5.000 δέντρα και θάμνοι φυτεύτηκαν ήδη στο 1ο micro Forest στην Κυψέλη

Το 1ο micro Forest στον λόφο Ελικώνα (Αλεπότρυπας) στην ‘Ανω Κυψέλη, εγκαινίασε σήμερα ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας. Το μικροδάσος δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του παγκόσμιου προγράμματος L’Oréal for the Future. Από τις αρχές Ιουνίου έως και σήμερα, η Διεύθυνση Πρασίνου του Δήμου Αθηναίων, με τη συνδρομή της L’Oréal Hellas, έχει φυτέψει περίπου 5.000 δέντρα και θάμνους, ενώ τους επόμενους μήνες θα ακολουθήσουν και συμπληρωματικές εργασίες εμπλουτισμού του φυτικού υλικού.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί, σε περίπου 10 χρόνια, ένα δάσος με τα χαρακτηριστικά ανάπτυξης ενός βιότοπου 20-30 ετών, με περισσότερα από 10.000 φυτά και πλούσια βιοποικιλότητα.

Οι εργασίες στην Αλεπότρυπα ξεκίνησαν με την αναμόρφωση του κοινόχρηστου χώρου πρασίνου, με συντονισμένες εργασίες καθαρισμού του. Το βραχώδες έδαφος διαμορφώθηκε ειδικά με τη μεταφορά τόνων κηπαίου χώματος, ενώ ακολούθησε εγκατάσταση αυτόματου αρδευτικού συστήματος και αποξήλωση παλαιών τσιμεντένιων καθισμάτων.

Η αναδιαμόρφωση αυτή στοχεύει στην ενίσχυση της βιοποικιλότητας για οικοσυστημικά οφέλη, την αισθητική αναβάθμιση με συνεχή ανθοφορία, τη δημιουργία χώρων συνάθροισης και τη δέσμευση CO2, μειώνοντας το ανθρακικό αποτύπωμα της πόλης.

Δούκας: Θα αξιοποιήσουμε κάθε σπιθαμή γης για να αυξήσουμε το πράσινο στην Αθήνα

«Εγκαινιάζουμε στην Αλεπότρυπα στην Κυψέλη ένα μικροδάσος. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να δώσουμε μία ανάσα ζωής στην πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της Αθήνας», τόνισε ο κ. Δούκας και πρόσθεσε: «Όπως δεσμευθήκαμε από την προεκλογική ακόμη περίοδο, θα αξιοποιήσουμε κάθε σπιθαμή γης για να αυξήσουμε το πράσινο στην Αθήνα, σύμφωνα με τον κανόνα του 3-30-300, δηλαδή ανοίγοντας το παράθυρο να βλέπεις 3 δέντρα, η γειτονιά σου να έχει κοντά στο 30% σκίαση από πράσινο και στα 300 μέτρα να έχεις ένα πάρκο».

Αποστολόπουλος: Ένα μικρό δάσος από γηγενή δένδρα και θάμνους

Από τη μεριά του, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος & Πρασίνου Γιώργος Αποστολόπουλος, ανέφερε: «Η δημιουργία ενός micro Forest, σε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες γειτονιές της Ευρώπης, σύμφωνα με τις πιο σύγχρονες τεχνικές παγκοσμίως, αποτελεί όχι μόνο για την Κυψέλη, αλλά για την ευρύτερη περιοχή, ένα έργο πνοής. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, η πόλη θα αποκτήσει ένα μικρό δάσος από γηγενή δένδρα και θάμνους».

Delfini: Μένουμε πιστοί στη συνεχή μας δέσμευση στην Αειφόρο Ανάπτυξη

Η Alessandra Delfini, Country Managing Director της L’Oréal Hellas, τόνισε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων αποδεικνύουμε ότι συλλογικά μπορούμε να διαδώσουμε τα οφέλη της βιοποικιλότητας στην πόλη και τους πολίτες της. Παράλληλα, απολύτως ευθυγραμμισμένοι με τις αρχές του προγράμματος L’Oréal for the Future, μένουμε πιστοί στη συνεχή μας δέσμευση στην Αειφόρο Ανάπτυξη, επενδύοντας σε επιχειρηματικές λύσεις που βασίζονται σε βιώσιμες πρακτικές».

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν θεσμικοί φορείς, περίοικοι και ομάδα εργαζομένων της εταιρείας, οι οποίοι προχώρησαν όλοι μαζί στη συμβολική τοποθέτηση 60 φυτών, ολοκληρώνοντας έτσι την πολύμηνη μελέτη φύτευσης που είχε προηγηθεί.

Οι εργασίες

Οι εργασίες στην Αλεπότρυπα ξεκίνησαν με την αναμόρφωση του μέχρι πρότινος κοινόχρηστου χώρου πρασίνου, με συντονισμένες εργασίες καθαρισμού του. Το βραχώδες έδαφος διαμορφώθηκε ειδικά με τη μεταφορά τόνων κηπαίου χώματος ενώ ακολούθησε εγκατάσταση αυτόματου αρδευτικού συστήματος και αποξήλωση παλαιών τσιμεντένιων καθισμάτων.

Η αναδιαμόρφωση αυτή στοχεύει στην ενίσχυση της βιοποικιλότητας για οικοσυστημικά οφέλη, την αισθητική αναβάθμιση με συνεχή ανθοφορία, τη δημιουργία χώρων συνάθροισης και τη δέσμευση CO₂, μειώνοντας το ανθρακικό αποτύπωμα της πόλης.

Τα φυτά που επιλέχθηκαν είναι είδη μεσογειακής βλάστησης, και προσαρμοσμένα πλήρως στο αττικό τοπίο όπως πεύκα, ελιές, χαρουπιές, κουτσουπιές, κυπαρίσσια και θάμνοι, μεταξύ των οποίων πικροδάφνη, θυμάρι, ρίγανη, μέντα και δενδρολίβανο.

Με την ανάπτυξη του micro Forest, η πόλη των Αθηνών στα επόμενα χρόνια θα αποκομίσει σπάνια οφέλη, όπως η βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής με μείωση της τοπικής θερμοκρασίας μέχρι και 6 βαθμούς, η απορρόφηση μέχρι και 400 κιλών CO₂ σε ετήσια βάση, καθώς και η ουσιαστική ενίσχυση της τοπικής χλωροπανίδας.