Η Greenpeace είχε υποστηρίξει ότι η αποτυχία της Βρετανίας να αποτιμήσει τα αέρια του θερμοκηπίου που παράγονται από την κατανάλωση πετρελαίου και φυσικού αερίου καθιστούσε το σχέδιο παράνομο
Η απόφαση της Βρετανίας να εγκρίνει νέες άδειες για την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα είναι νόμιμη, αποφάσισε σήμερα δικαστήριο του Λονδίνου απορρίπτοντας αγωγή της Greenpeace.
Η Greenpeace είχε υποστηρίξει ότι η αποτυχία της Βρετανίας να αποτιμήσει τα αέρια του θερμοκηπίου που παράγονται από την κατανάλωση πετρελαίου και φυσικού αερίου καθιστούσε το σχέδιο παράνομο.
Ο δικαστής Ντέιβιντ Χολγκέιτ απέρριψε την υπόθεση της Greenpeace σήμερα λέγοντας στην σημερινή ετυμηγορία του ότι η απόφαση να μην αξιολογηθούν οι εκπομπές τελικής χρήσης δεν ήταν παράλογη.
Οι συνήγοροι του βρετανικού υπουργείου Ενεργειακής Ασφάλειας δήλωσαν ότι η βιομηχανία είναι κρίσιμης σημασίας για την ενίσχυση της ενεργειακής μας ασφάλειας και θα μειώσει την εξάρτησή μας από τις εισαγωγές υποστηρίζοντας εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και αναπτύσσοντας την οικονομία», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους.
Η Greenpeace είπε ότι σχεδιάζει να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.
«Αν έλεγες απλώς στους περισσότερους ανθρώπους ότι η κυβέρνηση επιτρέπεται να εγκρίνει νέες εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου αγνοώντας το 80% των εκπομπών που θα παραγάγει, δεν θα σε πίστευαν», είπε ο Φίλιπ Έβανς, ακτιβιστής της Greenpeace UK.
«Πρόκειται για εντελώς ανεύθυνη συμπεριφορά των υπουργών κατά τη διάρκεια μιας κλιματικής κρίσης».
Πέρυσι, η Βρετανία πραγματοποίησε τον πρώτο γύρο αδειοδοτήσεων για εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου από το 2019, με στόχο την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής υδρογονανθράκων καθώς η Ευρώπη μειώνει την εξάρτησή της από τα ρωσικά καύσιμα.
Το Λονδίνο δηλώνει ότι η εγχώρια παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι το κλειδί για το σχέδιο ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας και ότι κάτι τέτοιο είναι σύμφωνο με τον στόχο της για μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050.
Ωστόσο, οι ακτιβιστές για το περιβάλλον υποστηρίζουν ότι η επιπλέον εγχώρια παραγωγή θα συμβάλει στην κλιματική αλλαγή και δεν θα μειώσει τους λογαριασμούς ενέργειας των βρετανικών νοικοκυριών.
Η Τέσα Καν, Εκτελεστική Διευθύντρια της οργάνωσης Uplift, η οποία συμμετείχε στην υπόθεση, δήλωσε: «Δεν υπάρχει δημόσιο όφελος από τις νέες άδειες, μόνο περισσότερα κέρδη για τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου».