Ο Σωτήρης Γεωργίου γράφει για την κρίση που περνάει η νεολαία, τα πρότυπα της και την…”κατρακύλα” της

Παγκόσμια ημέρας νεολαίας αν δεν το γνωρίζετε είναι η 12η Αυγούστου κάθε χρόνου όπως καθιερώθηκε από το 1990 και με σκοπό να επικεντρώνεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα το θέμα για το 2023 είναι «Πράσινες δεξιότητες για την Νεολαία: Προς ένα αειφόρο κόσμο».

Αλήθεια όμως, κοροϊδευόμαστε; Το θέμα έπρεπε να είναι που πάει η νεολαία σήμερα όπως και ο τίτλος μας και στο τέλος η απάντηση να είναι με υπότιτλο. Στα Τάρταρα…Κατρακυλά η νεολαία σήμερα εκτός αν ορίζουμε ως νεολαία μόνο τους νέους της ελίτ του κόσμου αυτού που πράγματι ακόμα και στην Ελλάδα δεν έχουν κανένα πρόβλημα και είναι – όταν τους βλέπεις – σαν μην είναι κάτοικοι της Γης. Καθώς η παγκόσμια οικονομική ελίτ και οι παρατρεχάμενοί της έχουν πλέον μαθηματικά πολλαπλασιαστεί και έτσι οι νέοι της “κάστας” αυτής είναι πολλοί πια. Είναι και δίπλα μας πολλές φορές και γίνονται συγκρίσεις. Ακόμα και στην χώρα μας που μας ενδιαφέρει έχουμε μια νεολαία στα καλύτερα Πανεπιστήμια σήμερα που δεν έχει κανένα άγχος για τα προς το ζην και οι ανησυχίες της είναι με ποιο σκάφος θα πάνε διακοπές, αν θα έχουν το πρώτο τραπέζι στα μπουζούκια, ποιο είναι το καλύτερο συνολάκι οι νεαρές και πάει λέγοντας…Ασφαλώς υπάρχουν και καλά παιδιά και νεαροί με πλούσιους γονείς αλλά με δικές τους ευαισθησίες που αφουγκράζονται τα κοινωνικά προβλήματα της διπλανής πόρτας.

Όμως η νεολαία σήμερα είναι για πολλούς λόγους σε κρίση παγκοσμίως. Και στην χώρα μας δοκιμάζεται κυριολεκτικά. Οι οικονομικές και ταξικές ανισότητες δεν δίνουν ίδιες ευκαιρίες σε όλους τους νέους και πολλοί που ενδεχομένως έχουν τα προσόντα δεν καταφέρνουν να έχουν πρόσβαση σε καλές σπουδές. Ταυτόχρονα λόγω της υπερεξέλιξης της τεχνολογίας, οι νέοι μεγαλώνουν πολύ γρήγορα σήμερα και έχουν εμπειρίες 30άρη στα 20, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ακόμα και στον σεξουαλικό τομέα. Αυτό φέρνει κι έναν πολύ γρήγορο κορεσμό και ειδικά στις οικονομικά εύρωστες κοινωνικές τάξεις, με αποτέλεσμα να βλέπεις το κάπως απίστευτο αλλά και τρομακτικό συνάμα, νέα παιδιά να μην έχουν κίνητρα για τη ζωή σε μικρές ηλικίες, έχοντας κάνει τα πάντα σχεδόν!

Οι κίνδυνοι για τους νέους -και αυτό αφορά όλες τις τάξεις-είναι τεράστιοι πια. Με τα ναρκωτικά, το αλκοόλ και την παρανομία σε πρώτο πλάνο. Τα δε νεαρά κορίτσια κινδυνεύουν περισσότερο από ποτέ σε κάθε τους έξοδο ακόμα και με τις θεωρητικά καλύτερες παρέες. Και όταν λέμε κινδυνεύουν, μιλάμε για την πραγματική έννοια του όρου. Από το να πέσουν θύματα βιασμού μέχρι την εκδικητική πορνογραφία και πολλά ακόμα. Η βία στους νέους βρίσκεται σε εξίσου τρομακτικά επίπεδα και πολλές φορές πηγάζει από τις οικονομικές ανισότητες

Γενικά οι νέοι σήμερα μεγαλώνουν σε ένα πρωτοφανές, βίαιο περιβάλλον με μπούλινγκ, λεκτική και όχι μόνο κακοποίηση, με εκβιασμούς και πολλά ακόμα που αφορούν όλες τις κοινωνικές διαστρωματώσεις. Η νεολαία επίσης σήμερα περιβάλλεται από ένα περιβάλλον καταστροφής, που σφυρίζει γύρω της και οι κίνδυνοι να παρασυρθείς είναι πάρα πολλοί και με καταστροφικές συνέπειες. Σε έναν κόσμο που μεγαλώνει με μότο να ζήσεις από μικρός, να αποκτήσεις εμπειρίες, να τολμήσεις για να μην έχεις μετά απορίες και πολλά ακόμα που με μαθηματική ακρίβεια σε οδηγούν στην πνευματική και ίσως και σωματική καταστροφή.

