Τι αναφέρουν οι επιστήμονες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας – Οδηγίες του ΑΡΧΕΛΩΝ σε περίπτωση που βρεθούν χελωνάκια σε παραλία
Το σπάνιο είδος της πράσινης χελώνας αναπαράχθηκε στη Χρυσή όπως αναφέρει σε ανάρτησή του το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας καθώς οι ερευνητές του εντόπισαν τη φωλιά.
Αναλυτικά η ανάρτηση
Μια πολύ σημαντική εύρεση έγινε σήμερα 28/8/2024 από την ερευνητική ομάδα του ΜΦΙΚ για το Σχέδιο Δράσης της νήσου Χρυσής. Εξακριβώθηκε αναπαραγωγή της Πράσινης Χελώνας Chelonia mydas στο νησί. Η ομάδα αποτελούμενη από τον Μιχάλη Δρετάκη (Βιολόγο-Ορνιθολόγο του Εργαστηρίου Οικολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος του ΜΦΙΚ), Ραφαέλα Παντελέρη (Phd Βιολόγο, εθελόντρια δράσεων του ΜΦΙΚ) Κατερίνα Χατζηκυριακίδου (εκπαιδευτικό, εθελόντρια δράσεων του ΜΦΙΚ) και Μανώλη Ρουκουνάκη (Προϊστάμενο Περιβάλλοντος της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου) εντόπισε φωλιά του σπάνιου αυτού είδους θαλάσσιας χελώνας, παράλληλα με την εύρεση πολλών εξόδων και φωλιών της Caretta caretta. Για την Πράσινη Χελώνα η εύρεση αυτή συνιστά την κορυφαία σε σημαντικότητα καταγραφή πανίδας που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στη Χρυσή, στα πλαίσια πολύχρονων ερευνών του ΜΦΙΚ. Δείχνει την αξία του προγράμματος παρακολούθησης των απειλούμενων (και όχι μόνο) ειδών στους βιότοπους – ιδιαίτερα όσους τελούν υπό την νομική προστασία του δικτύου Νατούρα 2000. Περισσότερα για την εύρεση αυτή και για το καθεστώς παρουσίας των θαλασσίων χελωνών στη Χρυσή για την περίοδο 2022-2024 θα δοθούν με τη μορφή έκθεσης προς τις αρμόδιες διοικητικές αρχές και την επιστημονική κοινότητα.
ΥΓ. Από όσο γνωρίζουμε είναι μόλις η δεύτερη φορά που αναφέρεται αναπαραγωγή της Πράσινης Χελώνας στην Ελλάδα, με μια προηγούμενη αναφορά στον κόλπο Μεσαράς από το πρόγραμμα καταγραφής που διεξάγει ο ΑΡΧΕΛΩΝ.
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ενώνει τις δυνάμεις του με το WWF Ελλάς για την προστασία των περιοχών φωλεοποίησης!
Η Μεσόγειος αποτελεί σημαντικό βιότοπο για τις Καρέττα, με την Ελλάδα να κατέχει μερικές από τις σημαντικότερες παραλίες ωοτοκίας. Ωστόσο, αυτές οι περιοχές αντιμετωπίζουν απειλές όπως η η υποβάθμιση των παράκτιων οικοσυστημάτων από αρνητικές ανθρώπινες παρεμβάσεις και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
Η μελέτη έχει στόχο την:
🔍 Αξιολόγηση της κατάστασης διατήρησης των περιοχών φωλαιοποίησης
💪 Ανάπτυξη στρατηγικών διατήρησης
🤝 Συνεργασία της τοπικής κοινωνίας
Το πρόγραμμα υλοποιείται με την υποστήριξη του WWF Ελλάς, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “Συμμαχία για την Άγρια Ζωή”.
Μάθε περισσότερα: www.greekwildlifealliance.gr
Πέρα από τις παραλίες ωοτοκίας που επιτηρεί ο ΑΡΧΕΛΩΝ σε Ζάκυνθο, Πελοπόννησο και Κρήτη, λόγω του φαινομένου της σποραδικής ωοτοκίας, μπορεί να εμφανιστούν χελωνάκια οπουδήποτε στις ελληνικές ακτές!
Έχουμε λάβει δεκάδες αναφορές πολιτών για χελωνάκια που αναδύονται σε παραλίες όπως αυτές της Σύρου, της Φολεγάνδρου, της Δονούσας, ακόμα και της Αττικής. Αν βρείτε κι εσείς χελωνάκια φέτος, παρακαλούμε:
✅καλέστε τον 24ωρο αριθμό διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ 6941 511 511
✅ακολουθήστε τις οδηγίες του ΑΡΧΕΛΩΝ
✅κοινοποιήστε τις οδηγίες του ΑΡΧΕΛΩΝ για την σωστή ενημέρωση του κόσμου