Ανοίγει ο δρόμος για το πρώτο Διασυνοριακό Εθνικό Πάρκο Άγριου Ποταμού στην Ευρώπη, Αώος/Vjosa
Στην Ήπειρο βρίσκεται ένα από τα ελάχιστα ποτάμια ελεύθερης ροής της Ευρώπης, το οποίο μοιράζεται ανάμεσα σε δύο χώρες: ο Αώος! Με συνολικό μήκος 260 χλμ., κυλά σε μια διαδρομή απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, διασχίζοντας 70 χλμ. από την πλευρά της Ελλάδας πριν περάσει στο Αλβανικό έδαφος, για να συνεχίσει το ταξίδι του, με την ονομασία Vjosa, μέχρι τις εκβολές του στην Αδριατική θάλασσα.
Ο ποταμός Αώος, πηγάζει από την οροσειρά της Πίνδου, λίγο έξω από το Μέτσοβο. Εκεί δημιουργήθηκε τη δεκαετία του ’80 η ομώνυμη τεχνητή λίμνη, η οποία αποτελεί τουριστικό προορισμό για πολλούς επισκέπτες, εντυπωσιάζοντας με τη μοναδική ομορφιά της.
Ένα σημαντικό βήμα έγινε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τον χαρακτηρισμό τμήματος της λεκάνης απορροής του διασυνοριακού ποταμού Αώου στην ελληνική πλευρά των συνόρων ως Προστατευόμενου Φυσικού Σχηματισμού και Προστατευόμενου Τοπίου, σύμφωνα με κοινό δελτίο Τύπου των οργανώσεων MedINA, Πίνδος Περιβαλλοντική, The Green Tank, EuroNatur, Riverwatch, EcoAlbania.
1⃣/Από σήμερα, ολόκληρος ο ποταμός #Αώος 💙& οι παραπόταμοί του, #Σαραντάπορος & #Βοϊδομάτης, βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας 🎉Το @YpenGr χαρακτήρισε το μέχρι σήμερα απροστάτευτο τμήμα της λεκάνης απορροής του ποταμού ως Προστατευόμενο Φυσικό Σχηματισμό & Προστατευόμενο Τοπίο. pic.twitter.com/7KPaNUqBe7
— The Green Tank (@The_GreenTank) November 28, 2023
Ο χαρακτηρισμός καλύπτει το τμήμα εκείνο, που μέχρι σήμερα βρισκόταν εκτός προστασίας, από τα όρια του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου έως τα σύνορα Ελλάδας – Αλβανίας.
Ο χαρακτηρισμός της περιοχής ως Προστατευόμενου Φυσικού Σχηματισμού και Προστατευόμενου Τοπίου είναι το πρώτο βήμα. Επόμενο βήμα, για να εξασφαλιστεί η θεσμική προστασία, είναι η έκδοση σχετικής απόφασης του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την οποία θα τεθούν ειδικοί όροι και περιορισμοί για την άσκηση δραστηριοτήτων στην περιοχή.
Η πλήρης προστασία του Αώου θα διασφαλιστεί με την αναβάθμιση της προστασίας της περιοχής σε Εθνικό Πάρκο, μέσω της επέκτασης των ορίων του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου προς τα σύνορα Ελλάδας – Αλβανίας.
Έτσι, η λεκάνη απορροής του ποταμού θα ενταχθεί σε ένα ενιαίο καθεστώς προστασίας και στη συνέχεια θα μπορεί να ενωθεί με το γειτονικό Εθνικό Πάρκο Vjosa, προκειμένου να θεσπιστεί το πρώτο Διασυνοριακό Εθνικό Πάρκο Άγριου Ποταμού στην Ευρώπη, Αώος/Vjosa.