Στις 16:00 πρόκειται να αφεθούν ελεύθεροι οι πρώτοι 13 όμηροι της Χαμάς, γυναίκες και παιδιά – Τρεις Παλαιστίνιοι κρατούμενοι θα απελευθερώνονται από τις ισραηλινές φυλακές για κάθε έναν όμηρο

Καθώς τέθηκε σε ισχύ εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, δέκα ασθενοφόρα κατευθύνονται προς την πόλη της Γάζας για να απομακρύνουν ασθενείς από εκεί, σύμφωνα με την υπηρεσία ασθενοφόρων της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου, ενώ ήδη εισήλθε στον θύλακα ανθρωπιστική βοήθεια.

Η πρώτη παύση των εχθροπραξιών έπειτα από σχεδόν επτά εβδομάδες πόλεμου ξεκίνησε σήμερα στις 07:00 το πρωί και αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον τέσσερις ημέρες. Αξιωματούχοι από το Κατάρ, οι οποίοι μεσολάβησαν για την επίτευξη της εκεχειρίας, έχουν επισημάνει ότι ενδέχεται να υπάρξει παράταση έως και 10 ημερών.

Βασικός όρος της συμφωνίας είναι η απελευθέρωση κάποιων από τους ομήρους που κρατά η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και Παλαιστίνιων κρατούμενων από το Ισραήλ.

Φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθαν στη Λωρίδα της Γάζας μέσω του περάσματος της Ράφα λίγο μετά τις 7 το πρωί. Συνολικά 200 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια αναμένεται να εισέλθουν στον θύλακα.

Εξάλλου ο ισραηλινός στρατός επεσήμανε ότι τέσσερα βυτιοφόρα που μεταφέρουν καύσιμα και άλλα τόσα που μεταφέρουν αέριο έχουν παραδοθεί μέσω της Ράφα στις υπηρεσίες του ΟΗΕ στη Γάζα. Τις παραδόσεις αυτές ενέκρινε το Ισραήλ στο πλαίσιο της παύσης.

Στο μεταξύ 10 ασθενοφόρα έχουν σταλεί για να απομακρύνουν ασθενείς και τραυματίες από την πόλη της Γάζας, στο βόρειο τμήμα του θύλακα, σύμφωνα με την παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο.

Την επιχείρηση «συντονίζει και συνοδεύει» ο ΟΗΕ, επεσήμανε η Ερυθρά Ημισέληνος στο Χ.

Τα ασθενοφόρα αναχώρησαν από τη Χαν Γιούνις στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Αποστολή τους είναι να απομακρύνουν ασθενείς και τραυματίες από το νοσοκομείο αλ Άχλι στην πόλη της Γάζας.

Απελευθερώσεις «μυστικά»

Στις 16:00 πρόκειται να αφεθούν ελεύθεροι οι πρώτοι 13 όμηροι της Χαμάς, γυναίκες και παιδιά. Τρεις Παλαιστίνιοι κρατούμενοι θα απελευθερώνονται από τις ισραηλινές φυλακές για κάθε έναν όμηρο, ανάμεσά τους ανήλικοι και γυναίκες.

Στη διάρκεια της εκεχειρίας όλες οι πλευρές συμφώνησαν να αναστείλουν τις στρατιωτικές δραστηριότητες, δήλωσε εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών αλ Κάσαμ, της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς.

Η Χαμάς επιβεβαίωσε την «πλήρη διακοπή των στρατιωτικών δραστηριοτήτων» τις επόμενες τέσσερις ημέρες, περίοδο κατά την οποία θα απελευθερωθούν τουλάχιστον 50 όμηροι με αντάλλαγμα «τρεις παλαιστίνιους φυλακισμένους» για τον καθένα.

Πηγή προσκείμενη στις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας είπε ότι θα είναι παρούσα αιγυπτιακή αντιπροσωπεία στην Ιερουσαλήμ και στη Ραμάλα για να εξασφαλίσει την «τήρηση του καταλόγου» των παλαιστινίων κρατουμένων που θα απελευθερωθούν.

Ενώ αξιωματούχοι των ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας, συνοδευόμενοι από προσωπικό του Ερυθρού Σταυρού και αιγύπτιους πράκτορες, θα βρίσκονται στην «αιγυπτιακή αίθουσα» στη Ράφα για να υποδεχθούν ομήρους που θα αφεθούν ελεύθεροι. Σχεδιάζεται να μεταφερθούν αεροπορικώς στην Αλ Αρίς και από εκεί στο Ισραήλ.

Πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στη Χαμάς δήλωσε ότι η απελευθέρωση των ομήρων θα γίνει υπό συνθήκες μυστικότητας και ότι στη Ράφα δεν θα επιτραπεί να βρίσκονται δημοσιογράφοι.

Οι ισραηλινές αρχές θα λαμβάνουν κάθε βράδυ κατάλογο με τα ονόματα των ομήρων που θα αφήνονται ελεύθεροι το επόμενο πρωί.

Η Μαγιάν Ζιν έμαθε χθες βράδυ πως οι δυο κόρες της δεν θα είναι ανάμεσα στους ομήρους που θα αφεθούν ελεύθεροι σήμερα. «Είναι απίστευτα δύσκολο για μένα», ανέφερε μέσω X (του πρώην Twitter), ωστόσο πρόσθεσε πως είναι «ανακουφισμένη για τις άλλες οικογένειες».

Στην ανατολική Ιερουσαλήμ, η Σαμίρα Ντουάγιατ ελπίζει πως θα αφήσουν ελεύθερο την κόρη της Σουρούκ, 26 ετών, καθώς έχει εκτίσει ήδη τη μισή ποινή από τα 16 χρόνια κάθειρξης που της επιβλήθηκαν: «κλαίω, γελάω, τρέμω… », είπε.

Το Ισραήλ έδωσε στη δημοσιότητα κατάλογο με τα ονόματα 300 Παλαιστινίων που είναι πιθανό να αφεθούν ελεύθεροι: περιλαμβάνει 33 γυναίκες και 267 νέους κάτω των 19. Ανάμεσά τους, 49 χαρακτηρίζονται μέλη της Χαμάς.

«Θέσαμε ως όρο ότι (…) οι γυναίκες και τα παιδιά που βρίσκονται στις φυλακές θα απελευθερωθούν» κατά «αρχαιότητα», δηλαδή με βάση το πόσο καιρό κρατούνται, δήλωσε ο Μπασάμ Ναΐμ, στέλεχος της Χαμάς.

Επιστροφή στον πόλεμο;

Η διεθνής κοινότητα εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συμφωνία να κηρυχθεί ανακωχή, βλέποντας το πρώτο βήμα προς πιο διαρκή αποκλιμάκωση της βίας.

Δηλώνοντας πως εργάζεται για «μακροπρόθεσμη πολιτική λύση αυτής της κρίσης», ο νέος επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Ντέιβιντ Κάμερον συναντήθηκε χθες με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και σήμερα θα έχει συνομιλίες με παλαιστίνιους αξιωματούχους.

Η ισραηλινή κυβέρνηση και ο ισραηλινός στρατός έχουν διαμηνύσει πως θα «συνεχίσουν» τον πόλεμο για να «εξαλείψουν» τη Χαμάς αφού τερματιστεί η ανακωχή.

«Δεν θα σταματήσουμε τον πόλεμο. Θα συνεχίσουμε ως τη νίκη», διαβεβαίωσε ο αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας Χερτσί Χαλεβί.

«Ο έλεγχος του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας είναι το πρώτο βήμα του μακρού πολέμου και προετοιμαζόμαστε για τις επόμενες φάσεις», ανέφερε εξάλλου ο εκπρόσωπος του στρατού Ντανιέλ Χαγκαρί.

Ο βομβαρδισμός και η χερσαία επιχείρηση στη Γάζα ξεκίνησαν μετά την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, όταν σκοτώθηκαν περίπου 1.200 άνθρωποι.

Έκτοτε περισσότεροι από 14.800 άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. Μεγάλο μέρος του πυκνοκατοικημένου θύλακα έχει μετατραπεί σε συντρίμμια.

Παρά τις προειδοποιήσεις του ισραηλινού στρατού, μετά την έναρξη της παύσης εκατοντάδες εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι αναχώρησαν για το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας για να ελέγξουν τα σπίτια τους.

Η βόρεια Λωρίδα της Γάζας εξακολουθεί να είναι «μια επικίνδυνη ζώνη πολέμου», τόνισε ο στρατός του Ισραήλ, καλώντας τους Παλαιστίνιους να παραμείνουν στην «ανθρωπιστική ζώνη», όπως τη χαρακτήρισε, στα νότια.

Από την πλευρά του ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ δήλωσε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας για τουλάχιστον δύο μήνες, όταν τελειώσει η «σύντομη» εκεχειρία.

Το Ισραήλ έχει δεσμευθεί να εξαλείψει τη Χαμάς.