Νωρίτερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του στην Άγκυρα

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας τέθηκαν επί τάπητος κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας για την καταδίκη της τρομοκρατίας της Χαμάς και το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.
Επανέλαβε, δε, την αυξανόμενη ανησυχία του για την προστασία των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και τόνισε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξουν ανθρωπιστικές παύσεις και συνεχής ροή αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας.

Δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του

Δηλώσεις στο αεροδρόμιο της ‘Αγκυρας, μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, έκανε ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών ‘Αντονι Μπλίνκεν.

Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός, τονίζοντας ότι «γνωρίζουμε τις ανησυχίες εδώ. Στη Γάζα, βλέπουμε το τρομερό κόστος. Βλέπουμε το κόστος των αθώων πολιτών. Είμαστε σε επαφή με τους Ισραηλινούς. Έχουμε μιλήσει για βήματα που μπορούν να μειώσουν τις απώλειες αμάχων».

Ο ίδιος ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνουν σημαντικά βήματα για να διασφαλιστεί η άφιξη στη Γάζα μεγάλων ποσοτήτων βοήθειας. «Επεξεργαζόμαστε καθημερινά τις λεπτομέρειες. Καταβάλλουμε πολύ μεγάλες προσπάθειες για την ανθρωπιστική βοήθεια», προσέθεσε.

«Το γεγονός ότι η σύγκρουση δεν επεκτάθηκε στην περιοχή αποτελεί επίσης επιτυχία». τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μπλίνκεν, σημειώνοντας ότι έγιναν σημαντικές συνομιλίες με τις χώρες της περιοχής για τη δημιουργία συνθηκών δικαιοσύνης και ειρήνης.

Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα των ομήρων, το οποίο χαρακτήρισε κρίσιμο, λέγοντας «επικεντρωνόμαστε έντονα σε αυτό».

«Ήμασταν ξεκάθαροι όσον αφορά την εξτρεμιστική βία. Οι Ισραηλινοί έχουν δώσει υποσχέσεις, θα παρακολουθούμε στενά», κατέληξε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Αναφερόμενος επίσης στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Αντονι Μπλίνκεν χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ερντογάν έστειλε προς έγκριση στην Εθνοσυνέλευση το πρωτόκολλο ένταξης. «Πιστεύω ότι η Σουηδία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Την ίδια άποψη έχει και η Τουρκία» είπε.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναχώρησε στη συνέχεια για το Τόκιο.

Το πρωί, μέλη της Ένωσης Τουρκικής Νεολαίας συγκεντρώθηκαν κοντά στο κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών για να διαμαρτυρηθούν για την επίσκεψη του ‘Αντονι Μπλίνκεν στην Τουρκία. Δεκάδες άτομα, που κρατούσαν παλαιστινιακές και τουρκικές σημαίες, φώναζαν «Δολοφόνε Μπλίνκεν, φύγε από την Τουρκία». Στη διαδήλωση παρενέβη η Αστυνομία για να τη διαλύσει.