εμπειρία και γνώση, καθάριζε μονοπάτια, φρόντιζε για τις αντιπυρικές ζώνες- και πέρασε σε αυτή στην πυροσβεστική. Ετσι ο πυροσβέστης που έχει εκπαιδευτεί να σβήνει φωτιές μέσα στον αστικό ιστό βρίσκεται μέσα στο δάσος σε περιβάλλον που αγνοεί διότι δεν έχει την σχετική εκπαίδευση.
Προχτές το απόγευμα διαβάσαμε σε διάφορα φιλοκυβερνητικά Μ.Μ.Ε. ότι επέστρεψε εσπευσμένως ο πρωθυπουργός και ότι στο εξής στις φωτιές θα επιχειρούν περισσότερα πτητικά μέσα. Αναρωτιέται λοιπόν κάθε καλόπιστος, ήταν ανάγκη να έρθει ο κύριος Μητσοτάκης από το εξωτερικό για να συμβεί αυτό; Κι αν απαιτείτο τελικά πρωθυπουργική εντολή δεν θα μπορούσε να δοθεί με ένα τηλεφώνημα; Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα για ένα κράτος που θέλει μάλιστα να ονομάζεται επιτελικό. Ούτε αρκεί βεβαίως η αναβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε υπουργείο για να προκύψει προστασία επί της ουσίας. Καλό θα ήταν μάλιστα ο υπουργός κύριος Κικίλιας αντί να διαβάζει κείμενα από μέσα, να μιλούσε από καρδιάς και να μας πει γιατί οι φωτιές σβήνουν όταν σβήνουν επειδή παύουν οι άνεμοι και όχι γιατί έχουμε ουσιαστική πυρόσβεση. Σε όποιο τηλεοπτικό κανάλι και να παρακολουθούσες, έβλεπες και άκουγες κατοίκους των φλεγόμενων περιοχών να παραπονιούνται διότι επί της ουσίας έμειναν αβοήθητοι και έβλεπαν την περιουσία τους δηλαδή τα σπίτια τους να γίνονται παρανάλωμα του πυρός χωρίς να επιχειρούν πυροσβέστες η να ρίχνουν νερό αεροπλάνα ή ελικόπτερα. Τουναντίον περίσσευαν αστυνομικοί. Έλειπαν πυροσβεστικά οχήματα και περίσσευαν περιπολικά.
Το γιατί το Ελληνικό «επιτελικό» κράτος δεν διαθέτει σχέδιο για την προστασία των δασών των θαλασσών και του αέρα που αναπνέουμε, είναι το θέμα που πρέπει να συζητήσουμε σοβαρά. Επίσης χρειάζεται να αναρωτηθούμε: Γιατί στη χώρα μας δεν έχουμε τελειώσει με το εθνικό κτηματολόγιο – δασολόγιο. Γιατί η εκκλησία και οι ευνοούμενοί της διεκδικούν ακόμα την μισή Ελλάδα. Να εξετάσουμε την… περίεργη διαπλοκή πολεοδομικών γραφείων με τις δασικές υπηρεσίες, τα βοσκοτόπια, την αστυνομία και τα ρέστα, που ιδιοποιούνται δημόσιες εκτάσεις και τις μετατρέπουν σε οικοδομήσιμες. Να δούμε την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων και την ψηφοθηρία που γίνεται για αυτά.
Τέλος αν έχουμε κουράγια, να δούμε και την υπόθεση «Ελληνικό», τον σπουδαιότερο πνεύμονα της Αττικής που παραδόθηκε προς «αξιοποίηση» στο στους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους. Τέλος, ας αναρωτηθούμε γιατί ο πρωθυπουργός που αποδίδει τις φωτιές στην κλιματική κρίση, γιατί αρνήθηκε επί της ουσίας την ύπαρξή της πριν από μια εβδομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου η ευρωομάδα του καταψήφισε το νομοσχέδιο για την υπεράσπιση της φύσης και της βιοποικιλότητας. #NatureRestorationLaw. Για να μην κάψουμε και την κοινή λογική…