Ο πρωθυπουργός καθησύχασε τους αγρότες: «Ούτε γκαρσόνια θα γίνετε, ούτε θα φύγετε στη Γερμανία» – «Στόχος να ενισχυθεί η ρευστότητα των αγροτών με την πρόσθετη αρωγή έως 10.000 ευρώ», δήλωσε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
«Είμαστε ανοικτοί σε ό,τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είμαστε εδώ για να τα συζητήσουμε και στο μέτρο του εφικτού, να κάνουμε το καλύτερο», διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τους αγρότες σε συνάντηση που είχε μαζί τους στην Βόνιτσα. Παράλληλα επισήμανε την βαρύτητα που δίνει η κυβέρνηση στον Πρωτογενή Τομέα, γι’ αυτό όπως τόνισε, «Όσο καλύτερα πηγαίνει η οικονομία της χώρας τόσο περισσότερους πόρους θα έχουμε για να στηρίξουμε τον Πρωτογενή Τομέα». Μάλιστα ως παράδειγμα ανέφερε την επιστροφή του φόρου κατανάλωσης πέρυσι.
Αγρότες είχαν στήσει μπλόκο στην είσοδο της Βόνιτσας, από τις 11:00 το πρωί με τρακτέρ, εκφράζοντας την διαμαρτυρία τους και με βασικά αιτήματα τη μείωση του κόστους παραγωγής, τις αποζημιώσεις και έργα υποδομής .
Οι αγρότες που βρέθηκαν στη Βόνιτσα, περίμεναν τον πρωθυπουργό για να του παραθέσουν τα αιτήματα τους, τα οποία χαρακτηρίζουν πιεστικά για την επιβίωση τους. Ο Πρόεδρος Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας Σπύρος Κοτοπούλης είπε στον πρωθυπουργό «εμείς παραμένουμε εδώ στα μπλόκα γιατί είναι αγώνας επιβίωσης ο αγώνας μας. Είναι αγώνας για να κρατήσουμε τα χωράφια μας».
Μαρινάκης: Η αυξημένη προκαταβολή στους αγρότες έρχεται νωρίτερα για να ενισχυθεί η ρευστότητά τους
«Το γεγονός ότι αυτά τα αιτήματα είναι και στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες αποδεικνύει ότι αυτή η θεωρία της αντιπολίτευσης περί «ακρίβειας και πληθωρισμού Μητσοτάκη» δεν έχει καμία βάση», δήλωσε ο Παύλος Μαρινάκης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ για τις διεκδικήσεις των αγροτών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι ένας βασικός πυρήνας των αιτημάτων των αγροτών έχει να κάνει με τον Daniel που έπληξε κυρίως τη Θεσσαλία.
«Εκεί μια από τις παρεμβάσεις που ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός η καταβολή μεγαλύτερου μέρους της αποκατάστασης, αυτό που λέμε ως προκαταβολή έναντι της οριστικής αποπληρωμής του κόστους, που έφτασε μέχρι τα επιπλέον 10.000 ευρώ. Γιατί το έκανε αυτό ο Πρωθυπουργός με βάση και τα οικονομικά δεδομένα της χώρας; Γιατί κρίνεται ότι αυτή είναι μια λογική ελάχιστη ζημιά. Έρχεται, λοιπόν, νωρίτερα η καταβολή για να ενισχυθεί η ρευστότητα των αγροτών. Εκεί που είχαν πάρει 2.000 ευρώ, όσοι μπουν μέχρι τέλη Φεβρουαρίου στην πλατφόρμα arogi.gov.gr και κάνουν την αίτησή τους με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, η προκαταβολή δεν θα είναι 2.000 ευρώ, θα προσαυξηθεί και θα πάει από 5.000 έως και μέχρι 10.000 ευρώ», σημείωσε διευκρινίζοντας ότι υπάρχει μια κλίμακα για να οριστεί το μέγεθος της ζημιάς.
«Αλλά δεν σταματάει εκεί η στήριξη. Θα ολοκληρωθεί όταν αποπληρωθούν όλα όσα έχουν εξαγγελθεί για την οριστική ανακατασκευή σπιτιών, τη μεταστέγαση κάποιων άλλων ανθρώπων, που τα σπίτια τους δεν ήταν δυνατόν να αποκατασταθούν ή την οριστική αποκατάσταση, σε περιπτώσεις», συνέχισε ενώ σε ο,τι αφορά το πετρέλαιο είπε ότι η κυβέρνηση το εξετάζει όπως συνέβη δυο χρονιές.
Για το ρεύμα ο κ. Μαρινάκης επισήμανε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον κύριο Σκυλακάκη εφαρμόζονταν από τον Νοέμβριο. «Υπήρχε μια απόφαση, η οποία εφαρμοζόταν στη συντριπτική πλειοψηφία, για τη μη διακοπή παροχών. Όμως επειδή παρατηρήθηκαν περίπου 300 διακοπές ρεύματος ήρθε εκ των υστέρων το υπουργείο -για να μην υπάρχει η οποιαδήποτε παρανόηση- και το νομοθετεί και μάλιστα βάζει και μια συνολική ρύθμιση. Και αυτό ακριβώς απάντησε ο Πρωθυπουργός. Ότι ενδεχομένως αυτό έπρεπε να έχει γίνει από την αρχή για να μην έχουμε αυτές τις 300 περιπτώσεις αγροτών, οι οποίοι ταλαιπωρήθηκαν και έπρεπε να έρθει εκ των υστέρων το υπουργείο για να επανασυνδεθεί το ρεύμα. Όμως η απόφαση για μη επιβολή διακοπής συνδέσεων ρεύματος ήταν από τον Νοέμβριο», ανέφερε.
