Η μετανάστευση είναι μια ευρωπαϊκή πρόκληση που απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση – Οι 27 αποφάσισαν να ενισχύσουν τον προϋπολογισμό της ΕΕ με 64,6 δισεκατομμύρια ευρώ – Πώς θα διατεθούν
Η μετανάστευση είναι μια ευρωπαϊκή πρόκληση που απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση, επισημαίνουν οι ηγέτες των «27» κρατών μελών της ΕΕ στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.
Παράλληλα, επισημαίνεται ότι προκειμένου να προβλεφθεί επαρκής χρηματοδότηση για τη στήριξη των κρατών μελών στη διαχείριση επειγουσών προκλήσεων και τις ανάγκες που έχουν σχέση με τη μετανάστευση και τη διαχείριση συνόρων στα κράτη-μέλη πρώτης γραμμής καθώς και σε αυτούς που επλήγησαν από τους πολέμους στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή και για την εφαρμογή του νέου συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο μόλις εγκριθεί, συμπεριλαμβανομένου των νέων συνοριακών διαδικασιών, το κομμάτι του μεταναστευτικού θα ενισχυθεί κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει τη δυνητική χρήση των κονδυλίων της πολιτικής συνοχής για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών προκλήσεων και αναγκών. Για τον σκοπό αυτό, καλεί την Επιτροπή να συνδράμει τα κράτη μέλη να εκμεταλλευτούν αυτή τη δυνατότητα.
Προκειμένου να επιτραπεί στην Ένωση να παράσχει την απαραίτητη υποστήριξη σε ένα έκτακτο πλαίσιο γεωπολιτικής έντασης, οι προτεραιότητες για το μεταναστευτικό θα ενισχυθούν κατά 7,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό θα συμβάλει στη διατήρηση της αποτελεσματικής μεταναστευτικής συνεργασίας με τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία και την ευρύτερη περιοχή, καθώς και στη συνέχιση των δράσεων που είχαν αναληφθεί στο παρελθόν μέσω του Καταπιστευματικού Ταμείου της ΕΕ για την Αφρική. Θα βοηθήσει επίσης στην υποστήριξη των Δυτικών Βαλκανίων, της Νότιας Γειτονίας και της Αφρικής, συμπεριλαμβανομένων των εταιρικών σχέσεων και χρηματοδότησης για τις μεταναστευτικές διαδρομές.
Η συμφωνία των “27” για οικονομική βοήθεια ύψους 50 δισεκ. ευρώ για την Ουκρανία την τετραετία 2024-2027 – Πώς επετεύχθη και τί περιλαμβάνει
Η συμφωνία των «27» για την οικονομική βοήθεια ύψους 50 δισεκ. ευρώ για την Ουκρανία, στην οποία κατέληξε από νωρίς σήμερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, «εξασφαλίζει, από κοινού με τους εταίρους τη σταθερή, προβλέψιμη και βιώσιμη οικονομική στήριξη για την Ουκρανία την περίοδο 2024-2027», αναφέρει το κείμενο συμπερασμάτων των Ευρωπαίων ηγετών.
Η αγωνία για την έκβαση της έκτακτης Συνόδου Κορυφής δεν κράτησε πολύ, καθώς από νωρίς επετεύχθη συμβιβασμός με τον Βίκτορ Όρμπαν με την προσθήκη στα συμπεράσματα μίας παραγράφου που προβλέπει τη δυνατότητα σύγκλησης Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε δύο χρόνια για να επανεξεταστεί η εκτέλεση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου που περιλαμβάνει και τη «Διευκόλυνση για την Ουκρανία». Είχε προηγηθεί η πολυμερής συνάντηση με τον Βίκτορ Όρμπαν που συγκάλεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, στην οποία συμμετείχαν οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας.
Ο Ούγγρος ηγέτης είχε προκαλέσει την οργή των ομολόγων του, καθώς από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα το πρωί, η Βουδαπέστη συνέχιζε να βάζει τους δικούς της όρους και προϋποθέσεις για να πει το «ναι» στη βοήθεια για την Ουκρανία και δεν είχε δείξει την παραμικρή ένδειξη ευελιξίας. Αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο αυστηρών κυρώσεων, ακόμα και με την ενεργοποίηση του άρθρου 7 των Συνθηκών της ΕΕ που προβλέπει την στέρηση ψήφου στα Συμβούλια, ο Βίκτορ Όρμπαν ήρε τις αντιρρήσεις του και τους εκβιασμούς του με την έναρξη της σημερινής έκτακτης Συνόδου Κορυφής.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, η ευρωπαϊκή βοήθεια που προορίζεται για την Ουκρανία την περίοδο 2024-2027 δεν θα υπερβαίνει τα 50 δισεκ. ευρώ εκ των οποίων τα 33 δισεκ. ευρώ θα χορηγηθούν υπό τη μορφή δανείων και τα 17 δισεκ. ευρώ με τη μορφή μη επιστρεπτέας στήριξης.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει την ανάγκη να εξασφαλιστεί η οικονομική στήριξη για την Ουκρανία, η οποία θα συμβάλει στην ανάκαμψη, την ανασυγκρότηση και τον εκσυγχρονισμό της χώρας, την προώθηση της κοινωνικής συνοχής και της ενταξιακής διαδικασίας στην Ένωση, με σκοπό την πιθανή μελλοντική ένταξη στην Ένωση.
