Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην ομοφοβική επίθεση στη Θεσσαλονίκη, την παραβατικότητα των ανηλίκων, την ακρίβεια και το ΕΣΥ
Οι αυξήσεις των μισθών είναι η απάντηση στην ακρίβεια τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι να ανέλθει μέχρι το 2027 ο μέσος μισθός στα 1500 ευρώ και ο κατώτατος στα 950, ενώ προσέθεσε πως με τη νέα αύξηση, ο κατώτατος μισθός θα είναι πάνω από 800 ευρώ.
Ο κ. Μητσοτάκης μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στα όσα συνέβησαν πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη και ξεκαθάρισε ότι “στην προκειμένη περίπτωση πρέπει να αποδοθούν ευθύνες” επισημαίνοντας ότι έχουμε ήδη έναν πιο αυστηρό αντιρατσιστικό νόμο, και εφόσον υπάρχουν παραπομπές στη Δικαιοσύνη, θα δικαστούν οι ύποπτοι με αυτό το νομικό πλαίσιο.
Αναφερόμενος στο δυστύχημα των Τεμπών ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι έχει αναλάβει η Δικαιοσύνη την διαλεύκανση του θέματος και “είναι αυτή που θα απαντήσει στα ερωτήματα που τίθενται”, και ερωτηθείς για το μπάζωμα που έγινε στο χώρο, παρέπεμψε στην Πυροσβεστική η οποία είχε επισημάνει ότι “όλες αυτές ήταν επιχειρησιακές ενέργειες. Έπρεπε να σηκωθούν τα βαγόνια να δούμε αν υπήρχαν νεκροί από κάτω. Θέλω να θυμηθείτε το κλίμα εκείνων των ημερών, την οδύνη και τους συγγενείς να αναζητούν τους αγαπημένους τους”. Και προσέθεσε:
“Πραγματικά λυπάμαι, γιατί σε αυτό το περιβάλλον της ψηφιακής δημοκρατίας, όπου ο καθένας μπορεί να βγαίνει και να λέει ό,τι θέλει και υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες από πολιτικούς αρχηγούς που προσπαθούν να χτίσουν καριέρες και ενόψει των ευρωεκλογών πάνω σε αυτές τις σαχλαμάρες…”
Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά χαρακτήρισε θετική εξέλιξη της παύσης των παραβιάσεων από τους Τούρκους, και προσέθεσε ότι τον Μάιο προγραμματίζει να επισκεφθεί την ‘Αγκυρα, επισημαίνοντας ότι μπορεί να μην λυθούν τα προβλήματα αλλά μπορούν οι δυο ηγέτες να συμφωνήσουν πολιτισμένα ότι διαφωνούν, ενώ σημείωσε ότι η χώρα μας θα εξακολουθήσει να ενισχύει την αποτρεπτική της ικανότητα. Τέλος ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην υπόθεση Μπελέρη για την έστειλε μήνυμα στην Αλβανία λέγοντας ότι αυτή η υπόθεση έχει επηρεάσει τις διμερείς σχέσεις και είπε ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει από τη στιγμή που δεν έχει τελεσιδικήσει η καταδικαστική απόφαση.
Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του πρωθυπουργού
Μητσοτάκης για ομοφοβική επίθεση στη Θεσσαλονίκη: Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι στην προκειμένη περίπτωση πρέπει να αποδοθούν ευθύνες. Έχουν γίνει οι συλλήψεις, έχουμε ήδη έναν πιο αυστηρό αντιρατσιστικό νόμο. Και εφόσον υπάρχουν παραπομπές στη Δικαιοσύνη, θα δικαστούν οι ύποπτοι με αυτό το νομικό πλαίσιο. Νομίζω ότι υπήρξε και μια συνολική κινητοποίηση της κοινωνίας, η οποία πια έρχεται και λέει ότι «δεν είμαστε αυτοί, δεν μπορεί η Ελλάδα να είναι μια χώρα στην οποία κάποιος να μην αισθάνεται άνετα να κυκλοφορήσει στον δρόμο έτσι όπως θέλει να είναι».
