Δύο επιπλέον συλλήψεις προέκυψαν από τις συνεχιζόμενες έρευνες για την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας διέπρατταν εμπορία ανθρώπων και παράνομες υιοθεσίες βρεφών στην Κρήτη.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης, της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, συνελήφθησαν στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων ερευνών, σήμερα, με βάση και σχετικά εντάλματα, τα δύο ακόμη άτομα- μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, που δραστηριοποιούνταν τουλάχιστον από το 2018, στην κατ’ επάγγελμα εμπορία ανθρώπων, καθώς και στις παράνομες υιοθεσίες βρεφών.

Πρόκειται για ιατρούς- γυναικολόγους και συγκεκριμένα έναν πρώην εργαζόμενο και έναν συνεργαζόμενο με το κέντρο γονιμότητας σε περιοχή της Κρήτης, που χρησιμοποιούνταν ως χώρος της παράνομης δράσης των μελών της οργάνωσης.

Kατηγορούνται ακόμη 16 άτομα

Για την ίδια υπόθεση κατηγορούνται ακόμη 16 άτομα, ανάμεσα στα οποία τα 2 αρχηγικά μέλη της οργάνωσης, που είχαν συλληφθεί στο πλαίσιο της επιχείρησης εξάρθρωσης στις 08-09-2023 και είναι ήδη προσωρινά κρατούμενοι σε καταστήματα κράτησης. Η εξέλιξη η σημερινή αφορά στα περαιτέρω στοιχεία που προέκυψαν στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργήθηκε για την υπόθεση, και την αξιοποίηση κατάλληλων προανακριτικών δεδομένων καθώς και ευρημάτων που είχαν κατασχεθεί κατά την επιχείρηση εξάρθρωσης της οργάνωσης σε Κρήτη, Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Τα στοιχεία

Συγκεκριμένα, προέκυψε: «Πρώτον, ότι μέλη της οργάνωσης εξαπάτησαν 274 γυναίκες σε 529 διαφορετικές περιπτώσεις ισχυριζόμενοι ψευδώς ότι τις υπέβαλαν σε εμβρυομεταφορά (εικονική), πράξη που ουδέποτε συντελέστηκε ή/και ότι κρυοσυντήρησαν γενετικό υλικό στην τράπεζα κρυοσυντήρησης, ενώ στην πραγματικότητα ουδέποτε υπήρξε γενετικό υλικό για να κρυοσυντηρηθεί, χορηγώντας μάλιστα στους ενδιαφερόμενους, ψευδείς βεβαιώσεις. Παράλληλα, διαπιστώθηκε περίπτωση όπου μέλη της οργάνωσης πρότειναν σε ζευγάρι μίξη γενετικού υλικού και συγκεκριμένα μεταφορά εμβρύων με γενετικό υλικό του ζεύγους και με γενετικό υλικό δοτών κατά τον ίδιο κύκλο εμβρυομεταφοράς, με αποτέλεσμα την άγνοια της βιολογικής ταυτότητας του παιδιού που θα γεννιόταν.

Δεύτερον, διαπιστώθηκαν 75 περιπτώσεις με 11 παθόντες, εμπορίας ανθρώπων μέσω της παράνομης διακίνησης γενετικού υλικού κυττάρων και ιστών (ωαρίων-σπέρματος), εν αγνοία των ενδιαφερομένων (δοτριών – ληπτών). Μάλιστα σε δύο περιπτώσεις, εξακριβώθηκε η δημιουργία εμβρύων από ωάρια της ίδιας γυναίκας και σπέρμα του ίδιου άνδρα, με το ταυτιζόμενο αυτό γενετικό υλικό, να έχει διανεμηθεί σε δύο διαφορετικά ζευγάρια.

Τρίτον, διαπιστώθηκαν κατ’ επάγγελμα μεσιτείες ως προς την εξεύρεση δοτριών ωαρίων και παραβάσεις της νομοθεσίας που αφορούν τη δωρεά ωαρίων. Ειδικότερα, από τα χειρόγραφα τηρούμενα αρχεία προέκυψαν καταγεγραμμένες 173 δότριες ωαρίων, οι οποίες υποβλήθηκαν σε 333 διαφορετικές ωοληψίες και τα ωάρια τους διανεμήθηκαν σε 1.226 διαφορετικούς λήπτες, ενώ το μεγαλύτερο μέρος αυτών δεν είναι καταχωρημένες στο Εθνικό μητρώο δοτών, καθώς μέχρι το χρόνο που πραγματοποιήθηκε η αστυνομική επιχείρηση την 09-08-2023, το κέντρο γονιμότητας είχε προβεί στην καταχώρηση μόλις 63 δοτριών γενετικού υλικού».

Μάλιστα, σε πλήθος περιπτώσεων, σύμφωνα πάντα με την ενημέρωση από το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης, «οι διανομές σε λήπτες ήταν κατά πολύ άνω των 10 από την ίδια δότρια, με τον αριθμό να φθάνει μέχρι και τις 63 διανομές από το ίδιο γενετικό υλικό δότριας».

Η αμοιβή του κέντρου γονιμότητας, ανά ζευγάρι, για ιατρικές πράξεις κατά τις οποίες χρησιμοποιήθηκε ωάριο προερχόμενο από δωρεά, και το οποίο αγόραζε το κέντρο γονιμότητας, κυμαινόταν από 1.300 έως 7.000 ευρώ, ποσό που αφορούσε μόνο στην αγορά του γενετικού υλικού.

Στο πλαίσιο αυτό, υπολογίζεται ότι το όφελος του εν λόγω κέντρου από τις 1.226 διανομές γενετικού υλικού σε ζευγάρια λήπτες και συγκεκριμένα από τη διάθεση των ληφθέντων ωαρίων, κυμαίνεται μεταξύ του ποσού των 1.593.800 ευρώ έως και 8.582.800 ευρώ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.