Προϋπόθεση για τη στήριξη της Ουκρανίας είναι η χώρα να συνεχίσει να υποστηρίζει και να σέβεται αποτελεσματικούς δημοκρατικούς μηχανισμούς, συμπεριλαμβανομένου ενός πολυκομματικού κοινοβουλευτικού συστήματος και του κράτους δικαίου και να εγγυάται τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των προσώπων που ανήκουν σε μειονότητες. Στα συμπεράσματα υπογραμμίζεται, επίσης, ότι «κατά την εφαρμογή του Μηχανισμού, η Επιτροπή και η Ουκρανία λαμβάνουν όλα τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης, ιδίως όσον αφορά την πρόληψη, τον εντοπισμό και τη διόρθωση της απάτης, της διαφθοράς, των συγκρούσεων συμφερόντων και των παρατυπιών».
Το Συμβούλιο θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στη διακυβέρνηση της διευκόλυνσης της Ουκρανίας. Υπό την έννοια αυτή, εκδίδεται εκτελεστική απόφαση του Συμβουλίου με ειδική πλειοψηφία για την έγκριση και τις τροποποιήσεις του σχεδίου της Ουκρανίας και για την έγκριση και την αναστολή των πληρωμών με βάση τις σχετικές αξιολογήσεις και προτάσεις της Επιτροπής.
«Με βάση την ετήσια έκθεση της Επιτροπής για την εφαρμογή της διευκόλυνσης της Ουκρανίας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα διεξάγει κάθε χρόνο συζήτηση σχετικά με την εφαρμογή της διευκόλυνσης με σκοπό την παροχή καθοδήγησης. Εάν χρειαστεί, σε δύο χρόνια το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα καλέσει την Επιτροπή να υποβάλει πρόταση για επανεξέταση στο πλαίσιο του νέου ΠΔΠ».
Πέραν της “Διευκόλυνσης για την Ουκρανία”, οι Ευρωπαίοι ηγέτες στα συμπεράσματά τους επαναλαμβάνουν «την αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών να συνεχίσουν να παρέχουν έγκαιρη, προβλέψιμη και βιώσιμη στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία, ιδίως μέσω της Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης Ειρήνης (EPF) και της Αποστολής Στρατιωτικής Βοήθειας της ΕΕ, καθώς και μέσω της άμεσης διμερούς βοήθειας από τα μέλη κράτη, σύμφωνα με τις ανάγκες της Ουκρανίας».
Σημειώνεται, επίσης, ότι σχετικά με τη στρατιωτική υποστήριξη της Ουκρανίας στο πλαίσιο του EPF, το Συμβούλιο θα εξετάσει την προτεινόμενη αύξηση του συνολικού δημοσιονομικού της ανώτατου ορίου, χωρίς ωστόσο να γίνεται αναφορά στο ποσό των 5 δισεκ. ευρώ. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούν το Συμβούλιο να καταλήξει σε συμφωνία έως τις αρχές Μαρτίου 2024 για τη μεταρρύθμιση του EPF και τη δημιουργία ειδικού Ταμείου Βοήθειας της Ουκρανίας, λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις των κρατών μελών .
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει επίσης την επείγουσα ανάγκη να επιταχυνθεί η παράδοση πυρομαχικών και πυραύλων στην Ουκρανία, ιδίως εν όψει της δέσμευσης να παρασχεθεί στην Ουκρανία ένα εκατομμύριο βλήματα πυροβολικού. Χαιρετίζει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και καλεί τα κράτη μέλη να διερευνήσουν όλες τις επιλογές για να ανταποκριθούν στις ανάγκες της Ουκρανίας και να επιταχύνουν τις προσπάθειες για τον σκοπό αυτό, συμπεριλαμβανομένων των συνεχιζόμενων δωρεών αποθεμάτων, της ανακατεύθυνσης των υφιστάμενων παραγγελιών και της τοποθέτησης των απαραίτητων νέων παραγγελιών, που θα συμβάλουν στην αύξηση της παραγωγικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες για τις προκλήσεις στον γεωργικό τομέα και τις ανησυχίες των αγροτών – Συμπεράσματα της Συνόδου και δηλώσεις της προέδρου της Επιτροπής
“Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζήτησε τις προκλήσεις στον γεωργικό τομέα και τις ανησυχίες που διατύπωσαν οι αγρότες”, αναφέρουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, κατά τη διάρκεια της οποίας περίπου χίλια τρακτέρ από το Βέλγιο και άλλες χώρες κατέκλυσαν τις Βρυξέλλες.
