Νέο μπαράζ βομβαρδισμών στη Βηρυτό και συγκεκριμένα στο νότιο τμήμα της που θεωρείται προπύργιο της Χεζμπολάχ εξαπέλυσε κατά τη διάρκεια της νύχτας ο ισραηλινός στρατός.

Σύμφωνα με πληροφορίες στόχος της επίθεσης στην Ντανιγιές ήταν ο Χασέμ Σαφιεντίν, ο φερόμενος ως διάδοχος του Χασάν Νασράλα που δολοφήθηκε από ισραηλινό χτύπημα στις 27 Σεπτεμβρίου.

Ενδεικτικό της έντασης του ισραηλινού χτυπήματος η πληροφορία που μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων από πηγή κοντά στη Χεζμπολάχ, ότι υπήρξαν 11 συνεχόμενοι βομβαρδισμοί στην περιοχή-προπύργιο της λιβανέζικης οργάνωσης.

Τις πληροφορίες για τον Σαφιεντίν μετέδωσαν New York Times και Axios επικαλούμενοι ισραηλινούς αξιωματούχους που είπαν ότι η βραδινή επίθεση είχε στόχο συνάντηση υψηλόβαθμών στελεχών της Χεζμπολάχ.

Ο Σαφιεντίν είναι ο επικεφαλής του ανώτερου πολιτικού συμβουλίου της Χεζμπολάχ και ήταν το νο2 της πολιτικής πτέρυγας της οργάνωσης πριν την δολοφονία Νασράλα, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στις 27 Σεπτεμβρίου μετά από χτύπημα στην ίδια περιοχή την οποία βομβάρδισε σήμερα τα ξημερώματα ο ισραηλινός στρατός.

Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ: Τα μουσουλμανικά έθνη να ετοιμαστούν για αντίσταση, αν χρειαστεί θα χτυπήσουμε ξανά το Ισραήλ

Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Χαμενεΐ, με ένα τουφέκι παρά πόδα, δήλωσε σήμερα ότι η επίθεση με δεκάδες βαλλιστικούς πυραύλους που εξαπέλυσε η χώρα του εναντίον του Ισραήλ ήταν «εντελώς νόμιμη» και πρόσθεσε ότι οι σύμμαχοι της Τεχεράνης – κυρίως η Χαμάς και η Χεζμπολάχ— «δεν θα υποχωρήσουν» μπροστά στο Ισραήλ.

Ο Χαμενεΐ έκανε τις δηλώσεις αυτές σε κήρυγμά του από μεγάλο τέμενος της Τεχεράνης ενώπιον χιλιάδων ανθρώπων, τρεις ημέρες πριν την πρώτη επέτειο από την επίθεση της παλαιστινιακής Χαμάς στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου 2023, η οποία αποτέλεσε το έναυσμα για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

«Η επιχείρηση των ένοπλων δυνάμεών μας πριν μερικές ημέρες ήταν εντελώς νόμιμη», τόνισε, αναφερόμενος στην επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν την Τρίτη εκτοξεύοντας δεκάδες πυραύλους εναντίον του Ισραήλ σε αντίποινα για τον φόνο του επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα και ενός διοικητή της, του Αμπάς Νιλφορουσάν, σε ισραηλινό πλήγμα εναντίον της Βηρυτού στις 27 Σεπτεμβρίου.

Στόχο της επιχείρησης αυτής ήταν επίσης να εκδικηθεί για τον φόνο του επικεφαλής της Χαμάς, του Ισμαήλ Χανίγιε, στις 31 Ιουλίου στην Τεχεράνη σε επίθεση που αποδίδεται στο Ισραήλ.

Αυτή ήταν «η μικρότερη» απάντηση που θα μπορούσε να δώσει η Τεχεράνη στο Ισραήλ, εκτίμησε ο Χαμενεΐ, ενώ πρόσθεσε ότι το Ιράν «δεν θα καθυστερήσει ούτε θα βιαστεί να κάνει το καθήκον του» έναντι του Ισραήλ.

Ο αγιατολάχ Χαμενεΐ, που μίλησε στα φαρσί και στα αραβικά, τόνισε ότι η πολιτική που υιοθετεί «ο εχθρός» έχει στόχο «να προκαλέσει τη διχόνοια και την ανταρσία, να δημιουργήσει ένα χάσμα μεταξύ των μουσουλμάνων», ωστόσο τόνισε ότι «ο εχθρός μας είναι κοινός». Εξάλλου κάλεσε τις μουσουλμανικές χώρες να προετοιμάσουν «την άμυνά τους ενάντια στον κοινό εχθρό».

Παράλληλα σημείωσε ότι η επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου ήταν «λογική και νόμιμη», υπογραμμίζοντας ότι «κάθε μία χώρα, κάθε ένας λαός έχει το απόλυτο δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό του απέναντι στην απόλυτη τυραννία».

«Ο παλαιστινιακός λαός έχει το νόμιμο δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό του. Να αντιστέκεται σε αυτούς τους εγκληματίες – τη δύναμη κατοχής», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον αγιατολάχ, η μάχη της Χεζμπολάχ, η οποία από τον Οκτώβριο του 2023 εκτοξεύει ρουκέτες και πυραύλους εναντίον του βόρειου Ισραήλ σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους, προσφέρει «ζωτικής σημασίας υπηρεσία σε όλη την περιοχή».

Το Ισραήλ «δεν μπορεί να βλάψει σοβαρά» το σιιτικό λιβανέζικο κίνημα, πολλοί αξιωματούχοι του οποίου έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες ημέρες σε επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού, υπογράμμισε ο Χαμενεΐ.

«Η Χεζμπολάχ, υπερασπιζόμενη τη Γάζα (…) και πλήττοντας το σφετεριστικό και τυραννικό καθεστώς προσέφερε (…) ζωτικής σημασίας υπηρεσία σε όλη την περιοχή και σε όλο τον ισλαμικό κόσμο», τόνισε.

«Η αντίσταση στην περιοχή δεν θα υποχωρήσει παρά τους μάρτυρες και θα πετύχει τη νίκη», επέμεινε ο αγιατολάχ.

Η ιρανική επίθεση της Τρίτης είναι η δεύτερη που εξαπολύει η Τεχεράνη εναντίον του Ισραήλ μετά την εκτόξευση πυραύλων και drones τον Απρίλιο σε αντίποινα για φονική αεροπορική επιδρομή εναντίον του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό, που αποδίδεται στον ισραηλινό στρατό.

Και στις δύο περιπτώσεις η ισραηλινή αντιαεροπορική άμυνα αναχαίτισε τους περισσότερους πυραύλους με τη βοήθεια των συμμάχων της και κυρίως των ΗΠΑ.

Το Ισραήλ έχει δεσμευθεί να απαντήσει στην ιρανική επίθεση της Τρίτης.

Η προηγούμενη φορά που ο Χαμενεΐ ηγήθηκε της προσευχής της Παρασκευής ήταν τον Ιανουάριο του 2020 έπειτα από ιρανική επίθεση με πυραύλους εναντίον δύο βάσεων όπου στάθμευαν Αμερικανοί στο Ιράκ σε απάντηση στον φόνο του Ιρανού διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης Κασέμ Σολεϊμανί με πλήγμα αμερικανικού drone στη Βαγδάτη.

Ο ισραηλινός στρατός προειδοποιεί τους κατοίκους πάνω από 20 ακόμη νότιων πόλεων να απομακρυνθούν – Τρεις τραυματίες σε ισραηλινό πλήγμα σε διασώστες που συνδέονται με την Χεζμπολάχ

Ο ισραηλινός στρατός είπε σήμερα στους κατοίκους πάνω από 20 ακόμη νότιων πόλεων του Λιβάνου να απομακρυνθούν αμέσως από αυτές, ανέφερε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Αβιχάι Αντράι σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.

