Η Χαμάς πρότεινε ένα νέο σχέδιο εκεχειρίας το οποίο προβλέπει την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα για τεσσερισήμισι μήνες, στη διάρκεια των οποίων όλοι οι όμηροι θα αφεθούν ελεύθεροι. Επίσης ζητά από το Ισραήλ να αποσύρει τα στρατεύματά του από τη Λωρίδα της Γάζας και έτσι να επιτευχθεί συμφωνία για ένα τέλος στον πόλεμο.

Η πρόταση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης μαχητών -απάντηση σε μια προσφορά που έστειλαν την περασμένη εβδομάδα μεσολαβητές της Αιγύπτου και του Κατάρ- έρχεται εν μέσω της μεγαλύτερης μέχρι σήμερα διπλωματικής πίεσης για μια παρατεταμένη παύση των εχθροπραξιών.

Προς το παρόν δεν υπάρχει δημόσια απάντηση από το Ισραήλ, το οποίο όμως έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα αποσύρει τα στρατεύματά του από τη Γάζα μέχρι την πλήρη εξάλειψη της Χαμάς.

Σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου που είδε το “Reuters”, η αντιπρόταση της Χαμάς προβλέπει τρεις φάσεις εκεχειρίας διάρκειας 45 ημερών η καθεμία. Οι μαχητές θα ανταλλάξουν τους υπόλοιπους όμηρους που πήραν στις 7 Οκτωβρίου με Παλαιστίνιους κρατούμενους. Η ανοικοδόμηση της Γάζας θα ξεκινήσει, οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποσυρθούν πλήρως και πτώματα θα ανταλλαγούν.

Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έφθασε στη διάρκεια της νύχτας στο Ισραήλ αφού συνάντησε τους επικεφαλής των μεσολαβητών του Κατάρ και της Αιγύπτου στην πιο σοβαρή διπλωματική προσπάθεια που έχει γίνει μέχρι τώρα στον πόλεμο με σκοπό την επίτευξη μιας παρατεταμένης εκεχειρίας.

Πηγή που πρόσκειται στις διαπραγματεύσεις δήλωσε πως η Χαμάς δεν απαιτεί στην αντιπρότασή της εγγύηση για μόνιμη κατάπαυση του πυρός από την αρχή, όμως λέει πως ένα τέλος στον πόλεμο θα πρέπει να συμφωνηθεί στη διάρκεια της εκεχειρίας προτού αφεθούν ελεύθεροι και οι τελευταίοι όμηροι.

Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, στη διάρκεια των 45 ημερών της πρώτης φάσης, όλες οι Ισραηλινές όμηροι, οι άρρενες κάτω των 19 ετών, οι ηλικιωμένοι και οι άρρωστοι θα αφεθούν ελεύθεροι, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Παλαιστινίων γυναικών και παιδιών από τις ισραηλινές φυλακές. Το Ισραήλ θα αποσύρει επίσης τα στρατεύματά του από κατοικημένες περιοχές στη διάρκεια της πρώτης φάσης.

Η εφαρμογή της δεύτερης φάσης δεν θα ξεκινήσει μέχρι οι πλευρές να καταλήξουν «σε έμμεσες συνομιλίες σχετικά με τις απαιτήσεις που χρειάζονται προκειμένου να τελειώσουν οι αμοιβαίες στρατιωτικές επιχειρήσεις και να υπάρξει επιστροφή σε πλήρη ηρεμία».

Η δεύτερη φάση θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση των υπόλοιπων αρρένων ομήρων και «την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων εκτός των συνόρων όλων των περιοχών της Λωρίδας της Γάζας».

Τα πτώματα θα ανταλλαγούν στη διάρκεια της τρίτης φάσης. Η εκεχειρία θα αυξήσει επίσης τη ροή τροφίμων και άλλης βοήθειας στους αμάχους της Γάζας, που βρίσκονται αντιμέτωποι με λιμό και τεράστιες ελλείψεις βασικών προϊόντων.

«Οι άνθρωποι είναι αισιόδοξοι, την ίδια στιγμή προσεύχονται αυτή η ελπίδα να μετατραπεί σε μια πραγματική συμφωνία που θα βάλει τέλος στον πόλεμο», είπε ο Γιάμεν Χαμάντ, πατέρας τεσσάρων παιδιών, που μένει σε σχολείο του ΟΗΕ στην Ντέιρ αλ Μπάλαχ στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας.

«Ο κόσμος περιμένει νέα για μια κατάπαυση του πυρός, τρέφει κάποιες ελπίδες παρά τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς», δήλωσε στο “Reuters” μέσω εφαρμογής μηνυμάτων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