«Υπενθυμίζοντας τον ουσιαστικό ρόλο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, καλούμε το Συμβούλιο και την Επιτροπή να προχωρήσουν τις εργασίες όπως απαιτείται. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα παρακολουθεί την κατάσταση», προσθέτουν οι «27» ηγέτες στα συμπεράσματά τους.
Λίγο μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε στο αγροτικό ζήτημα, τονίζοντας τον «ουσιαστικό ρόλο» των αγροτών στην οικονομία και την οικονομία της Ευρώπης. «Η εργασία τους συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην επισιτιστική μας ασφάλεια και μάλιστα στον τρόπο ζωής μας. Είναι βασικοί παράγοντες για τη διασφάλιση της αειφόρου χρήσης των φυσικών πόρων. Ζουν με τη φύση και από τη φύση», ανέφερε η πρόερος της Επιτροπής.
Υπογράμμισε, επίσης, ότι η παραγωγικότητα στην ΕΕ βελτιώθηκε κατά 13% χάρη στις προσπάθειες των αγροτών οι οποίοι συμβάλουν θετικά και στο εξωτερικό εμπόριο της ΕΕ. «Πέρυσι, οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 5%. Επομένως, νομίζω ότι είναι δίκαιο να πούμε ότι οι αγρότες μας έχουν δείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα απέναντι στην πρόσφατη κρίση, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές προκλήσεις», είπε η πρόεδρος της Επιτροπής. Παραδέχτηκε, δε, ότι υπάρχει πίεση στις τιμές των γεωργικών προϊόντων που δέχονται μεγάλο ανταγωνισμό από την παγκόσμια αγορά, τη στιγμή που τα ευρωπαϊκά προϊόντα πρέπει να πληρούν υψηλά πρότυπα για την προστασία του περιβάλλοντος.
«Οι αγρότες μπορούν να βασίζονται στην ευρωπαϊκή στήριξη», δήλωσε στη συνέχεια η Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, σημειώνοντας ότι ο προϋπολογισμός της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής διαθέτει περίπου 390 δισεκ. ευρώ. Αυτός είναι σχεδόν το ένα τρίτο του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για τη γεωργία, και μόνο το 2023, η Ευρώπη παρείχε έκτακτη βοήθεια άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση.
Η φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε και στην πρόσφατη πρόταση της Επιτροπής για ευελιξία στους αγρότες σχετικά με την αγρανάπαυση και την προστασία των ευρωπαϊκών προϊόντων από τις εισαγωγές πουλερικών, αυγών και ζάχαρης από την Ουκρανία.
Εξάλλου, η πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι η ΕΕ πρέπει να υπερασπιστεί τα νόμιμα συμφέροντα των αγροτών στις εμπορικές διαπραγματεύσεις, ιδίως όσον αφορά τη διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού.
Τέλος, για να μειωθεί ο διοικητικός φόρτος για τους αγρότες, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι η Επιτροπή μαζί με τη βελγική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, θα εργαστούν πάνω σε μια πρόταση που θα συζητηθεί στο επόμενο Γεωργικό Συμβούλιο της ΕΕ.
Σχετικά με το στρατηγικό διάλογο για το μέλλον της γεωργίας που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδδα η ΕΕ με εκπροσώπους των αγροτών και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς και ΜΚΟ, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι στόχος είναι να χαραχθεί ένας οδικός χάρτης για να επιτευχθούν «οι κοινοί μας στόχοι» με στόχο την κλιματική ουδετερότητα ως το 2050. Οι απαντήσεις θα δοθούν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα και θα τροφοδοτήσουν το πρόγραμμα της επόμενης θητείας της Επιτροπής.
Μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ερίκ Μαμέρ επιβεβαίωσε ότι πραγματοποιείται συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων της ένωσης ευρωπαϊκών συνδικάτων Copa-Cogeca με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον πρωθυπουργό του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κρο, στο κτίριο Residence Palace, που βρίσκεται δίπλα στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.