Αιτιολόγησαν την πράξη τους λέγοντας ότι θέλουν να προωθήσουν «το δικαίωμα για υγιεινή και βιώσιμη διατροφή, καταγγέλλοντας ένα άρρωστο γεωργικό σύστημα» στο πλαίσιο εκστρατείας με κεντρικό αίτημα την «κοινωνική ασφάλεια της βιώσιμης διατροφής»

Οι δύο περιβαλλοντικές ακτιβίστριες που περιέλουσαν χθες το πρωί με σούπα το αλεξίσφαιρο τζάμι που προστατεύει την «Μόνα Λίζα» στο μουσείο του Λούβρου θα κληθούν να πληρώσουν μια συνεισφορά πολιτών σε μια ένωση αρωγής θυμάτων, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η εισαγγελία του Παρισιού.

«Μέσα από τη μη βίαιη δράση τους, η Σάσα (24 ετών) και η Μαρί-Ζιλιέτ (63 ετών) απαιτούν την ίδρυση της Βιώσιμης Επισιτιστικής Κοινωνικής Ασφάλιση», έγραψε η περιβαλλοντική ομάδα Riposte Alimentaire, στην οποία συμμετέχουν οι δύο διαδηλωτές που ήταν πίσω από τον βανδαλισμό.

Αιτιολόγησαν την πράξη τους λέγοντας ότι θέλουν να προωθήσουν «το δικαίωμα για υγιεινή και βιώσιμη διατροφή, καταγγέλλοντας ένα άρρωστο γεωργικό σύστημα» στο πλαίσιο εκστρατείας με κεντρικό αίτημα την «κοινωνική ασφάλεια της βιώσιμης διατροφής».

Οι δύο ακτιβίστριες συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό κράτηση για φθορά διαβαθμισμένης ή εγγεγραμμένης ιδιοκτησίας. Στο τέλος της αστυνομικής κράτησής τους, «τα δύο άτομα κατηγορήθηκαν με πρόστιμο εισόδου ή παραμονής σε μουσείο στη Γαλλία». Η παράβαση αυτή τιμωρείται με πρόστιμο 1.500 ευρώ. Οι δύο ακτιβίστριες παρουσιάστηκαν σήμερα ενώπιον εκπροσώπου του εισαγγελέα, με σκοπό τη συμβολή του πολίτη, που αποτελεί εναλλακτική δίωξη.

«Το έργο δεν υπέστη καμία ζημιά», διαβεβαίωσε του μουσείο στο Γαλλικό Πρακτορείο την Κυριακή. Οι δύο γυναίκες έκρυψαν την κολοκυθόσουπα σε ένα θερμός καφέ.

Το Λούβρο κινητοποίησε τον μηχανισμό διαχείρισης κρίσης. Η αίθουσα όπου φιλοξενείται ο πίνακας εκκενώθηκε και καθαρίστηκε.