Μητσοτάκης για bullying και παραβατικότα ανηλίκων: Να ξεκινήσω με τις πολύ σημαντικές παρεμβάσεις που κάνει η κυβέρνηση όσον αφορά στο bullying στα σχολεία. Διότι αυτό το οποίο, νομίζω, μας ανησύχησε όλους ήταν το γεγονός ότι υπήρξαν παιδιά 16, 17, 15 χρόνων που συμμετείχαν. Σε αυτές τις συμμορίες. Πολλά από αυτά τα περιστατικά ξεκινούν από τα σχολεία. Γι’ αυτό και η πλατφόρμα για το bullying, η οποία ενεργοποιείται άμεσα, οι παρεμβάσεις που έχουμε κάνει στο σχολείο σε επίπεδο ενίσχυσης των σχολικών δομών με ψυχολόγους, έχουν πολύ μεγάλη σημασία. Διότι μπορούμε να εντοπίσουμε ή προσπαθούμε να εντοπίσουμε τουλάχιστον αυτά τα φαινόμενα της παραβατικής συμπεριφοράς νωρίτερα, για να μπορούμε να παρέμβουμε και νωρίτερα. Προφανώς δεν είναι ένα θέμα το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο κατασταλτικά.
Μητσοτάκης για ποδόσφαιρο και μπάσκετ: Νομίζω ότι μπορούμε να εκφράσουμε την ικανοποίησή μας για το γεγονός ότι φαίνεται, τουλάχιστον στο ποδόσφαιρο, να είμαστε στη σωστή κατεύθυνση. Στο μπάσκετ έχουμε φύγει πολύ πιο μπροστά και βλέπουμε εικόνες και στο ελληνικό πρωτάθλημα, αλλά κυρίως στην Ευρωλίγκα, με πολλά νέα παιδιά τα οποία πηγαίνουν στο γήπεδο, οικογένειες. Έτσι θέλουμε τον επαγγελματικό αθλητισμό.
Έγινε στον τελικό του κυπέλλου, όμως, στο μπάσκετ, με πολύ μεγάλη επιτυχία. Θα φτάσουμε εκεί, θα φτάσουμε εκεί πιστεύω και στο ποδόσφαιρο, αρκεί να το θέλουν όλοι. Και όταν αναφέρομαι σε όλους, αναφέρομαι και στους παράγοντες των ομάδων.
Μητσοτάκης για τα Τέμπη και το μπάζωμα: Θα απαντήσω, όμως. Θα δώσω την προσωπική μου άποψη, για όση αξία έχει. Αλλά είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι η Δικαιοσύνη επέλεξε να αναζητήσει δεύτερο πραγματογνώμονα, έτσι ώστε να δοθούν οριστικές απαντήσεις σε όλες τις φήμες που διακινούνται.
Έρχομαι στο θέμα του μπαζώματος και σε όλη αυτή τη λογική συγκάλυψης. Να συγκαλύψουμε τι ακριβώς; Αναρωτιέμαι. Εγώ δεν θα ξεχάσω ποτέ την ημέρα που βρέθηκα, αμέσως μετά, στον τόπο του δυστυχήματος, τις εικόνες, τις μυρωδιές. Ήταν ό,τι πιο δύσκολο έχω κάνει στη ζωή μου και ξέρω πολύ καλά ότι τις επόμενες μέρες έπρεπε να σταθεροποιηθεί το έδαφος, να πάνε οι γερανοί, να βρούμε αν υπάρχουν άλλοι αγνοούμενοι μέσα στα συντρίμμια.
Αυτό το οποίο έγινε δεν ήταν τίποτε άλλο από τη σταδιακή αφαίρεση των βαγονιών της επιβατικής αμαξοστοιχίας. Δεν μιλάω για την εμπορική, για την οποία γίνεται η όλη συζήτηση. Για να δούμε. Τότε ψάχναμε ακόμα σορούς. Αυτή ήταν η πραγματικότητα τότε. Και να βγαίνουν κάποιοι να μιλάνε για «μπάζωμα» και για «τσιμέντωμα»; Λυπάμαι, πραγματικά. Λυπάμαι και οργίζομαι ταυτόχρονα. Η δουλειά έγινε από τους επιχειρησιακούς παράγοντες όσο καλύτερα μπορούσε να γίνει.
Τώρα, αυτή η περιβόητη ιστορία ότι υπήρχαν βαγόνια, τα οποία τι έγιναν; Εξαερώθηκαν αυτά τα βαγόνια;
Ο πρώτος πραγματογνώμονας της Δικαιοσύνης δεν είπε τίποτα από όλα αυτά, απλά για να ξεκαθαρίσουμε λίγο τα πράγματα. ‘Αρα, εσείς μου λέτε ότι μία εμπορική αμαξοστοιχία συγκρούεται μετωπικά με μία επιβατική, είναι λοιπόν οι δύο μηχανές, από πίσω έχουμε όλα τα βαγόνια της εμπορικής αμαξοστοιχίας, όλα, μετρημένα, και υπήρχαν δύο βαγόνια τα οποία εξαφανίστηκαν. Αυτό λέμε; Εξαφανίστηκαν τελείως; Ότι δεν έμεινε τίποτα, δεν έμεινε ούτε ένα ίχνος.