Λιβανική πηγή ασφαλείας δήλωσε παράλληλα σήμερα στο Reuters ότι τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν σε ισραηλινό πλήγμα σε διασώστες που συνδέονται με το σιιτικό κίνημα του Λιβάνου, τη Χεζμπολάχ.

Λίγο νωρίτερα οι λιβανικές αρχές είχαν ανακοινώσει ότι πλήγμα του ισραηλινού στρατού στο ανατολικό τμήμα της χώρας, στα σύνορα μεταξύ του Λιβάνου και της Συρίας, απέκλεισε τον δρόμο που χρησιμοποιούν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι οι οποίοι προσπαθούν να διαφύγουν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF) είχε κατηγορήσει χθες, Πέμπτη, τη Χεζμπολάχ ότι χρησιμοποιεί το πέρασμα για να μεταφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό από τη Συρία στον Λίβανο.

Γεμάτα τα περισσότερα από τα 900 καταφύγια, λέει ο ΟΗΕ – «Άνθρωποι κοιμούνται σε πάρκα και στους δρόμους»

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ δήλωσαν σήμερα ότι τα περισσότερα από τα σχεδόν 900 καταφύγια του Λιβάνου είναι γεμάτα και ότι ολοένα και περισσότεροι πολίτες που προσπαθούν να γλιτώσουν από τα ισραηλινά πλήγματα κοιμούνται στο ύπαιθρο, στους δρόμους ή σε δημόσια πάρκα.

«Τα περισσότερα από τα σχεδόν 900 ομαδικά καταφύγια που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση στον Λίβανο δεν έχουν πλέον διαθεσιμότητα», δήλωσε η Ρούλα Αμίν από την UNHCR σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη. Η ίδια δήλωσε ότι σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές αναζητούνται περισσότεροι χώροι και ότι κάποια ξενοδοχεία ανοίγουν τις πόρτες τους.

«Άνθρωποι κοιμούνται σε δημόσια πάρκα, στον δρόμο, στην παραλία», δήλωσε ο Μάθιου Λουτσιάνο, επικεφαλής του γραφείου του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ/ΙΟΜ) στον Λίβανο. Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι τα περισσότερα καταφύγια είναι γεμάτα, συμπεριλαμβανομένων αυτών στη Βηρυτό και την Οροσειρά του Λιβάνου, αλλά είπε ότι σε ορισμένα υπάρχει ακόμα χώρος.

Ο Λουτσιάνο εξέφρασε ανησυχία για την τύχη δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, κυρίως γυναικών, που εργάζονται ως εσωτερικοί οικιακοί βοηθοί, οι οποίοι, όπως δήλωσε, «εγκαταλείπονται» από τους εργοδότες τους. «Έχουν πολύ περιορισμένες επιλογές για καταφύγια», δήλωσε, προσθέτοντας ότι πολλοί προέρχονται από την Αίγυπτο, το Σουδάν και τη Σρι Λάνκα.

Οι λιβανικές αρχές δηλώνουν ότι πάνω από 1,2 εκατ. Λιβανέζοι έχουν εκτοπιστεί και σχεδόν 2.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της σύγκρουσης του Ισραήλ με τη λιβανική, φιλοϊρανική οργάνωση Χεζμπολάχ κατά τον τελευταίο χρόνο, οι περισσότεροι εκ των οποίων τις δύο τελευταίες εβδομάδες.

Σήμερα, ισραηλινά πλήγματα είχαν ως αποτέλεσμα να αποκλειστεί το βασικό συνοριακό πέρασμα μεταξύ Λιβάνου και Συρίας, μπλοκάροντας τον δρόμο για οχήματα, και η Αμίν από την UNHCR δήλωσε ότι κάποιοι διέσχιζαν τα σύνορα πεζή.

«Μπορούσαμε να δούμε ότι κάποιοι περπατούσαν, απεγνωσμένοι να εγκαταλείψουν τον Λίβανο, και άρα περπατούσαν διασχίζοντας αυτόν τον κατεστραμμένο δρόμο», δήλωσε η ίδια.