Καθένα από τα βασικά συστατικά της σημερινής μπύρας – νερό, κριθάρι, μαγιά και λυκίσκος – απειλούνται από την υπερθέρμανση του πλανήτη
Ο λυκίσκος σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες που παράγουν μπύρα, όπως η Γερμανία, η Τσεχία και η Σλοβενία, ωριμάζουν νωρίτερα και παράγουν λιγότερο από το 1994, ανακάλυψαν επιστήμονες. Και, ίσως το πιο ανησυχητικό για τους λάτρεις της IPA (India Pale Ale είναι ένα στυλ μπύρας που τονίζει τη γεύση του λυκίσκου) σε όλο τον κόσμο είναι ότι αρχίζουν να χάνουν την πικρή συνιστώσα τους.
Θα χειροτερέψει, λένε οι ερευνητές. Οι αποδόσεις λυκίσκου θα μπορούσαν να μειωθούν έως και 18% έως το 2050 και η περιεκτικότητά του σε άλφα οξύ – που κάνει την μπύρα πικρή – θα μπορούσε να μειωθεί έως και 31% λόγω θερμότερων και ξηρότερων συνθηκών, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications.
Τα ευρήματα προσθέτουν σε έναν αυξανόμενο κατάλογο πραγμάτων που απειλεί η κλιματική κρίση, αλλά οι άνθρωποι θεωρούν δεδομένα, δήλωσε ο Μιροσλαβ Τρνκα, συν-συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Παγκόσμιας Αλλαγής.
«Ένα από τα παράπλευρα κίνητρα αυτής της μελέτης ήταν να καταδείξει πώς η κλιματική αλλαγή μπορεί να είναι σημαντική ακόμη και για εκείνους που πιστεύουν ότι δεν έχει σημασία», είπε ο Τρνκα. «Βλέπουμε πραγματικά αλλαγές που επηρεάζουν πράγματα που εκτιμούμε, όπως τη γεύση της μπύρας. Η κλιματική αλλαγή μπορεί πραγματικά να έχει αντίκτυπο σε αυτήν, ή τουλάχιστον να έχει επίδραση σε εμπορεύματα που είναι κρίσιμα για την παραγωγή».
Η παρασκευή μπύρας υπάρχει τουλάχιστον από το 3100 π.Χ., σημειώνει η μελέτη. Τώρα, καθένα από τα βασικά συστατικά της σημερινής μπύρας – νερό, κριθάρι, μαγιά και λυκίσκος – απειλούνται από την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Τα είδη του λυκίσκου διαφέρουν εν μέρει σημαντικά, στην ένταση (της πικρότητας και του αρώματος) πράγμα το οποίο πρέπει να προσεχθεί κατά την προσθήκη του. Σε κάθε μορφή του, είναι ευαίσθητος στις συνθήκες αποθήκευσης του. Πρέπει να διατηρείται σε δροσερό (0°C) και ξηρό μέρος διότι αλλιώς δεν χάνει μόνο τη πικρική ικανότητα του αλλά μπορεί ακόμη και να καταστραφεί (παίρνει τη μυρωδιά ιδρώτα ποδιών). Η σωστή διατήρηση του λυκίσκου γίνεται σε ψυγείο, μέσα σε κλειστά γυάλινα βάζα.
Ο λυκίσκος είναι από τα πιο ταχυφυή φυτά. Μέσα σε λίγους μήνες μπορεί και αναπτύσσει τεράστια φυτική μάζα, γι’ αυτό είναι πολύ απαιτητικό φυτό σε φως, θρεπτικά συστατικά και νερό. Ο λυκίσκος προτιμά τα βαθιά, πολύ πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, ελαφρά εδάφη, ενώ ανέχεται ευρέα όρια pH, από 6 μέχρι 8.
Η εγκατάσταση της φυτείας γίνεται την άνοιξη μόλις περάσουν οι κίνδυνοι των παγετών. Ο λυκίσκος προσβάλλεται από πολλές ασθένειες. Οι σοβαρότερες είναι το ωίδιο και ο ψευδοπερονόσπορος. Η πρώτη αντιμετωπίζεται με θειάφι και η δεύτερη με σκευάσματα χαλκού.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα καιρού και κλιματικά μοντέλα για να αναλύσουν πώς ο ευρωπαϊκός λυκίσκος επηρεάστηκε και θα επηρεαστεί από την κλιματική αλλαγή μεταξύ 1970 και 2050, υποθέτοντας ότι οι βροχοπτώσεις μειώνονται και η θερμοκρασία αυξάνεται.
Οι καυτές θερμοκρασίες έχουν ήδη μετατοπίσει την έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου λυκίσκου κατά 13 ημέρες από το 1970 στο 2018, σύμφωνα με τη μελέτη. Η ανάπτυξη νέων βλαστών από το φυτό λυκίσκου συμβαίνει συνήθως κατά τη διάρκεια της άνοιξης, αλλά από το 1995, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι συμβαίνει νωρίτερα στις περιοχές που αναλύθηκαν από ό,τι πριν από χρόνια.
Αυτή η πρώιμη έναρξη προκαλεί πρώιμες συγκομιδές, οι οποίες θα μπορούσαν να καταστήσουν πιο δύσκολο για τους καλλιεργητές λυκίσκου να προγραμματίσουν τις εργασίες συγκομιδής και επεξεργασίας.
Τα τελευταία χρόνια, περισσότεροι καταναλωτές προτιμούν τα αρώματα και τις γεύσεις μπύρας που απαιτούν υψηλότερης ποιότητας λυκίσκο, σύμφωνα με τη μελέτη. Δεδομένου ότι αυτός ο λυκίσκος καλλιεργείται μόνο σε μικρότερες περιοχές, οι ερευνητές λένε ότι διατρέχουν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο από τα κύματα καύσωνα και τις ξηρασίες που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή.