Οι άξονες πολιτικής του ΥΠΕΝ περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την συνέχιση της μείωσης της λιγνιτικής παραγωγής και την ολοκλήρωση της διασύνδεσης των νησιών ως το 2030
Το πλέγμα προστασίας των καταναλωτών από την κρίση τιμών θα συνεχιστεί αλλά πιο στοχευμένα, προς τους πιο ευάλωτους που το έχουν πραγματικά ανάγκη, επεσήμανε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου μιλώντας σήμερα στο συνέδριο Green Deal.
Η κα Σδούκου επεσήμανε ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης διατέθηκαν 10 δισεκ, ευρώ για να προστατευθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης. “Το κάναμε οριζόντια για όλους αλλά αυτό, καθώς επιστρέφουμε σε μια κανονικότητα, δεν μπορεί να συνεχιστεί”, ανέφερε η υφυπουργός.
Περιγράφοντας το πλαίσιο στο οποίο κινείται η ενεργειακή αγορά η κα Σδούκου επεσήμανε:
-Την μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου, από 6 δισ. κυβικά μέτρα το 2021 σε 4,8 δισ,. το 2022.
-Την αλλαγή των ροών ενέργειας στην Ευρώπη, στο πλαίσιο της οποίας η Ελλάδα έχει αυξήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου και έχει την ευκαιρία να διαδραματίσει ρόλο πυλώνα ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή.
-Την νέα στρατηγική της Ευρώπης που περιλαμβάνει απεξάρτηση από τα ρωσικά καύσιμα και την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης.
-Την μείωση του κόστος των ανανεώσιμων πηγών και τα άλματα που έκανε η χώρα στην εγκατάσταση νέων μονάδων ΑΠΕ οι οποίες καλύπτουν πλέον τη μισή παραγωγή ρεύματος στο διασυνδεδεμένο σύστημα.
-Την ευνοϊκή συγκυρία για προσέλκυση επενδύσεων λόγω ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.
-Την κλιματική κρίση που υπογραμμίζει την ανάγκη επιτάχυνσης της ενεργειακής μετάβασης.
Οι άξονες πολιτικής του ΥΠΕΝ τους οποίους περιέγραψε η κα Σδούκου περιλαμβάνουν την συνέχιση της μείωσης της λιγνιτικής παραγωγής, την ολοκλήρωση της διασύνδεσης των νησιών ως το 2030, την αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή στο 80 % ως το 2030 με έμφαση στα υπεράκτια αιολικά πάρκα, την αποθήκευση και την ενεργότερη συμμετοχή των καταναλωτών στην αγορά, την ανάπτυξη νέων διεθνών διασυνδέσεων, την ψηφιοποίηση του δικτύου και την αύξηση των επενδύσεων στην ενεργειακή αποδοτικότητα.
Ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης τόνισε ότι καλούμαστε σε ορίζοντα 10-15 ετών να ανατρέψουμε το ενεργειακό σύστημα, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα εμφανίζει πολύ μεγαλύτερη πρόοδο σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ. Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη εκτός από την ταχύτητα της ενεργειακής μετάβασης να υπάρξει μέριμνα και για το θέμα του κόστους.
Ο επικεφαλής της μονάδας ανανεώσιμων πηγών και αποθήκευσης ενέργειας του ομίλου Κοπελούζου Ιωάννης Καρύδας αναφέρθηκε στο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου που προωθεί ο όμιλος, αναδεικνύοντας τα οικονομικά, περιβαλλοντικά και κυρίως γεωπολιτικά – όπως είπε – οφέλη που συνεπάγεται η κατασκευή του. Σημείωσε ότι σύντομα αναμένεται η λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης.
Η κα Κιάρα Κόντι, στέλεχος της ΕΥ επεσήμανε ότι στο πλαίσιο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, πριν γίνουν επενδύσεις για αύξηση της ανθεκτικότητας οικισμών, βιομηχανιών, υποδομών κλπ, σε μια περιοχή όπου εμφανίζονται ακραία ή χρόνια καιρικά φαινόμενα θα πρέπει να θέσουμε το ερώτημα αν στην περιοχή αυτή θα πρέπει να υπάρχουν οικισμοί και βιομηχανική παραγωγή.
Ο γενικός διευθυντής του ΚΑΠΕ Λάμπρος Πυργιώτης ανέφερε ότι η μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζει το ενεργειακό σύστημα σε Ελλάδα και ΕΕ είναι η εξοικονόμηση ενέργειας και υποστήριξε ότι οι φιλόδοξοι στόχοι του 2050 δεν μπορούν να επιτευχθούν χωρίς έρευνα και νέες τεχνολογίες.