«Ρωτήσατε πριν «σταματάνε εδώ οι παροχές»; Οι παροχές της Κυβέρνησης αυτής είναι παροχές που εξετάζονται συνεχώς, δίνονται – όπως έχετε δει – πάρα πολλές φορές έξτρα χρήματα είτε σε αγρότες είτε σε άλλους επαγγελματίες από το πλεόνασμα της υπεραπόδοσης της οικονομίας. Να ανοίξω μια παρένθεση, όσοι ειρωνεύονταν για παράδειγμα την επενδυτική βαθμίδα ας δουν τα νέα για το δεκαετές ομόλογο και πόσο σημαντικό είναι αυτό για την ελληνική οικονομία, ώστε να μπορούν να στηρίζονται οι πολίτες. Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει, λοιπόν, τους πολίτες, να ικανοποιεί σταδιακά τα αιτήματά τους με βάση και τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας και δεν θα εξαγγέλλει ποτέ κάτι περισσότερο από αυτό που μπορεί να κάνει», υπογράμμισε.
Για την πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη να μπει πλαφόν επτά λεπτά στην κιλοβατώρα και να καταργηθεί ο ΕΦΚ, δήλωσε ότι «ωραία τα λέει ο κ. Κασσελάκης, αλλά δεν μας είπε πόσο κοστίζουν όλα αυτά».
Και πρόσθεσε: «Και βέβαια υπάρχει απάντηση γιατί δεν το είπε. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κοστολογούσε τις λαϊκίστικες εξαγγελίες του όταν ήταν εν αναμονή Κυβέρνηση ή όταν ήταν ως Αντιπολίτευση στο 31%. Προφανώς ξέρει ότι όταν είσαι ένα κόμμα του 10% και έχεις και μια ιστορία στο να τάζεις στους πάντες τα πάντα, δεν τρέχει και τίποτα… «Ας πούμε και άλλους 10 φόρους που θα καταργήσουμε, ας πούμε και άλλες 10 αυξήσεις που θα κάνουμε». Πάντως όταν ήταν στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ -το έχω πει πολλές φορές ο κ. Κασσελάκης δεν ίδρυσε νέο κόμμα, είναι πρόεδρος ενός κόμματος που κυβέρνησε τον τόπο- το μόνο που έκανε και στους αγρότες είναι να αυξήσει ή να επιβάλλει φόρους. Και για αυτούς που ανέβαιναν στα τρακτέρ και για όλους τους υπόλοιπους τους αφαίμαξαν», σημείωσε.
Για το ενδεχόμενο να κλείσουν οι αγρότες τους δρόμους ο κ. Μαρινάκης δήλωσε ότι θεωρεί πως δεν είμαστε τώρα εκεί και δεν πρέπει να φτάσουμε σε αυτό το σημείο.
«Σε καμία περίπτωση, όσο σοβαρά και αν είναι τα αιτήματα μιας επαγγελματικής ομάδας δεν πρέπει να οδηγούν στην τιμωρία του συνόλου των πολιτών και να παραβιάζουν τα δικαιώματα της κοινωνίας», τόνισε.
Και συμπλήρωσε : «Ενόψει και της Agrotica, είμαστε σε μια φάση που ακούμε και τα υπόλοιπα προβλήματα των πολιτών. Είπαμε τι κάναμε για το ρεύμα, τι κάναμε για την αρωγή, είπε ο Πρωθυπουργός ότι εξετάζεται το ζήτημα του πετρελαίου, χωρίς να μπορούμε να πούμε κάτι περισσότερο, γιατί το ξαναλέω, από εμάς θα ακούσετε αυτά που σίγουρα μπορούμε να κάνουμε. Και ίσως κάνουμε περισσότερα».
Επιπλέον δήλωσε πως τα αιτήματα των αγροτών δεν αφορούν μόνο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και τα υπουργεία Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Πολιτικής Προστασίας.
«Ας μην μηδενίζουμε τη δουλειά που έχει κάνει ένα Υπουργείο. Εγώ θα σας πω κάτι. Προφανώς, κάποιοι εκ των συνδικαλιστών αγροτών, ή οι περισσότεροι, ανήκουν σε έναν πολιτικό χώρο. Η Κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει τα αιτήματα κάποιου με βάση το πού ανήκει. Και το έχουμε δει πολλές φορές στο παρελθόν ότι έχουν ικανοποιηθεί αιτήματα συνδικαλιστικών φορέων που μπορεί κατά πλειοψηφία να ανήκουν σε άλλους πολιτικούς χώρους. Αλίμονο αν παίρναμε κομματική ταυτότητα από τους καταθέτοντες τα αιτήματα για το αν θα τα ικανοποιήσουμε ή όχι. Αλλά, πάντοτε πρέπει να εξετάζεις αν κάποιες αντιδράσεις είναι καταχρηστικές. Εγώ θεωρώ ότι, εδώ στο σημείο που είμαστε, οι αγρότες έχουν υποβάλει κάποια σοβαρά αιτήματα, προσπαθούμε να τα ικανοποιήσουμε, αντιλαμβάνονται, όμως, και οι ίδιοι ότι δεν πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να ταλαιπωρήσουμε συνολικά την κοινωνία», πρόσθεσε.