Η έκθεση συνιστά τη βελτίωση της ποιότητας του νερού ή την αποκατάσταση των οικοτόπων και των ειδών που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση
Ένα στα πέντε είδη ψαριών του ποταμού Μεκόνγκ απειλείται με εξαφάνιση λόγω των υδροηλεκτρικών φραγμάτων ή την εξόρυξη άμμου, σύμφωνα με έκθεση οργανώσεων προστασίας της φύσης με επικεφαλής το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF), η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
«Δυστυχώς τα ψάρια του Μεκόνγκ βρίσκονται σε σοβαρό κίνδυνο. Σχεδόν το ένα πέμπτο απειλείται με εξαφάνιση», σημειώνει η Λαν Μερκάδο, διευθύντρια του παραρτήματος Ασίας-Ειρηνικού του WWF, στον πρόλογο της έκθεσης.
Τα στοιχεία αυτά δίνουν «επείγον προειδοποιητικό σήμα» στους πληθυσμούς και τις οργανώσεις της Νότιας Ασίας, υπογράμμισε η ίδια.
Η μείωση του πληθυσμού των ψαριών θα μπορούσε να επηρεάσει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων που εξαρτώνται από τους πόρους του ποταμού, ο οποίος εκτείνεται σε πάνω από 4.000 χιλιόμετρα από την Κίνα ως το Βιετνάμ.
Η κατασκευή υδροηλεκτρικών φραγμάτων, η κακοδιαχείριση της αλιείας, η εξόρυξη άμμου, η ρύπανση και η εξαφάνιση των οικοτόπων έχουν συμβάλει στο φαινόμενο, το οποίο επιδεινώνεται από την κλιματική αλλαγή, επισημαίνεται στην έκθεση.
Περίπου 74 είδη ψαριών απειλούνται με εξαφάνιση, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Προστασίας της Φύσης (UICN), για 18 εκ των οποίων θεωρείται ότι ο κίνδυνος είναι σε κρίσιμο σημείο, αλλά ο πραγματικός αριθμός μπορεί να είναι πολύ υψηλότερος, σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης.
Ο Μεκόνγκ είναι ο τρίτος ποταμός στον κόσμο σε βιοποικιλότητα, καθώς φιλοξενεί 1.148 διαφορετικά είδη ψαριών, μεταξύ των οποίων το γιγάντιο σαλάχι του γλυκού νερού, το οποίο θεωρείται το μεγαλύτερο ψάρι του γλυκού νερού παγκοσμίως.
Ο πληθυσμός των ψαριών της Τονλέ Σαπ, της μεγαλύτερης λίμνης γλυκού νερού στη Νοτιοανατολική Ασία, στην Καμπότζη, την οποία ομώνυμος ποταμός συνδέει με τον Μεκόνγκ, μειώθηκε 88% μεταξύ του 2003 και του 2019, σύμφωνα με μελέτη, την οποία επικαλούνται οι ερευνητές. Μεταξύ του 2015 και του 2020, η αλιεία στον Μεκόνγκ έχασε το ένα τρίτο της οικονομικής της αξίας, σύμφωνα με άλλους ερευνητές.
Η έκθεση συνιστά τη βελτίωση της ποιότητας του νερού ή την αποκατάσταση των οικοτόπων και των ειδών που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.
«Η καλή είδηση είναι ότι δεν είναι πολύ αργά για να προστατεύσουμε τον Μεκόνγκ και να προστατεύσουμε τα ψάρια του από την καταστροφή», δήλωσε ο Ζεμπ Χόγκαν της μη κυβερνητικής οργάνωσης Wonders of the Mekong, η οποία συνέβαλε στην χρηματοδότηση της έκθεσης αυτής.