Γι’ αυτό, λοιπόν, επειδή εγώ σέβομαι, τιμώ και σκύβω το κεφάλι μπροστά στις οικογένειες των θυμάτων και είναι οι μόνες, οι οικογένειες των θυμάτων, που έχουν το δικαίωμα να είναι οργισμένες και να πουν ό,τι θέλουν, εν πάση περιπτώσει, στο θέμα αυτό.
Κάποιοι δεν έχουν το δικαίωμα να τους εκμεταλλευτούν πολιτικά, αλλά αυτό πάλι είναι πολιτική αξιολόγηση. Η μόνη που μπορεί να δώσει τις τελικές απαντήσεις για όλες αυτές τις φήμες… Εγώ ξέρω ότι όλα αυτά είναι ανυπόστατα, είμαι σίγουρος γι’ αυτό.
Μα σας εξηγώ, το έχει πει η ίδια η Πυροσβεστική, όλες αυτές ήταν επιχειρησιακές ενέργειες. Έπρεπε να σηκωθούν τα βαγόνια να δούμε αν υπήρχαν νεκροί από κάτω. Θέλω να θυμηθείτε το κλίμα εκείνων των ημερών, την οδύνη και τους συγγενείς να αναζητούν τους αγαπημένους τους.
Πραγματικά λυπάμαι, γιατί σε αυτό το περιβάλλον της ψηφιακής δημοκρατίας, όπου ο καθένας μπορεί να βγαίνει και να λέει ό,τι θέλει και υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες από πολιτικούς αρχηγούς που προσπαθούν να χτίσουν καριέρες και ενόψει των ευρωεκλογών πάνω σε αυτές τις σαχλαμάρες…
Και όποιος πιστεύει ότι υπάρχουν, προσέξτε, ποινικές ευθύνες που πρέπει να αποδοθούν σε πολιτικά πρόσωπα, δεν έχουν παρά να καταθέσουν αίτημα προκαταρκτικής επιτροπής, με συγκεκριμένο κατηγορητήριο όμως. Διότι αυτό σημαίνει προκαταρκτική επιτροπή στη Βουλή: «κατηγορώ τον κ. Κούτρα ότι διέπραξε αυτό το αδίκημα». Συγκεκριμένο κατηγορητήριο. Είναι βαρύ αυτό, είναι απόδοση ποινικών ευθυνών.
Από εκεί και πέρα, πρώτος εγώ θέλω να μάθω όλη την αλήθεια και πρώτος εγώ αναλαμβάνω και την ευθύνη να κάνουμε και κάτι ακόμα, για το οποίο δεν συζητήσαμε, και αυτό είναι βήμα-βήμα να βάλουμε σε τάξη το πιο προβληματικό κομμάτι του ελληνικού Δημοσίου, που ήταν οι ελληνικοί σιδηρόδρομοι, έτσι ώστε να μπορούμε να εξασφαλίζουμε μεταφορές με μέσα σταθερής τροχιάς με ταχύτητα και πρωτίστως με ασφάλεια.
Μητσοτάκης για την ακρίβεια: Θέλω να θυμίσω το «Καλάθι του Νοικοκυριού». Κάναμε πολλές παρεμβάσεις. Γιατί όμως τώρα κάναμε μία πιο δραστική παρέμβαση στην ίδια τη λειτουργία της αγοράς; Για να έχουμε μεγαλύτερη ορατότητα και να μην κρύβονται μέσα από ένα πολυδαίδαλο σύστημα υψηλών τιμών καταλόγων και πολλών προσφορών, ουσιαστικά ανατιμήσεις τις οποίες καρπώνονταν και οι εταιρείες και τα σούπερ μάρκετ.
Και το σύστημα αυτό ήταν πολύ περίπλοκο. Γιατί τώρα, λοιπόν; Υπήρχε λόγος που αυξήθηκαν οι τιμές, διότι αυξήθηκαν οι συντελεστές του κόστους πριν από έναν-ενάμιση χρόνο. Δεν υπάρχει λόγος όμως να παραμένουν υψηλές όταν οι συντελεστές του κόστους μειώνονται. Γι’ αυτό και η παρέμβαση γίνεται τώρα και έχει ήδη δείξει αποτελέσματα σε ταχέως κινούμενα καταναλωτικά προϊόντα: απορρυπαντικά, σαμπουάν, 4.000 κωδικοί, στο βρεφικό γάλα κάναμε ακόμα πιο δραστική παρέμβαση, γιατί καταλαβαίνουμε την επιβάρυνση για μία νέα οικογένεια.
