Οι 16 κρίθηκαν προφυλακισθέντες για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης και οι τρεις για υποθέσεις ναρκωτικών
Συνολικά 19 κατηγορούμενοι από τους 67 συλληφθέντες για την δράση εγκληματικής οργάνωσης οπαδών που της χρεώνεται ο θανάσιμος τραυματισμός του αστυνομικού Γιώργου Λυγγεριδη, οδηγήθηκαν στις φυλακές μετά τις απολογίες τους, στους ανακριτές της υπόθεσης.
Από τους 32 κατηγορούμενους που απολογήθηκαν χθες, κρίθηκαν προφυλακιστέοι οι εννέα, ενώ από την ομάδα που βρέθηκε ενώπιον των ανακριτών το Σάββατο, οδηγήθηκαν στην φυλακή επτά.
Πλην αυτών των 16 που έχουν κατηγορία για διεύθυνση ή συμμετοχή στην οργάνωση που ευθύνεται για τη δολοφονία του αστυνομικού, έχουν οδηγηθεί στην φυλακή και άλλοι τρεις κατηγορούμενοι για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών. Οι έρευνες των αρχών για την υπόθεση συνεχίζονται.
Μεταξύ των προφυλακισθέντων είναι ο «νούμερο 1» της δικογραφίας που φέρεται ως ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης, ο περιβόητος «Κοντός» ο οποίος αντιμετώπισε πλήθος αδικημάτων μεταξύ αυτών και για ηθική αυτουργία στη δολοφονία του αστυνομικού. Ο «Κοντός» μαζί με τον μάνατζερ του τράπερ (που επίσης έχει προφυλακιστεί) έδωσαν σύμφωνα με τη δικογραφία το «σήμα» ώστε να ξεκινήσουν τα επεισόδια έξω από το γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη», όπου και δολοφονήθηκε ο Γ. Λυγγερίδης. Ήταν δηλαδή τα πρόσωπα εκείνα που με δική τους εντολή ξεκίνησε από τους οργανωμένους οπαδούς η ρίψη των εκρηκτικών μηχανισμών προς τις αστυνομικές δυνάμεις.
Η δικογραφία αναφέρει για τους συγκεκριμένους δύο κατηγορούμενους, που πλέον των άλλων αδικημάτων που τους έχουν απαγγελθεί κατηγορούνται και ως ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας του αστυνομικού: «Μοίρασαν ναυτικές φωτοβολίδες και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς στα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, που είχαν εξέλθει από το κλειστό γυμναστήριο και ανέμεναν καρτερικά την εντολή για να κινηθούν κατά της διμοιρίας της Ελληνικής Αστυνομίας. Κάποιοι εξ αυτών είχαν δικά τους καπνογόνα, στυλό εκτόξευσης φωτοβολίδων και ναυτικές φωτοβολίδες. Τελικά η εντολή αυτή δόθηκε από τα δύο ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης, οι οποίοι βάδιζαν μπροστά από τους υπόλοιπους με κατεύθυνση προς την διμοιρία. Σύμφωνα με την εντολή του Ι.Α, μόλις αυτός θα έριχνε την πρώτη μολότοφ, τότε οι υπόλοιποι θα ξεκινούσαν να εκτοξεύουν τα αντικείμενα με τα οποία είχαν εφοδιαστεί κατά των Αστυνομικών. Πράγματι, το σχέδιο, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός Αστυνομικού και τον τραυματισμό ενός ακόμη, εκτελέστηκε κατά γράμμα».
Και οι δυο παραπάνω κατηγορούμενοι κατά τις απολογίες τους στους ανακριτές που χειρίζονται την υπόθεση αρνήθηκαν τα αδικήματα που τους έχουν αποδοθεί με τον μάνατζερ μάλιστα του γνωστού τράπερ να υποστηρίζει ότι στοχοποιήθηκε, επειδή οι αρχές του ζήτησαν να καταστεί προστατευόμενος μάρτυρας και εκείνος δεν δέχθηκε. Δεν έπεισαν όμως με τους ισχυρισμούς τους και οδηγήθηκαν στη φυλακή.
Αντίθετα όσοι από τους 63 κατηγορούμενους για την εγκληματική οργάνωση μετά τις απολογίες τους αφέθηκαν ελεύθεροι, τους επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους, απαγόρευση παρακολούθησης αθλητικών εκδηλώσεων οποιασδήποτε ομάδας ακόμη και σε αγώνες του εξωτερικού και απαγόρευση συμμετοχής σε δραστηριότητες αθλητικών συνδέσμων.