Είναι καθοριστικό για να διασφαλιστεί ότι τα επίπεδα του όζοντος συνεχίζουν να εξελίσσονται όπως αναμένεται, ανταποκρινόμενα στην εφαρμογή του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ και την κλιματική αλλαγή
Η 16η Σεπτεμβρίου είναι η Διεθνής Ημέρα για την Προστασία του Στρώματος του Όζοντος, κατά την οποία εορτάζεται η υπογραφή του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ για τις ουσίες που καταστρέφουν το στρώμα του όζοντος.
Ως αποτέλεσμα της εφαρμογής του Πρωτοκόλλου, οι ουσίες που καταστρέφουν το όζον μειώνονται στην ατμόσφαιρα και το στρώμα του όζοντος δείχνει σημάδια ανάκαμψης, διασφαλίζοντας τη συνέχιση της προστασίας της ζωής στη Γη από την επιβλαβή ηλιακή υπεριώδη ακτινοβολία.
Ωστόσο, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Διεθνής Επιτροπή Όζοντος, στο πλαίσιο της 37ης επετείου από την υπογραφή του πρωτοκόλλου, εκφράζει την ανησυχία της για τη «μείωση τόσο των δαπανών για την έρευνα σχετικά με το όζον, όσο και του αριθμού των επιστημόνων που ασχολούνται με αυτή».
«Παρά την τεράστια πρόοδο που έχει γίνει τις τελευταίες δεκαετίες σχετικά με την κατανόηση των διεργασιών που επηρεάζουν το όζον, η ατμόσφαιρα δεν έχει χάσει την ικανότητά της να μας εκπλήσσει. Το να βρισκόμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση πραγματοποιώντας συνεχείς μετρήσεις και χρησιμοποιώντας τα πιο σύγχρονα μοντέλα, είναι καθοριστικό για να διασφαλιστεί ότι τα επίπεδα του όζοντος συνεχίζουν να εξελίσσονται όπως αναμένεται, ανταποκρινόμενα στην εφαρμογή του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ και την κλιματική αλλαγή», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Σημειώνεται ότι επίτιμο μέλος της Διεθνούς Επιτροπής Όζοντος αποτελεί και ο Έλληνας ακαδημαϊκός, πρώην πρόεδρος της Επιτροπής, Χρήστος Ζερεφός. Μέλος είναι και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, Ανδρέας Καζαντζίδης.