Σπάνιο κρούσμα μίας παλαιάς νόσου, της βουβωνικής πανώλης, επιβεβαιώθηκε πρόσφατα στις ΗΠΑ, στην πολιτεία του Όρεγκον, σύμφωνα με τις τοπικές υγειονομικές αρχές.

Η νόσος, που προκάλεσε τη λεγόμενη μαύρη πανώλη, ή μαύρο θάνατο, πανδημία η οποία είχε αφανίσει σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού της Ευρώπης κατά τον Μεσαίωνα, είναι ιδιαίτερα σπάνια στις ανεπτυγμένες χώρες και μπορεί να θεραπευτεί πλέον. Η πανώλη παραμένει πάντως δυνητικά επικίνδυνη.

Ο ασθενής είναι κάτοικος της κομητείας Ντεσούτς, στις βορειοδυτικές ΗΠΑ. Του χορηγείται θεραπεία και πιστεύεται πως πιθανόν η μόλυνση προήλθε από τη γάτα του.

«Έχουμε επικοινωνήσει με όλες τις στενές επαφές του κατοίκου και του ζώου συντροφιάς του και τους δόθηκαν φάρμακα προκειμένου να προληφθεί η ασθένεια», εξήγησε ο Δρ. Ρίτσαρντ Φόσετ, υγειονομικός αξιωματούχος στην κομητεία, όταν εντοπίστηκε το κρούσμα, την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τις αρχές, τα συμπτώματα της πανώλης στον άνθρωπο εκδηλώνονται ως και οκτώ ημέρες μετά την έκθεση σε άρρωστο ζώο ή το τσίμπημα ψύλλου-φορέα της νόσου. Τα συμπτώματα μπορεί να συμπεριλαμβάνουν πυρετό, ναυτία, αδυναμία, ρίγη, μυϊκούς πόνους.

Αν δεν διαγνωστεί έγκαιρα, η βουβωνική πανώλη μπορεί να να εξελιχθεί σε σηψαιμική ή πνευμονική πανώλη. Αυτές οι δυο νόσοι θεωρούνται ακόμη πιο σοβαρές.

«Ευτυχώς, το κρούσμα αυτό εντοπίστηκε και του προσφέρθηκε θεραπεία στα πρώτα στάδια της νόσου», κάτι που σημαίνει ότι «παρουσιάζει μικρό κίνδυνο για την κοινότητα», καθησύχασαν οι αρχές σε ανακοίνωσή τους.

Στην σχετική έρευνα που ακολούθησε στην περιοχή, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές δεν εντοπίστηκε άλλο κρούσμα.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, το γνωστό και από την εποχή της πανδημίας CDC, τον κυριότερο ομοσπονδιακό οργανισμό υγείας, κατά μέσον όρο καταγράφονται επτά κρούσματα πανώλης σε ετήσια βάση στις ΗΠΑ.

Στο Όρεγκον, το προηγούμενο κλινικά επιβεβαιωμένο κρούσμα βουβωνικής πανώλης είχε καταγραφεί πριν από εννέα χρόνια, το 2015, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της πολιτείας των 4,2 εκ. και πλέον κατοίκων.