Δεν είναι η μόνη παρέμβαση που έχουμε κάνει. Θέλω να θυμίσω ότι αυξήσαμε και το επίδομα γέννας, αναδρομικά μάλιστα. ‘Αρα, και οι οικογένειες που απέκτησαν παιδί το 2023 θα πάρουν πρόσθετη οικονομική ενίσχυση, για να καλύψουμε τα αυξημένα έξοδα τα οποία συνεπάγεται η ανατροφή ενός μικρού παιδιού. ‘Αρα, όλες αυτές οι παρεμβάσεις συνθέτουν, θα έλεγα, ένα συνολικό πλέγμα το οποίο σηματοδοτεί τη βούληση της κυβέρνησης να παρέμβει στην αγορά -και με πρόστιμα. Είδα κάποιες εταιρείες οι οποίες παραπονιόντουσαν για τα πρόστιμα. Λυπάμαι, όποιος παραβιάζει τον νόμο θα «φάει» πρόστιμο. Έχουμε βάλει πρόστιμα τα οποία ξεπερνούν τα 16 εκατομμύρια ευρώ. Δεν είναι και μικρό ποσό.
Μητσοτάκης για κατώτατο μισθό: Στρέφουμε πάντα την προσοχή μας στους πιο αδύναμους. Γι’ αυτό και πάντα αυτούς στηρίζουμε και γι’ αυτό δίνουμε και τόσο έμφαση σε παρεμβάσεις όπως και η αύξηση του κατώτατου μισθού, που αφορά τελικά τους χαμηλόμισθους. Και βέβαια, ο κατώτατος μισθός δεν είναι μόνο ο ονομαστικός μισθός τον οποίον…
Η αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα ανακοινωθεί εντός του Μαρτίου και θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Απριλίου, συμπαρασύρει επιδόματα, συμπαρασύρει τριετίες. Δηλαδή δεν είναι μόνο ο κατώτατος μισθός τον οποίο θα δείτε. Θα είναι πάνω από 800 ευρώ. Δεν μπορώ να σας πω ακριβώς πόσο, αλλά θα είναι μία όχι ευκαταφρόνητη αύξηση. Γι’ αυτό στρέφεται εκεί η προσοχή μας. Θέλω να μιλήσω για τη στέγη.
Πάνω από 800. Θα κάνετε λίγο υπομονή. Μια κουβέντα για τη στέγη. Κοιτάξτε, οι συμπολίτες μας οι οποίοι νοικιάζουν έχουν πρόβλημα σήμερα.
Οι συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν ακίνητη περιουσία, είναι η άλλη πλευρά. Διότι αν νοικιάζεις το διαμέρισμά σου ή αν πουλάς το διαμέρισμά σου, αν είσαι κάτοχος ακίνητης περιουσίας, είσαι σίγουρα ευνοημένος και με τη μείωση της φορολογίας.
Αλλά ας μιλήσουμε για τους συμπολίτες μας οι οποίοι νοικιάζουν σήμερα. Γιατί αυξήθηκαν τα ενοίκια; Διότι αφενός η οικονομία πηγαίνει καλύτερα και αφετέρου διότι υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση για σπίτια απ’ ό,τι η προσφορά. Γιατί υπάρχει περιορισμένη προσφορά; Διότι ένας μεγάλος αριθμός διαμερισμάτων είτε είναι κλειστά είτε έχει πάει σε βραχυχρόνια μίσθωση…
Δεν θα δώσουμε επίδομα Πάσχα. Θέλω να είμαι απολύτως σαφής. Πιο πολύ με ενδιαφέρει να κοιτάξουμε να κάνουμε τις παρεμβάσεις στην αγορά -είδα ένα πολύ ωραίο ρεπορτάζ για το «Καλάθι της Σαρακοστής» από τη Βαρβάκειο- να σιγουρευτούμε ότι το τραπέζι της Σαρακοστής και το πασχαλινό τραπέζι θα είναι ένα τραπέζι το οποίο θα είναι ανεκτό για τους συμπολίτες μας ώστε να περάσουν ένα ωραίο Πάσχα.
Θα αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό. Οι μισθοί γενικά, ειδικά στον τουρισμό, πηγαίνουν πολύ καλά. Το λέω γιατί ξεκινάει σιγά-σιγά η τουριστική περίοδος, άρα πιστεύω ότι θα έχουμε καλύτερους μισθούς συνολικά και στον τουρισμό και για τα παιδιά τα οποία θα δουλέψουν σεζόν.
Νομίζω ότι είναι πολύ πιο σημαντικό να αυξάνονται οργανικά οι μισθοί από το να ερχόμαστε κάθε φορά να δίνουμε ένα πρόσθετο επίδομα.
Μητσοτάκης για ΕΣΥ: Να σας πω ότι ο στόχος μας είναι μέσα σε μία τετραετία να μπορούμε να πούμε ότι κάτι πραγματικά άλλαξε στο ΕΣΥ. Να οικοδομήσουμε αυτό το οποίο αποκαλούμε «νέο ΕΣΥ», ένα ΕΣΥ διαφορετικό, πιο ποιοτικό, με καλύτερες υπηρεσίες υγείας για όλους τους ασθενείς και χωρίς τις διακρίσεις που μπορεί να υπάρχουν σήμερα. Γιατί, ξέρετε, το ΕΣΥ μπορεί να είναι πολύ ανομοιόμορφο: μπορείς να βρεις εξαιρετική ποιότητα ιατρικών υπηρεσιών ή μπορεί να πας και σε άλλες δομές και τα πράγματα να είναι πιο προβληματικά.
Απογευματινά χειρουργεία. Ξεκινούν. Ο Υπουργός Υγείας θα είναι σήμερα στη Θεσσαλονίκη για τα πρώτα απογευματινά χειρουργεία τα οποία γίνονται στο «Παπαγεωργίου» και στο ΑΧΕΠΑ. Επιτέλους, θα έλεγα, τα απογευματινά χειρουργεία…
Εγώ βλέπω τα νοσοκομεία και τους γιατρούς να εκδηλώνουν μεγάλο ενδιαφέρον. Θέλω να τονίσω ότι τα απογευματινά χειρουργεία μπορεί να γίνουν μόνο υπό την προϋπόθεση ότι δεν υποκαθιστούν πρωινά χειρουργεία.
Σε πρώτη φάση, τα χειρουργεία αυτά τα οποία θα γίνουν είναι πολύ πιο ανταγωνιστικά από ό,τι αν πλήρωνε κάποιος να πάει στον ιδιωτικό τομέα. ‘Αρα, αυτοί οι οποίοι θα πρέπει να παραπονιούνται για τα απογευματινά χειρουργεία είναι οι κλινικάρχες και είναι ο ιδιωτικός τομέας, διότι ουσιαστικά τους στερούμε δουλειά η οποία θα κατευθυνόταν σε αυτούς.
Και βέβαια, θα διαθέσουμε ένα σημαντικό ποσό από το Ταμείο Ανάκαμψης προκειμένου τα απογευματινά χειρουργεία, ειδικά για τους ευάλωτους συμπολίτες μας που είναι πολύ καιρό στη λίστα -ξεκινάμε από πίσω προς τα μπρος-, να είναι δωρεάν.
Με άλλα λόγια θα πληρώνεται το νοσοκομείο και ο γιατρός, αλλά θα πληρώνεται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και όχι από την τσέπη του ασθενή.
Βεβαίως, θα έχουν και πρόσβαση άνθρωποι που δεν έχουν σήμερα καμία οικονομική δυνατότητα και κατά κανόνα, ξέρετε, αυτοί είναι που μπορεί να πρέπει να περιμένουν και να είναι πολλά χρόνια στη λίστα.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτό το στοίχημα του ΕΣΥ. Πάρα πολλές παρεμβάσεις σχετικά με την υποδομή των νοσοκομείων μας και των κέντρων υγείας. Είχα βρεθεί προ 15 ημερών στο «Τζάνειο», είδα την εικόνα πριν και μετά. Επισκέπτομαι συνέχεια νοσοκομεία, κέντρα υγείας. Σημαντικοί πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης κατευθύνονται στη βελτίωση των υποδομών, ειδικά στα τμήματα επειγόντων περιστατικών. Και όλοι όσοι ξέρουμε πέντε πράγματα από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ξέρουμε ότι πολύ συχνά αυτή η πρώτη υποδοχή του ασθενή στα νοσοκομεία μας είναι προβληματική.
Μεγάλη έμφαση στον Προσωπικό Γιατρό και στην πρωτοβάθμια φροντίδα. Για πρώτη φορά ο Προσωπικός Γιατρός αρχίζει και ριζώνει ως θεσμός. Και βέβαια, πολύ μεγάλη προσοχή σε θέματα που έχουν να κάνουν με τη δημόσια υγεία, την πρόληψη, τις προληπτικές εξετάσεις, διότι έχει αποδειχθεί από τα πιο υγιή και πετυχημένα συστήματα υγείας ότι η πρόληψη όχι απλά σώζει ζωές, αλλά μας γλιτώνει και σημαντικούς πόρους.