Ο Βλαντίμιρ Πούτιν για μία ακόμη φορά προειδοποίησε σήμερα τη Δύση πως η Ρωσία είναι “από στρατιωτική-τεχνική σκοπιά έτοιμη” για πυρηνικό πόλεμο και προειδοποίησε ότι εάν οι ΗΠΑ έστελναν στρατεύματα στην Ουκρανία, η Μόσχα θα το εκλάμβανε ως μείζονα κλιμάκωση του πολέμου.

“Σκοτσέζικο ντους”

Μερικές ημέρες πριν από τις εκλογές που θα διεξαχθούν από τη 15η ως τη 17η Μαρτίου, στις οποίες θεωρείται βέβαιο πως θα εξασφαλίσει και νέα 6ετή θητεία, ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας επισήμανε βέβαια πως δεν θεωρεί πως θα μπορούσε να ληφθεί “βιαστικά” η απόφαση να διεξαχθεί πυρηνικός πόλεμος, ούτε βλέπει καμιά ανάγκη να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σε συνέντευξη εφ΄ολης της ύλης που παραχώρησε στο πρώτο κανάλι της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης και στο πρακτορείο ειδήσεων RIA ο Βλάντιμιρ Πούτιν ανέφερε πως “Από στρατιωτική-τεχνική σκοπιά είμαστε, φυσικά, έτοιμοι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο”. Για τον ίδιο, οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται πως εάν ανέπτυσσαν στρατεύματα σε ρωσικό έδαφος, ή στο ουκρανικό, η Ρωσία θα εκλάμβανε την κίνηση αυτή ως “επέμβαση”.

Στη συνέχεια της συνέντευξής του ο ρώσος πρόεδρος καθησύχασε λέγοντας πως “στις ΗΠΑ υπάρχουν αρκετοί ειδικοί στο πεδίο των ρωσοαμερικανικών σχέσεων και σε αυτό της στρατηγικής εγκράτειας”. “Κατά συνέπεια, δεν νομίζω πως υπάρχει καμιά βιάση προς αυτό” (σ.σ.: τον πυρηνικό πόλεμο), αλλά “είμαστε έτοιμοι για αυτόν” πρόσθεσε με νόημα.

Το χρονικό

Ο πόλεμος στην Ουκρανία πυροδότησε τη σοβαρότερη κρίση στις σχέσεις Ρωσίας-Δύσης μετά την κρίση των πυραύλων στην Κούβα το 1962 και ο Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποιεί πως η Δύση διακινδυνεύει να πυροδοτήσει πυρηνικό πόλεμο αν αναπτύξει στρατεύματα στα πεδία των μαχών στην Ουκρανία.

Ο ρωσικός στρατός εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, έπειτα από οκτώ χρόνια πολέμου στην ανατολική Ουκρανία ανάμεσα σε δυνάμεις του Κιέβου και φιλορώσους αυτονομιστές.

Η Δύση έχει υποσχεθεί να εγγυηθεί πως η Ρωσία θα ηττηθεί στην Ουκρανία, αλλά, έπειτα από δύο χρόνια πολέμου, τα ρωσικά στρατεύματα ελέγχουν χονδρικά το ένα πέμπτο του εδάφους της χώρας αυτής.

Καθώς οι ΗΠΑ διανύουν εκλογική χρονιά, στη Δύση, και ειδικά στην Ουάσιγκτον επικρατούν διχογνωμίες για την υποστήριξη των στρατευμάτων του Κιέβου. Την ίδια ώρα η Ρωσία προχώρησε σε μερική επιστράτευση, ενισχύοντας τις ένοπλες δυνάμεις της με εκατοντάδες χιλιάδες άνδρες, ενώ ταυτόχρονα επανεξοπλίζεται με ρυθμό πολύ ταχύτερο από τις δυτικές δυνάμεις αποκτώντας συγκριτικό πλεονέκτημα.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, πως εκ του αξιώματός του είναι αυτός που θα κληθεί να αποφασίσει για τη χρήση πυρηνικών όπλων, επανέλαβε στη σημερινή συνέντευξη του πως το ζήτημα αυτό ορίζεται στο συναφές δόγμα του Κρεμλίνου. “Τα όπλα υπάρχουν για να τα χρησιμοποιούμε”, ξεκαθάρισε.

Όπως είναι γνωστό η Ρωσία και οι ΗΠΑ διαθέτουν μακράν τα μεγαλύτερα πυρηνικά οπλοστάσια στον κόσμο (πάνω από το 90% των πυρηνικών όπλων στον πλανήτη).

Στις εκλογές που θα διεξαχθούν από την Παρασκευή ως και την Κυριακή ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται, απούσης πραγματικής αντιπολίτευσης, να εξασφαλίσει νέα προεδρική θητεία ως το 2030, τη χρονιά που θα συμπληρώσει τα 77 του χρόνια. Θα μπορούσε δυνητικά να εκλεγεί τότε για άλλη μια θητεία, ως το 2036, χάρη σε αναθεώρηση του ρωσικού Συντάγματος πριν από τέσσερα χρόνια.