Η νεολαία – και λόγω του εγκλεισμού του COVID – πέρασε πολλές δοκιμασίες και αντιμετωπίζει πλέον και τον κίνδυνο της αποξένωσης, αφού ακόμα και το φλερτ γίνεται με ένα κινητό. Κάπως έτσι εκλείπουν οι παραδοσιακές αξίες και η ζωή χάνει την πραγματική της αξία θα πρόσθετα εγώ. Ο νέος επίσης, σε πολλές περιπτώσεις, δεν απολαμβάνει το οικογενειακό στήριγμα μεγαλώνοντας σε διαλυμένες οικογένειες, ενώ αναγκάζεται να εργάζεται γι’ αυτό το λόγο πολλές φορές ακόμα και για να εξασφαλίσει το φαγητό του!

Η τεχνολογία, για να επιστρέψω, κάνει κακό με την υπερβολική της χρήση καθώς δεν αισθάνονται οι νέοι σήμερα, αλλά βλέπουν πιο πολύ και γι’ αυτό έχουν στραφεί στον κόσμο της εικόνας όπως με το ίνσταγκραμ, το οποίο οδηγεί σ’ έναν άτυπο ανταγωνισμό, που σκοπό έχει να ζουν για την ύλη, για να είναι ωραίοι και αρεστοί και να έχουν κοινωνικότητα. Αγνοώντας έτσι τους συμπαντικούς νόμους και τις παραδοσιακές συμπεριφορές και φυσικά την πνευματική ανέλιξη τους στον βωμό της κοινωνικής καταξίωσης.

Την ίδια στιγμή, οι νέοι πολλές φορές αναζητούν το εύκολο χρήμα για να επιβιώσουν σε αυτόν τον ψεύτικο κόσμο της χλιδής και της χρυσόσκονης. Το αποτέλεσμα είναι να βυθίζονται από νωρίς σε κακές επιρροές όπως είπαμε και πιο πάνω (ναρκωτικά, τζόγος, αλκοόλ) και να μπαίνουν στον κόσμο της παρανομίας. Το σύστημα επίσης, για να καταστρέψει πνευματικά και ηθικά τις νεαρές γυναίκες , περνά υπόγεια το μήνυμα ότι η νεαρή κοπέλα μπορεί να έχει σαν διαβατήριο καλής ζωής την ομορφιά της και όχι τις σπουδές της ή την πνευματική της καλλιέργεια. Ως εκ τούτου οι περισσότερες νεαρές θέλουν να μεγαλώνουν στις μεγαλουπόλεις κοιτώντας την ομορφιά τους και το σώμα τους μόνο που θεωρούν ως προσόν για να έχουν καλή ζωή και ένα καλό γάμο πιο μετά και φυσικά να μην χρειαστεί να εργαστούν ή αντίστοιχα να βρίσκουν εύκολα δουλειά λόγω ομορφιάς! Άλλωστε είναι κοινό μυστικό ότι -σε πολλές περιπτώσεις-μια όμορφη νεαρή δεν θα πάει να δουλέψει ακόμα και σε ένα γραφείο 8ώρο για 500 ευρώ πχ, αλλά θα πάει στο κλαμπάκι και εκεί που θα βρει και τον χάι γκόμενο για να καλοπεράσει!

Στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα καθώς έχουν εκλείψει και οι πραγματικές σχέσεις των νέων, οι σχέσεις αγάπης. Τα νέα παιδιά επίσης που έχουν πραγματικά λογικά όνειρα, αδυνατούν να βρουν ένα σπίτι να μείνουν μόνα τους ή να συγκατοικήσουν. Αυτό δημιουργεί και κοινωνικά και ψυχολογικά προβλήματα. Η νέα μεγάλη μάστιγα. Πολλά νεαρά άτομα στην Ελλάδα με ηθικές αξίες και σοβαρό σκεπτικό, είναι στο περιθώριο για πολλούς λόγους. Από θέμα εμφάνισης μέχρι οικονομικής δυνατότητας. Και ανησυχίας για το μέλλον τους σε ένα περιβάλλον που ακόμα και το Πανεπιστήμιο να τελειώσεις σε περιμένει η δουλειά του σερβιτόρου ή του ποδαριού που λέμε… Και δεν είναι και καλό ο νέος και η νεαρή στην Ελλάδα να σκέφτονται πως θα φύγουν από την χώρα.

Όλα αυτά και ειδικά σε συναισθηματικά νεαρά άτομα φέρνουν συνθήκες κατάθλιψης με ανυπολόγιστες μελλοντικές επιπτώσεις καθώς μιλάμε για πολύ εύθραυστες ηλικίες που σε σημαδεύουν κυριολεκτικά. Ειδικά με την ανισότητα των κόσμων. Από τη μια της ύλης και από την άλλη του πνεύματος. Το αποτέλεσμα μάλιστα της χώρας σε επίπεδο νεολαίας και η κατάπτωσή της-σε συνδυασμό και με τα οικονομικά δεδομένα της Ελλάδος-φαίνεται και από το γεγονός ότι όλο και περισσότερες νεαρές θεωρούν διαβατήριο το σώμα τους και την ομορφιά για την καλή ζωή, νέοι θέλουν να γίνουν μπράβοι και νταραβαεριτζήδες και οι πιο πολλοί και πολλές να ασχοληθούν με τον αθλητισμό, το τραγούδι-και ακόμα χειρότερα την τραπ κτλ που προάγει στο σύνολό της αρνητικά πρότυπα – ,το μόντελινγκ, την ηθοποιία, το ίνσταγκραμ (με την έννοια να προμοτάρουν το σώμα τους ή να κάνουν χαζοπόστ για τα κλικς- και την σόου μπιζ που φέρνει λεφτά, λάμψη και καλή ζωή.

Υποτίθεται γιατί στο τέλος του παραμυθιού έχει δράκο….