Ομοφωνία των «27» στις Βρυξέλλες για «ανθρωπιστικούς διαδρόμους» στη Γάζα – Το αγκάθι της συζήτησης ήταν εάν θα υπάρχει αναφορά σε «ανθρωπιστική παύση» ή «ανθρωπιστικές παύσεις»
Tην ανάγκη αύξησης των κονδυλίων για το Μεταναστευτικό και των πόρων του Ταμείου Αλληλεγγύης υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την αποψινή συζήτηση για την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαικής Ένωσης στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Τόνισε, επίσης, ότι η κλιματική αλλαγή και οι φυσικές καταστροφές απαιτούν νέους πόρους στον προυπολογισμό της Ένωσης, ειδικά για τις χώρες της Μεσογείου.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης και οι υπόλοιποι ηγέτες του Νότου απέστειλαν επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ζητώντας να γίνει συζήτηση για τη διαχείριση των φυσικών καταστροφών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά και για την ανάγκη επιπρόσθετων κοινοτικών πόρων για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.
Παράλληλα, ζητούν μεγαλύτερη ευελιξία για τις απευθείας αποζημιώσεις θυμάτων φυσικών καταστροφών σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις που εγείρουν κινδύνους για επιβολή προστίμων. Τέλος, ζητούν εντονότερη συζήτηση για την πρόληψη και την προσαρμογή στις νέες συνθήκες, με τις οποίες όλα τα κράτη-μέλη είναι αντιμέτωπα.
Όπως υπενθύμιζαν κυβερνητικές πηγές ότι τη συγκεκριμένη θέση είχε διατυπώσει ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Ν.Υόρκη τον περασμένο Σεπτέμβριο, προαναγγέλλοντας μάλιστα τότε την πρωτοβουλία του να θέσει το θέμα μέσω επιστολής του προς τους ηγέτες της MED9, ώστε να υπάρξει κοινή παρέμβαση των ηγετών του Νότου προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαικού Συμβουλίου.
Μάλιστα, η πρόταση του πρωθυπουργού είχε συζητηθεί στη Σύνοδο της MED9 στη Βαλέτα και είχε αποσπάσει ευρεία στήριξη τόσο δημοσίως όσο και κατ’ιδίαν. Η Ελληνική πρωτοβουλία κατέληξε με την αποψινή επιστολή προς τον Σαρλ Μισέλ, την οποία υπογράφουν οι 8 από τους 9 ηγέτες της MED9.
Τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για τη Μέση Ανατολή
Οι 27 ηγέτες των κρατών μελών, έπειτα από περίπου πέντε ώρες συζητήσεων, κατέληξαν σε συμφωνία σε ό,τι αφορά τα συμπεράσματα για τη Μέση Ανατολή.
«Επιβεβαιώνοντας τη δήλωση των μελών του της 15ης Οκτωβρίου 2023, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τη Χαμάς για τις βάναυσες και αδιάκριτες τρομοκρατικές επιθέσεις της σε ολόκληρο το Ισραήλ. Η χρήση αμάχων ως ανθρώπινων ασπίδων από τη Χαμάς είναι μια ιδιαίτερα άθλια θηριωδία» επισημαίνουν.
Υπογραμμίζουν ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει έντονα το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Επαναλαμβάνει την έκκλησή της προς τη Χαμάς να απελευθερώσει αμέσως και άνευ όρων όλους τους ομήρους.
Οι 27 επαναλαμβάνουν τη σημασία της διασφάλισης της προστασίας όλων των αμάχων ανά πάσα στιγμή, σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, και εκφράζει τη λύπη του για όλες τις απώλειες αμάχων.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέτασε την κατάσταση και τη συνέχεια που δόθηκε στα διάφορα σκέλη δράσης, συμπεριλαμβανομένων των συντονισμένων προσπαθειών για την παροχή βοήθειας στους πολίτες της ΕΕ.
Οι αρχηγοί των κρατών-μελών επαναλαμβάνουν τη βαθύτατη ανησυχία τους για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα και καλούν για συνεχή, ταχεία, ασφαλή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση και βοήθεια (προκειμένου αυτή) να φτάσει σε όσους έχουν ανάγκη μέσω όλων των απαραίτητων μέτρων, συμπεριλαμβανομένων ανθρωπιστικών διαδρόμων και παύσεων για ανθρωπιστικές ανάγκες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεργαστεί στενά με τους εταίρους στην περιοχή για την προστασία των αμάχων, την παροχή βοήθειας και τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε τροφή, νερό, ιατρική περίθαλψη, καύσιμα και καταφύγιο, διασφαλίζοντας ότι η βοήθεια αυτή δεν γίνεται κατάχρηση από τρομοκρατικές οργανώσεις.
Επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει την ανάγκη να αποφευχθεί η περιφερειακή κλιμάκωση και να υπάρξει συνεργασία με τους εταίρους από την άποψη αυτή, συμπεριλαμβανομένης της Παλαιστινιακής Αρχής.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συμβάλει στην αναβίωση μιας πολιτικής διαδικασίας στη βάση της λύσης των δύο κρατών, μεταξύ άλλων μέσω της προσπάθειας για την Ημέρα της Ειρήνης, και χαιρετίζει τις διπλωματικές πρωτοβουλίες για την ειρήνη και την ασφάλεια και υποστηρίζει τη διεξαγωγή μιας διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης σύντομα. Τέλος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει την ανάγκη καταπολέμησης της διάδοσης παραπληροφόρησης και παράνομου περιεχομένου και υπογραμμίζει τη νομική ευθύνη των πλατφορμών σε αυτό το πλαίσιο».