Δεν υπάρχει κανένας λόγος να καταστραφεί μια δασική έκταση για να γίνει κάτι που ήδη επιτρέπεται
Τρεις προτεραιότητες για την θωράκιση της πράσινης μετάβασης θέτουν σε κοινή παρέμβασή τους ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΕΣΗΑΠΕ) και η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ).
Συγκεκριμένα επισημαίνουν την ανάγκη για:
- Ορθολογική επικαιροποίηση του ενεργειακού σχεδιασμού σε σχέση με τις ΑΠΕ, στο πλαίσιο της ενδιάμεσης αναθεώρησης του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) 2021-2030 και στη διαμόρφωση και ανάληψη των κατάλληλων μέτρων για την άμεση εφαρμογή του.
- Ταχεία, ουσιαστική και όχι απλά προσχηματική εφαρμογή -ή αποφυγή εφαρμογής- της αδειοδοτικής νομοθεσίας για τις ΑΠΕ, από τις γνωμοδοτούσες υπηρεσίες, και
- Ριζική αντιμετώπιση της κάθε είδους παραπληροφόρησης και διασποράς ανακριβειών και σκόπιμων ψευδών για τις ΑΠΕ. (fake news).
Ως προς τον ενεργειακό σχεδιασμό, τονίζεται ότι έχουν ανακύψει δυσχέρειες και πιεστικά προβλήματα όπως η όλο και συχνότερα εμφανιζόμενη υπερπροσφορά έναντι της ζήτησης – ιδιαίτερα κατά τις μεσημβρινές ώρες, οι περικοπές της παραγωγής ΑΠΕ και η συμφόρηση μεγάλου αριθμού αναπτυσσόμενων επενδυτικών σχεδίων στο στάδιο της χορήγησης όρων σύνδεσης στο δίκτυο.
Κατά την άποψη των συλλογικών φορέων, το υπό αναθεώρηση ΕΣΕΚ πρέπει να περιλαμβάνει ένα πολύ πιο ισορροπημένο μείγμα αιολικών- φωτοβολταϊκών- υδροηλεκτρικών, με αυξημένους στόχους για τα χερσαία αιολικά πάρκα. «Το ισορροπημένο μείγμα αιολικών- φωτοβολταϊκών- υδροηλεκτρικών οδηγεί σε ομαλότερη κατανομή της παραγωγής πράσινης ενέργειας μέσα στο 24ώρο, καθώς ευνοεί την αυξημένη ανανεώσιμη παραγωγή κατά τις μη μεσημβρινές ώρες, όταν δηλαδή η ηλεκτρική ενέργεια δεν περισσεύει και έχει μεγαλύτερη αξία», τονίζουν. Ζητούν ακόμη προώθηση της αποθήκευσης της ηλεκτρικής ενέργειας, περαιτέρω εξηλεκτρισμό της οικονομίας, ιδιαίτερα στους τομείς των μεταφορών, της ψύξης-θέρμανσης, της βιομηχανίας, και την περαιτέρω επέκταση των ηλεκτρικών δικτύων και ιδιαίτερα των διεθνών διασυνδέσεων.
Η αδειοδότηση
Για την αδειοδοτική διαδικασία σημειώνεται ότι ενώ η νομοθεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αφορά στην αιολική ενέργεια έχει βελτιωθεί και βελτιώνεται συνεχώς, το μεγάλο πρόβλημα παραμένει στον τρόπο που οι διάφορες υπηρεσίες εφαρμόζουν (ή δεν εφαρμόζουν) αυτή τη νομοθεσία με διάφορα προσχήματα. Έτσι, στην πράξη υπονομεύεται η ανάπτυξη με τρόπο άδικο, μονόπλευρο και ενίοτε παράλογο κατά των ανεμογεννητριών.
Δεν υπάρχει κανένας λόγος να καταστραφεί μια δασική έκταση για να γίνει κάτι που ήδη επιτρέπεται
Τέλος, για την σύνδεση των δασικών πυρκαγιών με τις ανεμογεννήτριες οι φορείς των ΑΠΕ αναφέρουν ότι το σύνολο των αιολικών πάρκων που είναι εγκατεστημένα σε αναδασωτέες εκτάσεις -είτε εγκαταστάθηκαν πριν την πυρκαγιά είτε κάποια στιγμή μετά από αυτή- καταλαμβάνει κάτω από το 0,06% των εκτάσεων αυτών. Επιπλέον η εγκατάσταση ανεμογεννητριών επιτρέπεται, υπό όρους, εντός δασικών εκτάσεων σύμφωνα με το Σύνταγμα, τον νόμο και το Συμβούλιο της Επικρατείας. Δεν υπάρχει επομένως κανένας λόγος να καταστραφεί η δασική έκταση για να γίνει κάτι που ήδη επιτρέπεται.