«Είμαστε υποχρεωμένοι να φέρουμε πίσω» τους ομήρους, λέει ο Νετανιάχου – Ο υπουργός Άμυνας λέει πως είναι αποφασισμένος να κάνει τα πάντα για να «νικήσει» τους εχθρούς – Η ανάρτησή Μητσοτάκη για την επέτειο

Με το τραύμα ακόμα νωπό και πολεμώντας σε περισσότερα μέτωπα, το Ισραήλ τιμά σήμερα, πρώτη επέτειο της τραγωδίας, τα θύματα της χωρίς προηγούμενο επίθεσης που πραγματοποίησε το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 στο έδαφός του, με την οποία ξέσπασε ο πόλεμος στη λωρίδα της Γάζας.

Στη Ρεΐμ, στο μέρος όπου διεξαγόταν το φεστιβάλ μουσικής Nova και όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 370 άνθρωποι, ένα πλήθος έδωσε μέσα σε ατμόσφαιρα περισυλλογής το σήμα για την έναρξη αυτών των τελετών τηρώντας σιγή ενός λεπτού ακριβώς στις 06:29 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), την ώρα που η Χαμάς εξαπέλυσε την επίθεσή της στο νότιο Ισραήλ.

Λίγο νωρίτερα, οι υπνωτικοί ήχοι του τελευταίου μουσικού κομματιού που είχε ακουστεί πριν από ένα χρόνο στο χώρο αυτό, ακούστηκαν για μερικά λεπτά μπροστά σε ένα πλήθος οικογενειών που πενθούσαν, με μερικούς από τους παριστάμενους να έχουν αποτυπωμένα στα ρούχα τους το πρόσωπο του νεκρού συγγενή τους. Όταν η μουσική διακόπηκε ξαφνικά, όπως είχε γίνει την ημέρα της επίθεσης, μια κραυγή απόγνωσης έσπασε τη σιωπή.

Η επίθεση της Χαμάς οδήγησε στην πιο αιματηρή ημέρα στην ιστορία του Ισραήλ. Οι περισσότεροι από τους νεκρούς ήταν άμαχοι, ανάμεσά τους γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, οι οποίοι σκοτώθηκαν μέσα στο σπίτι τους ή στο δρόμο, καθώς και στο χώρο όπου διεξαγόταν το μουσικό φεστιβάλ. Σκοτώθηκαν επίσης στρατιώτες σε βάσεις κοντά στα σύνορα με τη Γάζα.

Ο ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ, παρών στη συγκέντρωση, συναντήθηκε με οικογένειες θυμάτων.

Αργότερα μέσα στην ημέρα ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα απευθυνθεί στο έθνος. Άλλες συγκεντρώσεις είναι προγραμματισμένες στο Τελ Αβίβ, καθώς και το Νιρ Οζ, ένα κιμπούτς του οποίου τριάντα κάτοικοι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 70 συνελήφθησαν όμηροι και οδηγήθηκαν στη Γάζα.

Αλλού, από το Σίδνεϊ ως το Βερολίνο, από το Μπουένος Άιρες ως τη Νέα Υόρκη, πολυάριθμες συγκεντρώσεις ή τελετές θα σηματοδοτήσουν την επέτειο αυτής της αιφνιδιαστικής επίθεσης που στοίχισε τη ζωή σε 1.205 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχων, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη στα επίσημα ισραηλινά στοιχεία και στην οποία περιλαμβάνονται οι όμηροι που έχασαν τη ζωή τους κατά την ομηρεία τους.

Στη Γάζα, 101 όμηροι παραμένουν μέχρι σήμερα καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν την αποστολή τους να βάλουν τέλος στην κυριαρχία της Χαμάς στο θύλακα και να καταστρέψουν τις στρατιωτικές δυνατότητές της. Η επίθεσή τους στη λωρίδα της Γάζας έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 42.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές, και έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού του θυλάκου, που αριθμούσε 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους.

