Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι αντιδράσεις της Άγκυρας για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της Ελλάδας, με το υπουργείο Άμυνας της γείτονος να «παίρνει» τη σκυτάλη από το τουρκικό ΥΠΕΞ και τα ΜΜΕ να… σιγοντάρουν.

Πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας σημείωσαν με νόημα στο TRT Haber ότι «στο πλαίσιο του “θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού” που ανακοίνωσε πρόσφατα η Ελλάδα, παρακολουθούμε προσεκτικά κάποιες πρωτοβουλίες που δεν έχουν νομική βάση και αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο», προσθέτοντας ότι «ως Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, είμαστε πλήρως αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέτοια μονομερή σχέδια της Ελλάδας σχετικά με τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της είναι αντίθετα με το διεθνές δίκαιο».

Η Τουρκία, συνέχισαν οι πηγές του τουρκικού ΥΠΑΜ, υποστηρίζει ότι «μια δίκαιη, και συμβατή με το διεθνές δίκαιο κατανομή της θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην περιοχή είναι δυνατή μόνο στο πλαίσιο του αμοιβαίου διαλόγου και της καλής θέλησης. Οι μονομερείς ενέργειες, ισχυρισμοί και δηλώσεις της Ελλάδας που αγνοούν τις υπάρχουσες διαφορές και παραβιάζουν τα δικαιώματα της τουρκικής πλευράς είναι απαράδεκτες. Οι δηλώσεις αυτές δεν έχουν καμία νομική συνέπεια για τη χώρα μας». Υπογράμμισαν, δε, ότι «σύμφωνα με την αντίληψη της “Γαλάζιας Πατρίδας”, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν το καθήκον τους να προστατεύουν όλα τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στις περιοχές της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της με αποφασιστικότητα. Στο πλαίσιο αυτό, παρακολουθούνται στενά οι εξελίξεις στην περιοχή και, εάν χρειαστεί, λαμβάνονται άμεσα τα απαραίτητα μέτρα».

Από την πλευρά τους, τα τουρκικά ΜΜΕ συνέχισαν να «ρίχνουν λάδι στη φωτιά», με το τηλεοπτικό δίκτυο Haber Global να υποστηρίζει ότι «η Ελλάδα συνέχεια κάνει προκλητικές κινήσεις στο Αιγαίο. Άλλωστε, η Τουρκία ξεκαθαρίζει πως η επέκταση των χωρικών υδάτων θα είναι αιτία πολέμου. Η Ελλάδα κάνει ισχυρισμούς οι οποίοι δεν ισχύουν. Ισχυρίζεται πως με τα νησιά μπορεί να καθορίσει θαλάσσια σύνορα. Όμως το διεθνές δίκαιο δεν λέει κάτι τέτοιο.

Αν ακούσουμε τις δικές τους θεωρίες, τότε εμείς δεν θα μπορούμε να κάνουμε μπάνιο στη θάλασσα ούτε από το Αϊβαλί, τη Σμύρνη την Αλικαρνασσό διότι με αυτές τις θεωρίες τους όλα τους ανήκουν, έτσι όπως το πάνε ίσως διεκδικήσουν και εδάφη από εμάς.Υπάρχουν πολλά τα οποία μπορούν να ειπωθούν για τον χάρτη τους. Υπάρχουν και προβοκατόρικες θέσεις που αναφέρονται στον χάρτη. Γίνεται αναφορά στο δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια στο Αιγαόιο. Η Ελλάδα ισχυρίζεται πως αυτό είναι ένα δικαίωμα της που προκύπτει από το διεθνές δίκαιο και διατηρεί το δικαίωμα της χρήσης του την κατάλληλη ώρα».

Επίσης, η Hurriyet έγραψε ότι «η Ελλάδα ανακοίνωσε έναν χάρτη που δείχνει τι; Μαξιμαλιστικές φιλοδοξίες της στο Αιγαίο ως “Περιοχές Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού”. Ο χάρτης συντάχθηκε με βάση τις ελληνικές θέσεις, οι οποίες αναφέρουν ότι ακόμη και τα μικρότερα νησιά του Αιγαίου έχουν πλήρη (100%) δικαιώματα υφαλοκρηπίδας και ότι στην Τουρκία δεν παραχωρούνται άλλα δικαιώματα εκτός από τα χωρικά της ύδατα.

Η θέση της Τουρκίας για τη “Γαλάζια Πατρίδα” και η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης δεν ελήφθησαν υπόψη. Αυτός ο χάρτης, που θα σταλεί στην Επιτροπή της ΕΕ τις επόμενες ημέρες, είναι σχεδόν πανομοιότυπος με τον “χάρτη της Σεβίλλης” που ανακοίνωσε η ΕΕ. Στον χάρτη, αν και τα ελληνικά χωρικά ύδατα στο Αιγαίο εμφανίζονται ως 6 μίλια, αναφέρεται ότι “η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα επέκτασης έως 12 μίλια”. Στόχος της Ελλάδας είναι αυτός ο χάρτης, που αντικατοπτρίζει τις μαξιμαλιστικές της φιλοδοξίες, να καταγραφεί για πρώτη φορά ως “επίσημο έγγραφο” στην ΕΕ».