«Αθήνα και Κάιρο βρίσκονται στην ίδια όχθη απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις στην περιοχή μας. Ελλάδα και Αίγυπτος είναι πυλώνες σταθερότητας με κοινές επιδιώξεις στα μεγάλα προβλήματα της περιοχής» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το πέρας της συνάντησης με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και την ολοκλήρωση των εργασιών του 1ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ελλάδα και Αίγυπτος ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και την εμπέδωση της ειρήνης και της ασφάλειας. Οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την επισφράγιση του επιπέδου αυτού και θεσμικά, με την αναβάθμιση σε Στρατηγική Εταιρική Σχέση, όπως προβλέπεται στην Κοινή Διακήρυξη την οποία υπέγραψαν.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η υπογραφή της Διακήρυξης της εταιρικής στρατηγικής σχέσης μας επιβεβαιώνει έμπρακτα την κοινή μας βούληση να αναβαθμίσουμε ακόμη περισσότερο τη στενή μας συνεργασία και σημείωσε ότι «οι τακτικές διαβουλεύσεις, που συμφωνήθηκαν και τα μνημόνια συνεργασίας που υπεγράφησαν ανοίγουν σημαντικούς νέους δρόμους από τη ναυτιλία και την οικονομία έως την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τις διμερείς εμπορικές σχέσεις και καθιστούν τις σχέσεις μας πιο ισχυρές».

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών ανάμεσα στις δύο χώρες «υποδειγματική και σημαντική για ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, η οποία αποδίδει καρπούς και για τις δύο χώρες». Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Μητσοτάκης και στο προσωπικό, όπως το χαρακτήρισε, ενδιαφέρον του Αιγυπτίου Προέδρου για την προστασία της Μονής της Αγίας Αικατερίνης στο όρος Σινά, καθώς και του ελληνορθόδοξου χαρακτήρα της, ευχαριστώντας τον κ. Αλ-Σίσι.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε ότι οι δύο χώρες τάσσονται υπέρ μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης επί τη βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ευχαρίστησε τον Αιγύπτιο Πρόεδρο για τη διαχρονική στήριξη, που προσφέρει το Κάιρο. «Δεν μπορούν να διακινούνται μη αποδεκτές θέσεις περί δύο κρατών, ούτε και προκλητικές δηλώσεις, που φορτίζουν το κλίμα προσέγγισης και διαλόγου, που επιδιώκουμε να αποκτήσει παραπάνω δυναμική» διεμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθαρίζοντας ότι «κανένα παράνομο τετελεσμένο δεν μπορεί να έχει προοπτική στο μέλλον».

Σε ό,τι αφορά στο Μεσανατολικό, ο κ. Μητσοτάκης ανέδειξε τον κεντρικό ρόλο, που διαδραματίζει το Κάιρο στην επίτευξη μιας νέας εκεχειρίας στη Γάζα με στόχο την απρόσκοπτη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας και υπογράμμισε τη σημαντική συμβολή της Αιγύπτου στο αραβικό σχέδιο ανοικοδόμησης της Γάζας, που όπως είπε αποτελεί μία ρεαλιστική βάση συζήτησης για την επόμενη ημέρα. «Η χώρα μας είναι έτοιμη να συμβάλλει σε κάθε πρωτοβουλία, που θα επιχειρήσει να προβάλλει και να ενισχύσει την περιφερειακή σταθερότητα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και επανέλαβε πως Ελλάδα και Αίγυπτος τάσσονται υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας και ενός ενιαίου κράτους στη Συρία με σεβασμό σε όλες τις θρησκείες και επέμεινε ότι γεγονότα όπως οι πρόσφατες σφαγές Χριστιανών και Δρούζων εκπέμπουν ανησυχητικά μηνύματα.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη διμερή συνεργασία στο μεταναστευτικό και την ενέργεια, ειδικότερα στο project της ηλεκτρικής διασύνδεσης GREGY, αλλά και σε πρωτοβουλίες όπως αυτή της μεταφοράς και της αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα, καθώς και στη συνεργασία στο πλαίσιο των ερευνών για την εξόρυξη φυσικού αερίου νοτίως της Κρήτης.

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε πως στο πλαίσιο της Ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας θα προεδρεύσει στις 20 Μαΐου σε ειδική συνεδρίαση για την ελεύθερη και ασφαλή ναυσιπλοΐα.

Αλ Σίσι: Άριστες και βαθιές οι σχέσεις Ελλάδας – Αιγύπτου

O πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι επεσήμανε τις άριστες και βαθιές σχέσεις Ελλάδας – Αιγύπτου, μιλώντας κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρωθυπουργό τον οποίο κι ευχαρίστησε θερμά. «Η εταιρική στρατηγική σχέση με την Ελλάδα βασίζεται σε αλληλοσεβασμό και ανάπτυξη συνεργασίας σε όλους τους τομείς», είπε ο πρόεδρος της Αιγύπτου, χαρακτηρίζοντας ως «φανάρι» το σημερινό Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, το οποίο συνεδρίασε για πρώτη φορά στην Αθήνα.

«Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ ότι η Ελλάδα βοήθησε μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Αίγυπτο το 2011, όταν σε μία δύσκολη περίοδο η χώρα μας είχε ανάγκη από φίλους», είπε ο πρόεδρος Αλ Σίσι.

Φτάσαμε σε πολλά αποτελέσματα σε τομείς όπως το εμπόριο, οι επενδύσεις, η ενέργεια, ο τουρισμός. Τονίζω τη στρατηγική σημασία της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου με ενέργεια που θα φτάσει στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας. Ο κ. Σίσι είσαι αναφέρθηκε επίσης στην συνεργασία στον τομέα του φυσικού αερίου και στους Αιγύπτιους εργάτες που δουλεύουν στους τομείς που η Ελλάδα επιθυμεί την βοήθειά τους.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος σχετικά με τη Μέση Ανατολή επανέλαβε ότι πρέπει να εφαρμοστεί η λύση των δύο κρατών, ενώ κάλεσε για εκεχειρία στη Γάζα τονίζοντας ότι οι Παλαιστίνιοι πρέπει να μείνουν εστίες τους και οι όμηροι να απελευθερωθούν.

Μιλώντας για τους ιστορικούς δεσμούς των δύο χωρών, ο Αιγύπτιος πρόεδρος αναφέρθηκε στο θέμα της Αγίας Αικατερίνης, υπενθυμίζοντας ότι κάηκαν 65 εκκλησίες κι εμείς τις ξαναχτίσαμε και είπαμε χώρος λατρείας και για Μουσουλμάνους και Χριστιανούς.