Στόχος του προγράμματος συνολικού προϋπολογισμού περίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ ήταν, μεταξύ άλλων, ο περιορισμός εξάπλωσης του μινκ και η βελτίωση της κατάστασης ειδών στη λίμνη Καστοριάς και τον Εθνικό Δρυμό Πρεσπών
Στην πρώτη οργανωμένη προσπάθεια αντιμετώπισης των απειλών από το εισβλητικό αμερικανικό μινκ στη βόρεια Ελλάδα αναφέρθηκαν οι ομιλητές σε διεθνές συνέδριο που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου «LIFE ATIAS – Αντιμετώπιση της απειλής των εισβλητικών ειδών στη Βόρεια Ελλάδα, μέσω της ανάπτυξης συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και πληροφοριών για θηλαστικά».
Μέσα από το έργο, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ διαπιστώθηκε ότι ο αρχικός πληθυσμός του μινκ υπερεκτιμήθηκε λόγω πιθανής λανθασμένης αναγνώρισης του πετροκούναβου ως μινκ, όπως είπε ο συντονιστής του, καθηγητής του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ Δημήτρης Μπακαλούδης.
Υπενθυμίζεται ότι κρίθηκε επιτατική η ανάγκη διεξαγωγής του προγράμματος μετά την παράνομη απελευθέρωση, το 2010 και 2011, περίπου 60.000 ζώων από γουνοφόρες μονάδες εκτροφής σε Καστοριά και Σιάτιστα, με αποτέλεσμα μεγάλες ζημιές στο οικοσύστημα από το ξενικό είδος.
«Στόχος του προγράμματος ήταν, μεταξύ άλλων, ο περιορισμός εξάπλωσης του μινκ και η βελτίωση της κατάστασης ειδών στη λίμνη Καστοριάς και τον Εθνικό Δρυμό Πρεσπών» ανέφερε στη σημερινή, πρώτη μέρα του διήμερου συνεδρίου, ο κ. Μπακαλούδης.
Όπως προέκυψε, οι εντατικές παγιδεύσεις μινκ που περιλαμβάνονταν στο πρόγραμμα, είναι πιο αποτελεσματικές το φθινόπωρο στη μείωση του πληθυσμού του είδους. Παράλληλα, η διατήρηση πλωτών εξεδρών για ιχνηλάτηση και παγιδεύσεις είναι δαπανηρή καθώς χρειάζεται συνεχής ανανέωσή τους λόγω καταστροφής τους από καιρικά φαινόμενα, μεγάλα θηλαστικά και ανθρώπινες παρεμβάσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Μπακαλούδη, απαιτούνται σημαντικές προσπάθειες ενημέρωσης των πολιτών και των φορέων που εμπλέκονται στη διαχείριση της άγριας πανίδας, συνέχιση της παρακολούθησης του πληθυσμού του μινκ και των ειδών προτεραιότητας και ενίσχυση των προσπαθειών για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τα εισβλητικά ξενικά είδη και των επιπτώσεων που έχουν στη βιοποικιλότητα σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Επιπλέον, μέσω του ερευνητικού έργου προωθείται στην Ελλάδα η έγκαιρη αντιμετώπιση των εισβλητικών-ξενικών ειδών με την εμπλοκή της επιστήμης των πολιτών (citizen science) και την εφαρμογή καινοτόμων εργαλείων.
Το διεθνές συνέδριο πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ με τη συμμετοχή εκπροσώπων επτά φορέων που είναι εταίροι στο έργο καθώς και επιστημόνων από έξι χώρες οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην έρευνα και διαχείριση των εισβλητικών-ξενικών ειδών.