Η κυβέρνηση εκτιμά πως έχουν καταστραφεί από τις φλόγες 180 εκατομμύρια στρέμματα δάσους — επιφάνεια σχεδόν ίση με την έκταση ολόκληρης της Ουρουγουάης
Η στάθμη των ποταμών στην κοιλάδα του Αμαζονίου έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ, με κάποιους μικρούς παραπόταμους να στερεύουν εντελώς, λόγω της χειρότερης στα χρονικά ξηρασίας που πλήττει την περιοχή.
Η στάθμη του νερού στον Σολιμόες, έναν από τους ποταμούς που τροφοδοτούν τον Αμαζόνιο οι πηγές του οποίου βρίσκονται στις περουβιανές Άνδεις, έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ταμπατίνγκα, μια πόλη της Βραζιλίας στα σύνορα με την Κολομβία.
Στην πόλη Τεφέ, ένας παραπόταμος του Σολιμόες έχει στερέψει εντελώς.
Η κοντινή λίμνη Τεφέ, όπου λόγω της περσινής ξηρασίας πέθαναν περισσότερα από 200 ποταμοδέλφινα, επίσης έχει στερέψει, στερώντας από το σπάνιο αυτό είδος των ροζ θαλάσσιων θηλαστικών το φυσικό τους περιβάλλον.
«Ζούμε μια κρίσιμη χρονιά», δήλωσε ο Ρομούλο Μπατίστα εκπρόσωπος της Greenpeace. «Φέτος αρκετοί μήνες έσπασαν το περσινό ρεκόρ» ξηρασίας, πρόσθεσε.
Για δεύτερη συνεχή χρονιά φέτος η ξηρασία που πλήττει τη Λατινική Αμερική έχει προκαλέσει τεράστιες δασικές πυρκαγιές σε χώρες της περιοχής, ενώ μεγάλο μέρος της βλάστησης στη Βραζιλία έχει καταστραφεί.
«Η κλιματική αλλαγή δεν είναι πια κάτι για το οποίο πρέπει να ανησυχούμε στο μέλλον, σε 10 ή 20 χρόνια από τώρα. Είναι εδώ και είναι εδώ πολύ πιο ισχυρή από όσο αναμέναμε», τόνισε ο Μπατίστα.
Στη Μανάους, την πρωτεύουσα της πολιτείας Αμαζόνας, όπου ο Σολιμόες ενώνεται με τον Ρίο Νέγκρο για να σχηματίσουν τον ποταμό Αμαζόνιο, η στάθμη στον Ρίο Νέγκρο πλησιάζει το επίπεδο που είχε καταγραφεί τον Οκτώβριο του 2023, το χαμηλότερο στα χρονικά.
«Πέρυσι ήμασταν σε αυτή την κατάσταση τον Οκτώβριο», δήλωσε ο Καμπέμπα, ηγέτης των αυτοχθόνων. «Φέτος η ξηρασία επιδεινώθηκε».
Κύμα πυρκαγιών στη Βραζιλία: Ο πρόεδρος Λούλα αναγνωρίζει πως το κράτος δεν ήταν «100% έτοιμο»
Ο βραζιλιάνος πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα παραδέχθηκε χθες Τρίτη πως οι αρχές της Βραζιλίας δεν ήταν «100% έτοιμες» για να αντιμετωπίσουν το κύμα δασικών πυρκαγιών που πλήττει τη χώρα, στο οποίο η υπουργός Περιβάλλοντος της κυβέρνησής του Μαρίνα Σίλβα είδε «περιβαλλοντική τρομοκρατία».
«Δεν ήμασταν 100% έτοιμοι (…) πολύ λίγες πολιτείες έχουν στη διάθεσή τους πολιτική προστασία, πυροσβεστική και ομάδες (εξειδικευμένες στην αντιμετώπιση) πυρκαγιών», είπε ο Λούλα κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε την Μπραζίλια.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δαπανά κάπου 514 εκατομμύρια χεάις (84,24 εκατ. ευρώ) για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Η υπουργός Περιβάλλοντος, η Μαρίνα Σίλβα, απέδωσε νωρίτερα χθες ορισμένες πυρκαγιές σε «περιβαλλοντική τρομοκρατία», καταγγέλλοντας πως διαπράττονται εμπρησμοί στην καρδιά της ζούγκλας, σε συνέντευξή της στη δημόσια τηλεόραση.
Η κυβέρνηση εκτιμά πως έχουν καταστραφεί από τις φλόγες 180 εκατομμύρια στρέμματα δάσους — επιφάνεια σχεδόν ίση με την έκταση ολόκληρης της Ουρουγουάης.
Εκατοντάδες πυροσβέστες κατάφεραν χθες να σταματήσουν την προέλαση γιγαντιαίας πυρκαγιάς που έκαιγε από την Κυριακή σε εθνικό πάρκο στην πρωτεύουσα Μπραζίλια, που έφθασαν ακόμη και να απειλήσουν κατοικημένες περιοχές.
Οι τοπικές αρχές εκτιμούν πάντως πως «η πιο κρίσιμη» φάση της συγκεκριμένης περιοχής πλέον είναι «πίσω μας».
Σύμφωνα με την υπουργό Περιβάλλοντος, οι πυροσβέστες συνέχιζαν χθες να δίνουν μάχη με 108 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα.
Στο εθνικό πάρκο της πρωτεύουσας καταστράφηκαν 24.000 στρέμματα από τα συνολικά 420.000, σύμφωνα με τον πρόεδρο ινστιτούτου προστασίας της βιοποικιλότητας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η πυρκαγιά παρουσίαζε «όλα τα χαρακτηριστικά» του εμπρησμού.
Κάτι που δεν αφορά παρά «μόνο μία» από τις δεκάδες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν γύρω από την πρωτεύουσα, καθώς οι άλλες οφείλονταν σε δραστηριότητα αγροτών ή άλλων που «έχασαν τον έλεγχο», σύμφωνα με την αντικυβερνήτρια στην Μπραζίλια Σελίνα Λεάου.
Στην πολιτεία Σαν Πάουλου, οι ενεργές εστίες φωτιάς μειώθηκαν από τις 520 στα τέλη της περασμένης εβδομάδας σε μόλις 25 το βράδυ προχθές Δευτέρα, σύμφωνα με δεδομένα του εθνικού ινστιτούτου διαστημικής έρευνας (INPE), που αξιοποιεί δορυφόρους.
Ο αριθμός των πυρκαγιών που έχει καταγραφτεί ως τώρα τον Σεπτέμβριο σε όλη τη Βραζιλία (57.312) ξεπέρασε ήδη το σύνολο του αντίστοιχου μήνα της περασμένης χρονιάς (46.498), σύμφωνα με το INPE.