Αναφορά για το σπάνιο εύρημα, μόνο το δεύτερο καταγεγραμμένο παράδειγμα γυναδρομορφισμού στο είδος για πάνω από 100 χρόνια, δημοσιεύτηκε στο Journal of Field Ornithology
Ένα εντυπωσιακό και εξαιρετικά σπάνιο «μισό θηλυκό και μισό αρσενικό» πουλί εντοπίστηκε από ζωολόγο του Πανεπιστημίου του Οτάγκο στην Κολομβία.
Ο διακεκριμένος καθηγητής Hamish Spencer έκανε διακοπές στην Κολομβία, όταν ένας ερασιτέχνης ορνιθολόγος John Murillo έδειξε έναν άγριο πουλί με μισά πράσινα και μισά μπλε φτερά. Σε αυτό το είδος, τον μελιτοφόρο (Chlorophanes spiza) τα θηλυκά έχουν πράσινα φτερά και τα αρσενικά μπλε.
As meninas vestem verde, os meninos, azul!
— Ela TVM (@Ela_TVM) January 7, 2024
Aceita, porque é natural 😉🤭
Um sai-tucano silvestre (Chlorophanes spiza) ginandromorfo: um lado do organismo com características masculinas e o outro lado com características femininas. @BBCNews @bbcbrasil pic.twitter.com/IA7BrIKumr
«Πολλοί παρατηρητές πουλιών θα μπορούσαν να περάσουν όλη τους τη ζωή και να μην δουν ένα τέτοιο είδος πουλιού. Το φαινόμενο είναι εξαιρετικά σπάνιο στα πτηνά, δεν γνωρίζω άλλα παραδείγματα από τη Νέα Ζηλανδία. Είναι πολύ εντυπωσιακό, και αισθάνομαι προνομιούχος που το είδα», είπε ο καθηγητής Spencer.
Αναφορά για το σπάνιο εύρημα, μόνο το δεύτερο καταγεγραμμένο παράδειγμα γυναδρομορφισμού στο είδος για πάνω από 100 χρόνια, δημοσιεύτηκε στο Journal of Field Ornithology. Ένα γυνανδρόμορφο είδος μπορεί να έχει αμφίπλευρη συμμετρία – μια πλευρά θηλυκό και μια πλευρά αρσενικό. Ο καθηγητής Spencer είπε ότι τα γυνανδρόμορφα ζώα με αρσενικά και θηλυκά χαρακτηριστικά σε ένα είδος που συνήθως έχουν ξεχωριστά φύλα, είναι σημαντικά για την κατανόηση του προσδιορισμού του φύλου και της σεξουαλικής συμπεριφοράς στα πουλιά.
#EjeCafetero 😍 🐦 | ¡Un descubrimiento extraordinario! En Villamaría, Caldas, fue avistado un hermoso pájaro con un brillante plumaje color azul agua y verdoso con tonos amarillos, un raro ejemplar de mielero verde silvestre (Chlorophanes spiza) mitad macho y mitad hembra. pic.twitter.com/SDi5I0PSU6
— Quindío Noticias (@QuindioNoticias) January 5, 2024
Οι κύριες ομάδες στις οποίες έχει καταγραφεί το φαινόμενο περιλαμβάνουν είδη που παρουσιάζουν έντονο σεξουαλικό διμορφισμό. Πιο συχνά έντομα, ιδιαίτερα πεταλούδες, αράχνες, σαύρες και τρωκτικά.
«Αυτό το συγκεκριμένο παράδειγμα γυνανδρομορφίας – αρσενικό από τη μια πλευρά και θηλυκό από την άλλη – δείχνει ότι, όπως και σε πολλά άλλα είδη, εάν πτηνό μπορεί να είναι αρσενικό ή θηλυκό. Το φαινόμενο προκύπτει από ένα σφάλμα κατά τη διαίρεση των θηλυκών κυττάρων για την παραγωγή ενός ωαρίου, που ακολουθείται από διπλή γονιμοποίηση δύο σπερματοζωαρίων», εξήγησε ο καθηγητής.