Τη συνέχιση της στρατιωτικής και αμυντικής υποστήριξης της Ουκρανίας, με στόχο την επίτευξη της ειρήνης «μέσω της ισχύος», επαναλαμβάνουν οι 26 Ευρωπαίοι ηγέτες, πλην της Ουγγαρίας, στα συμπεράσματά τους. Παράλληλα, καλούν τη Ρωσία να επιδείξει «πραγματική πολιτική βούληση» για τον τερματισμό του πολέμου.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «δεν λαμβάνουν χώρα πραγματικές διαπραγματεύσεις αυτή τη στιγμή» έπειτα από τη συζήτηση σχετικά με τις προσπάθειες του Ντόναλντ Τραμπ να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν εκ νέου τον σκεπτικισμό τους ως προς το αν ο Ρώσος πρόεδρος επιδιώκει πραγματικά τον τερματισμό της τριετούς σύγκρουσης.

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση της ΕΕ, οι ηγέτες είχαν «μια σύντομη ανταλλαγή απόψεων» με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος συμμετείχε μέσω βιντεοκλήσης. Στην ανακοίνωση που ακολούθησε αναφέρεται ότι «συζητήθηκε η κατάσταση στο πεδίο στην Ουκρανία και η εξέλιξη των διαβουλεύσεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ». Κοινή ήταν η διαπίστωση πως «δεν διεξάγονται πραγματικές διαπραγματεύσεις αυτή τη στιγμή».

Επιπλέον, η συζήτηση επικεντρώθηκε στη στρατιωτική και πολιτική στήριξη προς την Ουκρανία, με τις διαβουλεύσεις να διαρκούν περίπου δύο ώρες. Όπως και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 6ης Μαρτίου, έτσι και σήμερα τα συμπεράσματα για την Ουκρανία αρνήθηκε να προσυπογράψει ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν. Στη δήλωση των 26 ευρωπαίων ηγετών για την Ουκρανία, η οποία επισυνάπτεται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αντικατοπτρίζεται και αυτή τη φορά η «ισχυρή» βούλησή τους να συνεχίσουν την υποστήριξη της Ουκρανίας πολιτικά και στρατιωτικά.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τη Ρωσία να επιδείξει πραγματική πολιτική βούληση για τον τερματισμό του πολέμου» αναφέρει το κείμενο, το οποίο ο Όρμπαν αρνήθηκε να στηρίξει. Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται επίσης ότι η ΕΕ παραμένει «έτοιμη να εντείνει περαιτέρω την πίεση προς τη Ρωσία», είτε μέσω νέων κυρώσεων είτε με αυστηρότερη εφαρμογή των υφιστάμενων περιοριστικών μέτρων.

Ζελένσκι: Έκκληση για διατήρηση των κυρώσεων στη Ρωσία

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάλεσε τη Ρωσία να πάψει να προβάλλει «περιττές απαιτήσεις» που καθυστερούν τον τερματισμό του πολέμου, μιλώντας μέσω βιντεοκλήσης στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ο Πούτιν πρέπει να σταματήσει να προβάλλει παράλογες αξιώσεις που απλώς παρατείνουν τον πόλεμο και να αρχίσει να τηρεί όσα υπόσχεται στη διεθνή κοινότητα» τόνισε ο Ζελένσκι, επισημαίνοντας την ανάγκη διαρκούς πίεσης προς το Κρεμλίνο. «Δίνουν τον λόγο τους και λίγες ώρες αργότερα αυτός δεν σημαίνει απολύτως τίποτα» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ, έως ότου η Ρωσία αποσύρει τα στρατεύματά της από τα ουκρανικά εδάφη και αποζημιώσει πλήρως τις ζημιές που προκάλεσε η επιθετικότητά της.

