Κάθε συζήτηση για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ κόβει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας σε συνέδριο και μετά από μπαράζ σχετικών δημοσιευμάτων τις προηγούμενες ημέρες.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στο συνέδριο του Οικονομικού Ταχυδρόμου, σημείωσε χαρακτηριστικά για το θέμα ότι η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ «δεν είναι στις προτεραιότητές μας». Ωστόσο, με δεδομένη την στεγαστική κρίση και μετά την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να επιδοτεί ένα ενοίκιο το χρόνο, ο ΥΠΟΙΚ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παρέμβασης στην κλίμακα φορολόγησης των ενοικίων, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, «τα μέτρα ανακοινώνονται σε άλλη πόλη και από άλλον Κυριάκο», ενώ προσέθεσε ότι «η κατεύθυνση της ΔΕΘ είναι η αφαίρεση βαρών από το εισόδημα της μεσαίας τάξης».Unmute

Κατά τα λοιπά, ο Κ. Πιερρακάκης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει καταφέρει μείζον «πλήγμα» στη φοροδιαφυγή, εκτιμώντας ότι «σε αυτό έχει συντελέσει η σύνδεση των POS» και συμπληρώνοντας ότι «η παραοικονομία ήταν κάποτε στο 30%, ενώ τώρα έχει πέσει κάτω από το μισό», ενώ προανήγγειλε ότι το συγκεκριμένο στοιχείο αναμένεται να αποτυπωθεί και «σε εκθέσεις που θα δημοσιεύσει το ΔΝΤ» και επισήμανε ότι «ένα μέρος του πλεονάσματος έχει προκύψει από τη μείωση της φοροδιαφυγής».

Σχετικά με νέα μέτρα κατά τη φοροδιαφυγής, ο Κ. Πιερρακάκης μίλησε για:

  • Το ψηφιακό πελατολόγιο, που θα καταγράφει τις επαγγελματικές συναλλαγές και τις σχέσεις προμηθευτών–πελατών με αυτοματοποιημένο τρόπο
  • Το ψηφιακό δελτίο αποστολής, που θα καταγράφει και θα ελέγχει τις εμπορευματικές μεταφορές σε πραγματικό χρόνο
  • Το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων, το οποίο θα εντοπίζει περιπτώσεις αδήλωτων ενοικίων και εισοδημάτων.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στη ρήτρα διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες λέγοντας ότι «η συζήτηση έχει να κάνει με τις δαπάνες», ούτως ώστε «τα καλά χρόνια να εξυπηρετούμε το χρέος». Όπως διευκρίνισε, υπάρχει η συμφωνία των δαπανών και η ρήτρα διαφυγής έχει να κάνει με τα κράτη που δεν έχουν προβεί στις απαραίτητες αμυντικές δαπάνες κατά τα προηγούμενα χρόνια, σε αντίθεση με την Ελλάδα. Όπως είπε, η εφαρμογή της ρήτρας διαφυγής έχει να κάνει με το ότι «σε σχέση με το 2021 η διαφορά θα εξαιρεθεί από τον κανόνα δαπανών. Για εμάς το έτος σύγκρισης θα είναι το 2024», τόνισε προσθέτοντας πως η εξοικονόμηση θα αποδώσει ένα ποσό κοντά στα 600 εκατ. ευρώ, ενώ συμπλήρωσε πως «για εμάς είναι θέμα εθνικό».