Τα δεδομένα από τα μεγάλα πτηνά που ξεχειμωνιάζουν στην Ελλάδα και την Αφρική και πετούν προς την Ουκρανία δείχνουν ότι παρακάμπτουν από τα σημεία που είναι επικίνδυνα
Ακόμη και τα αποδημητικά πτηνά αποφεύγουν πλέον την Ουκρανία και τις εμπόλεμες ζώνες που βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή τους, ανακάλυψαν οι επιστήμονες.
Τα δεδομένα από τις συσκευές GPS πάνω σε αετούς δείχνουν ότι βγαίνουν από τη συνηθισμένη πορεία τους ακόμη και κατά 250 χιλιόμετρα. Επιπλέον κάνουν λιγότερες στάσεις για ανάπαυση ή τις αποφεύγουν εντελώς.
Αυτές οι παρακάμψεις αναγκάζουν τους αετούς να κάνουν μεγαλύτερες διαδρομές προς τις περιοχές όπου αναπαράγονται και άρα να ξοδεύουν περισσότερη ενέργεια, αναφέρει ο Guardian.
Η αλλαγή πορείας με τη σειρά της επηρεάζει την αναπαραγωγή, γιατί την καθυστερεί, αλλά και γιατί οι αετοί χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να πάρουν δυνάμεις. Έτσι επηρεάζεται η πιθανότητα επιβίωσης των νεοσσών.
«Είναι σαν να σε βάζουν να τρέξεις ένα μαραθώνιο χωρίς στάση για να πεις νερό και μετά να σου λένε να τρέξεις άλλα 10-15 χιλιόμετρα», σχολιάζει ένας από τους συντάκτες της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Current Biology.
Οι επιστήμονες μελέτησαν την πορεία 19 στικταετών τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2022 που πετούσαν προς τη νότια Λευκορωσία όπου συνήθως ζευγαρώνουν. Τα θηλυκά ξεχειμωνιάζουν στην Ελλάδα και τα αρσενικά στην ανατολική Αφρική.
Συγκριτικά με το διάστημα 2018-2021, τη χρονιά του πολέμου, το 2022, τα θηλυκά πετούσαν 85 χιλιόμετρα περισσότερα. Ένα μάλιστα έφτασε να πετάξει 250 χιλιόμετρα παραπάνω. Τα ταξίδι τους κατά μέσο όρο κρατούσε δύο ημέρες (55 ώρες) περισσότερο.
Από την άλλη πλευρά, ενώ το 90% των αρσενικών έκαναν στάση στην Ουκρανία, μετά τον πόλεμο στάση έκανε μόνο το 32%. Κάποια σημεία στη χώρα, μάλιστα, τα απέφυγαν εντελώς. Ήταν ακριβώς αυτά στα οποία διεξάγονταν μάχες, αν και υπήρξαν και οι ατρόμητοι αετοί, όπως ένας που πέταξε πάνω από το Κίεβο παρά τις μάχες που διεξάγονταν στην πόλη.