Ρωσία και ΗΠΑ θα συζητήσουν τη Δευτέρα για τη ναυσιπλοΐα στη Μαύρη Θάλασσα

Ρώσοι και Αμερικανοί εμπειρογνώμονες θα συζητήσουν τη Δευτέρα στο Ριάντ τρόπους εγγυήσεων για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στη Μαύρη Θάλασσα, στις συνομιλίες για μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Ο πρόεδρος Τραμπ, μετά τα κέρδη που αποκόμισαν οι ρωσικές δυνάμεις, ανέτρεψε την αμερικανική πολιτική σε σχέση με τον πόλεμο, ξεκινώντας διμερείς συνομιλίες με τη Μόσχα και αναστέλλοντας τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, ζητώντας να αναληφθούν πρωτοβουλίες για τον τερματισμό του πολέμου.

Ο απεσταλμένος του Τραμπ Στιβ Γουίτκοφ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα δήλωσε ότι οι συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας θα λάβουν χώρα την Κυριακή στην Τζέντα. Ο σύμβουλος του πρόεδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για θέματα εξωτερικής πολιτικής Γιούρι Ουσακόφ δήλωσε ότι οι συνομιλίες θα λάβουν χώρα στο Ριάντ τη Δευτέρα.

Στις συνομιλίες θα «μελετήσουν κυρίως τις προοπτικές για μια πιθανή εφαρμογή της γνωστής πρωτοβουλίας που σχετίζεται με τη ναυσιπλοΐα στη Μαύρη Θάλασσα» δήλωσε ο Ουσακόφ.

Οι συνομιλίες θα είναι διμερείς, δήλωσε ο Ουσακόφ.

Η Ρωσία θα εκπροσωπηθεί από τον Γκριγκόρι Καράσιν, πρώην διπλωμάτη, ο οποίος αυτήν τη στιγμή είναι πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή) και τον Σεργκεί Μπεσέντα , έναν σύμβουλο του διευθυντή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB).

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι όταν ο Πούτιν και ο Τραμπ συνομίλησαν τηλεφωνικά την Τρίτη, συζήτησαν την «Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας». Η Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη συνέβαλαν στη μεσολαβητική προσπάθεια για τη λεγόμενη Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα Σιτηρά, μια συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Ιούλιο του 2022 η οποία επέτρεπε την ασφαλή εξαγωγή περίπου 33 εκατομμυρίων μετρικών τόνων ουκρανικού σίτου μέσω της Μαύρης Θάλασσας παρά τον πόλεμο.

Η Ρωσία αποχώρησε από τη συμφωνία μετά ένα χρόνο, παραπονούμενη ότι οι εξαγωγές των δικών της σιτηρών και λιπασμάτων αντιμετώπισαν σοβαρά εμπόδια.

«Εκπληρώσαμε όλους τους όρους τότε, αλλά οι όροι σε σχέση με εμάς δεν εκπληρώθηκαν», δήλωσε ο Πεσκόφ. Ο Λευκός Οίκος, στην ανακοίνωσή του της 18ης Μαρτίου σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Τραμπ, ανέφερε ότι οι ηγέτες συμφώνησαν σε τεχνικές διαπραγματεύσεις για την εφαρμογή μιας θαλάσσιας κατάπαυσης του πυρός στη Μαύρη Θάλασσα, μια πλήρη κατάπαυση του πυρός και μόνιμη ειρήνη.

Η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για τις προοπτικές παγκοσμίως των πρώτων υλών του Απριλίου του 2024 αναφέρουν ότι, παρά τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η ναυτιλία στη Μαύρη Θάλασσα, τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία στέλνουν σιτηρά στις παγκόσμιες αγορές χωρίς σημαντικά προβλήματα. Αναφέρουν επίσης ότι η κατάρρευση της πρωτοβουλίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας είχε ελάχιστες επιπτώσεις.

Η τελευταία έκθεση της τράπεζας του Οκτωβρίου του 2024 δεν αναφέρει τους κινδύνους της Μαύρης Θάλασσας.