Άνδρας ανασύρθηκε ζωντανός από τα συντρίμμια κτιρίου το βράδυ χθες Τρίτη στη Μιανμάρ, ανακοίνωσε το πυροσβεστικό σώμα, πέντε ημέρες μετά τον σεισμό 7,7 βαθμών που άφησε πίσω τουλάχιστον 2.700 νεκρούς στη χώρα.

Ο νεαρός, περίπου είκοσι ετών, ανασύρθηκε από συντρίμμια χάρη στις προσπάθειες σωστικών συνεργείων της Μιανμάρ και της Τουρκίας σε ξενοδοχείο που κατέρρευσε στην πρωτεύουσα Ναϊπιντάου. Η διάσωση έγινε περί τις 00:30 (τοπική ώρα· 21:00 ώρα Ελλάδας), ανέφερε το πυροσβεστικό σώμα του στρατιωτικού καθεστώτος.

Την παροχή βοήθειας στους πληγέντες δυσχεραίνουν οι περιορισμοί της χούντας

Η χούντα που κυβερνά τη Μιανμάρ ανακοίνωσε σήμερα ότι στρατεύματά της έριξαν προειδοποιητικές βολές εναντίον κομβόι του Ερυθρού Σταυρού Κίνας που μετέφερε βοήθεια, ένα περιστατικό ενδεικτικό των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις οι οποίες προσπαθούν να προσφέρουν βοήθεια στους πληγέντες από τον καταστροφικό σεισμό της Παρασκευής.

Ο στρατός δυσκολεύεται να κυβερνήσει τη Μιανμάρ μετά το πραξικόπημά του τον Φεβρουάριο του 2021. Εξάλλου ο εμφύλιος πόλεμος που έχει ξεσπάσει στη χώρα – όπου είναι ενεργές δεκάδες ένοπλες ομάδες εθνοτικών μειονοτήτων και πολιτικών αντιπάλων της χούντας πολλές από τις οποίες έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους περιοχές της Μιανμάρ– έχει προκαλέσει ισχυρό πλήγμα στην οικονομία και έχει ωθήσει βασικές υπηρεσίες στα πρόθυρα κατάρρευσης.

Ο εκπρόσωπος της χούντας Ζάου Μιν Τουν δήλωσε ότι ο Ερυθρός Σταυρός της Κίνας δεν ενημέρωσε τις αρχές χθες Τρίτη το βράδυ ότι βρίσκεται σε μια περιοχή όπου μαίνονται μάχες και ομάδα των υπηρεσιών ασφαλείας έριξε προειδοποιητικές βολές εναντίον του κομβόι όταν αυτό δεν σταμάτησε σε σήμα που του έγινε.

Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών διευκρίνισε ότι η ανθρωπιστική ομάδα και οι προμήθειες είναι ασφαλείς και ζήτησε από όλες τις πλευρές στη Μιανμάρ να εγγυηθούν την ασφάλεια των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Το περιστατικό σημειώθηκε την ώρα που κρατικά μέσα ενημέρωσης της χώρας ανακοίνωσαν ότι ο απολογισμός των νεκρών από τον σεισμό των 7,7 βαθμών ανήλθε σε 2.886, ενώ άλλοι 4.639 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Οι περιοχές της υπαίθρου της επαρχίας Σαγκάινγκ είναι στο μεγαλύτερο μέρος τους υπό τον έλεγχο ένοπλων ομάδων ανταρτών που μάχονται κατά του βιρμανικού στρατού, επεσήμανε το International Crisis Group.

Αυτές οι περιοχές «θα είναι οι πιο δύσκολες από άποψη πρόσβασης για τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, με δεδομένους τους περιορισμούς που επιβάλλει το καθεστώς», «του ελέγχου τους από ένοπλες ομάδες αντίστασης και των συνεχιζόμενων συγκρούσεων», πρόσθεσε το ICG.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ακόμη και πριν τον πόλεμο ήταν δύσκολο να συγκεντρωθούν πληροφορίες από αυτές τις περιοχές, καθώς η χούντα έχει περιορίσει την πρόσβαση στο ίντερνετ και τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κάλεσε τη χούντα να επιτρέψει χωρίς προσκόμματα την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας και να άρει τους περιορισμούς που εμποδίζουν τις οργανώσεις αρωγής.

Η μη κυβερνητική οργάνωση ζήτησε εξάλλου από τους δωρητές να στέλνουν βοήθεια στη Μιανμάρ μέσω ανεξάρτητων οργανώσεων και όχι μέσω των αρχών της χούντας.

«Δεν μπορούμε να εμπιστευθούμε τη χούντα στη Μιανμάρ να αντιμετωπίσει μια καταστροφή τέτοιου μεγέθους», σχολίασε η Μπριόνι Λάου αναπληρώτρια διευθύντρια για τη Ασία του HRW.

Την ώρα που πολλές ομάδες ανταρτών στη Μιανμάρ έχουν ανακοινώσει ότι αναστέλλουν τις μάχες, ο επικεφαλής της χούντας Μιν Αούνγκ Χλάινγκ τόνισε χθες Τρίτη ότι θα συνεχιστούν «οι αμυντικές δραστηριότητες» εναντίον των «τρομοκρατών».

«Οι τρομοκράτες επιδίδονται σε ενέργειες δολιοφθοράς και διαταράσσουν κυρίως την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του. Ο στρατός της Μιανμάρ «θα συνεχίσει να διεξάγει τις απαραίτητες αμυντικές δραστηριότητες», τόνισε.

Η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τη Μιανμάρ Τζούλι Μπίσοπ κάλεσε τη Δευτέρα όλες τις πλευρές να αναστείλουν τις εχθροπραξίες και να δώσουν προτεραιότητα τις επιχειρήσεις βοήθειας των πληγέντων.

Η Διεθνής Αμνηστία εκτίμησε ότι οι «απάνθρωπες» επιθέσεις του στρατού της Μιανμάρ περιπλέκουν σημαντικά τις επιχειρήσεις διάσωσης.

«Δεν μπορούμε να ζητάμε βοήθεια με το ένα χέρι και να βομβαρδίζουμε με το άλλο», δήλωσε ο Τζο Φρίμαν ειδικός σε θέματα Μιανμάρ της Διεθνούς Αμνηστίας.

Ο ΟΗΕ έχει αναφέρει ότι περισσότεροι από 28 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στις έξι περιοχές που έχουν πληγεί από τον σεισμό, ενώ έχει προσθέσει ότι διαθέτει 12 εκατ. δολάρια σε έκτακτη χρηματοδότηση για τρόφιμα, καταλύματα, πόσιμο νερό, υγιεινή και υποστήριξη των υπηρεσιών υγείας.

Η Αυστραλία ανακοίνωσε την παροχή επιπλέον 4 εκατ. δολαρίων σε ανθρωπιστική βοήθεια στη Μιανμάρ, τα οποία θα δοθούν «μέσω πλήρως ελεγμένων διεθνών και ντόπιων συνεργατών».