Η Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών είναι ένα ετήσιο γεγονός που πραγματοποιείται τον Οκτώβριο σε περισσότερες από 100 χώρες

Με τρεις διαφορετικές εκδηλώσεις, στη Λίμνη Κερκίνη, στη Λίμνη Κορώνεια και στον υγρότοπο Νέας Αγαθούπολης, στην Πιερία, θα γιορτάσει φέτος η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής Μακεδονίας του ΟΦΥΠΕΚΑ την Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών, την Κυριακή 6 Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, από τις 10.00 έως τις 14.00, στο ανατολικό ανάχωμα της Λίμνης Κερκίνη, οι επισκέπτες θα κάνουν παρατήρηση πουλιών, θα ενημερωθούν για την προστατευόμενη περιοχή, ενώ τα παιδιά θα συμμετέχουν σε χειροτεχνίες με θέμα το περιβάλλον. Στο Παραλίμνιο Πάρκο του Αγίου Βασιλείου, στον Δήμο Λαγκαδά, μπροστά στον Βυζαντινό Πύργο, η εκδήλωση θα γίνει σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Βασιλείου και θα περιλαμβάνει εργαστήρια με χειροτεχνίες και ζωγραφική, αλλά και αφήγηση παραμυθιού, facepainting και απελευθέρωση πουλιών σε συνεργασία με την Δράση για την Άγρια Ζωή. Στο Παρατηρητήριο Πουλιών Νέας Αγαθούπολης, στην Πιερία, η εκδήλωση θα περιλαμβάνει παρατήρηση πουλιών με κιάλια και τηλεσκόπια, κατασκευές με θέμα το περιβάλλον και κινητικά παιχνίδια, ενημέρωση και ξεναγήσεις στον υγρότοπο.

Η Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών είναι ένα ετήσιο γεγονός που πραγματοποιείται τον Οκτώβριο σε περισσότερες από 100 χώρες και συντονίζεται από την παγκόσμια ομοσπονδία περιβαλλοντικών οργανώσεων για την προστασία των πουλιών BirdLifeInternational. Στην Ελλάδα, ο συντονισμός των εκδηλώσεων γίνεται από την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, εταίρο της BirdLife στην Ελλάδα.

Στόχος των εκδηλώσεων είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την ανάγκη προστασίας των μεταναστευτικών πουλιών, καθώς και των περιοχών αναπαραγωγής τους, των ενδιάμεσων σταθμών στις μεταναστευτικές τους διαδρομές και των τόπων διαχείμασής τους. Η χώρα μας αποτελεί κρίσιμο πέρασμα για εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά και η Ευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών αποτελεί κάθε χρόνο ευκαιρία ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με την αξία των τοπικών βιοτόπων που έχουν ανάγκη οι φτερωτοί μετανάστες.

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής συμμετέχει στην ευρωπαϊκή γιορτή των πουλιών

Εντός του Οκτώβρη πραγματοποιούνται στην Ελλάδα, αλλά και σε περισσότερες από 100 χώρες, εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Γιορτής των Πουλιών, οι οποίες έχουν ως στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την ανάγκη προστασίας των μεταναστευτικών πουλιών.

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) συμμετέχει, με τη σειρά του, στην Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών με 26 εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται από τις Μονάδες Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών. Από τη Δαδιά του Έβρου έως την Πρέσπα, την Πίνδο και τη Θεσσαλία, από την Κεφαλλονιά μέχρι τη Λέσβο και την Πελοπόννησο.

Οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Γιορτής των Πουλιών περιλαμβάνουν ως βασική δράση την παρατήρηση πουλιών, καθώς και περιβαλλοντικά εργαστήρια και δραστηριότητες για τα παιδιά, παρουσιάσεις, προβολές, εκθέσεις και άλλες δράσεις (κατασκευή φωλιών και ταϊστρών, απελευθέρωση αποθεραπευμένων πουλιών κ.ά.).

Η Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών είναι μια ετήσια εκδήλωση, η οποία λαμβάνει χώρα το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου και συντονίζεται από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων για την Προστασία των Πουλιών BirdLife International. Στην Ελλάδα ο συντονισμός των εκδηλώσεων πραγματοποιείται από την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, εταίρο της BirdLife στην Ελλάδα.

Σημειώνεται πως ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου εποπτευόμενο από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αποστολή τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την προώθηση και υλοποίηση δράσεων βιώσιμης ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Τεχνικές συναντήσεις εργασίας μεταξύ στελεχών του ΟΦΥΠΕΚΑ και αντιπροσωπείας στελεχών του Υπουργείου Περιβάλλοντος της Ιρλανδίας

Τεχνικές συναντήσεις εργασίας μεταξύ στελεχών του ΟΦΥΠΕΚΑ και αντιπροσωπείας στελεχών του Υπουργείου Περιβάλλοντος της Ιρλανδίας και του Ιρλανδικού Οργανισμού Περιβάλλοντος πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα στην Αθήνα, την Αλεξανδρούπολη και τη Δαδιά.

Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν σε συνέχεια αντίστοιχης επίσκεψης αντιπροσωπείας του ΟΦΥΠΕΚΑ στο Δουβλίνο τον Μάρτιο του 2023 μέσω του εργαλείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής TAIEX-EIR Peer-to-Peer (EIR P2P) το οποίο χρηματοδοτεί και οργανώνει τη διομότιμη μάθηση και την ανταλλαγή καλών πρακτικών και τεχνογνωσίας ανάμεσα σε περιβαλλοντικές αρχές στα κράτη μέλη.

Στο πλαίσιο των συναντήσεων, που συμμετείχε και εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συζητήθηκαν θέματα εφαρμογής και παραδείγματα μεταξύ των δύο χωρών που αφορούν τις Οδηγίες για τη Φύση, όπως η θέσπιση στόχων διατήρησης σε τοπικό επίπεδο στις περιοχές του δικτύου Natura 2000, οι μεθοδολογικές προσεγγίσεις για τον καθορισμό των Ευνοϊκών Τιμών Αναφοράς για τα είδη και τους φυσικούς τύπους οικοτόπων, αλλά και τις ενέργειες που δρομολογούνται στις δύο χώρες για την επίτευξη των κυριότερων στόχων της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τη βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030.

Επιπλέον, παρουσιάστηκαν σε επισκέψεις πεδίου οι δράσεις του ΟΦΥΠΕΚΑ για τη μεταπυρική ανάσχεση της απώλειας της βιοποικιλότητας στο δάσος της Δαδιάς και δράσεις διατήρησης της σπάνιας και πλούσιας ορνιθοπανίδας στο Δέλτα του Έβρου.