Ωστόσο το επίκεντρο του πολέμου μεταφέρεται όλο και περισσότερο προς βορράν, στο Λίβανο, όπου ισραηλινές δυνάμεις άρχισαν να ανταλλάσσουν πυρά με τη Χεζμπολάχ στις 8 Οκτωβρίου, αφού η υποστηριζόμενη από το Ιράν οργάνωση εξαπέλυσε ομοβροντία πυραύλων για να υποστηρίξει τη Χαμάς. Αυτό που άρχισε ως καθημερινές, αλλά περιορισμένες ανταλλαγές πυρών, έχει κλιμακωθεί σε βομβαρδισμούς του προπύργιου της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό και σε μια χερσαία επίθεση σε μεθοριακά χωριά που έχει στόχο την εξάλειψη των μαχητών της σ’ αυτά και να επιτραπεί σε δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινούς που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στο βόρειο Ισραήλ, να επιστρέψουν σ’ αυτά.

Η επίθεση του Ισραήλ, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 1.000 ανθρώπους τις δύο τελευταίες εβδομάδες, έχει προκαλέσει μαζική φυγή από το νότιο Λίβανο, όπου περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπισθεί.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να φέρουμε πίσω» τους ομήρους, λέει ο Νετανιάχου – Ο υπουργός Άμυνας λέει πως είναι αποφασισμένος να κάνει τα πάντα για να «νικήσει» τους εχθρούς


Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα, στη διάρκεια τελετής που σηματοδότησε την πρώτη επέτειο της χωρίς προηγούμενο επίθεσης του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, πως το Ισραήλ έχει την υποχρέωση να φέρει πίσω τους ομήρους.

«Αυτή την ημέρα, σ’ αυτό τον τόπο και σε πολυάριθμα μέρη της χώρας μας, θυμούμαστε τους νεκρούς μας, τους ομήρους μας – τους οποίους είμαστε υποχρεωμένοι να φέρουμε πίσω, και τους ήρωές μας που έπεσαν για την υπεράσπιση της πατρίδας και της χώρας», δήλωσε ο Νετανιάχου κατά την τελετή αυτή που πραγματοποιήθηκε στην Ιερουσαλήμ.

Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ εξέφρασε από την πλευρά του τη δέσμευσή του να κάνει τα πάντα για να «νικήσει» τους εχθρούς του Ισραήλ.

«Είμαστε βαθιά δεσμευμένοι να συνεχίσουμε να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να νικήσουμε τους εχθρούς μας και να υπερασπισθούμε την πατρίδα μας», υπογράμμισε ο Γκάλαντ σε ανακοίνωση.

Μητσοτάκη για τη συμπλήρωση ενός έτους από το τρομοκρατικό χτύπημα κατά του Ισραήλ

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε την εξής ανάρτηση στα αγγλικά για τη συμπλήρωση ενός έτους από το τρομοκρατικό χτύπημα κατά του Ισραήλ: «One year after the horrific terrorist attacks of October 7th, we do not forget. The people of Israel have the right to live with security. We also repeat our call for the immediate release of all hostages».

Ανεπίσημη μετάφραση: «Έναν χρόνο μετά τα φρικτά τρομοκρατικά χτυπήματα της 7ης Οκτωβρίου, δεν ξεχνάμε. Ο λαός του Ισραήλ έχει το δικαίωμα να ζει με ασφάλεια. Επαναλαμβάνουμε επίσης την έκκλησή μας για άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων».

Εμανουέλ Μακρόν: “Ο πόνος παραμένει οξύς όπως πριν από ένα χρόνο”

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα, κατά την πρώτη επέτειο της σφαγής της 7ης Οκτωβρίου που διέπραξε η Χαμάς στο Ισραήλ, ότι «ο πόνος παραμένει οξύς όπως πριν από ένα χρόνο», “αυτός του ισραηλινού λαού, του δικού μας, της πληγωμένης ανθρωπότητας”.

Στο δίκτυο Χ, ο Μακρόν εξέφρασε τις “αδελφικές του σκέψεις” προς τα θύματα, τους ομήρους και τις “οικογένειες με ραγισμένες τις καρδιές από την απουσία ή από την αναμονή”.

Χθες, ο Μακρόν επιβεβαίωσε στον Ισραηλινό πρόεδρο Μπενιαμίν Νετανιάχου την «ακλόνητη δέσμευση» της Γαλλίας για την ασφάλεια του Ισραήλ, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας την επομένη των δηλώσεων του Γάλλου προέδρου που ζητούσε να σταματήσουν κάποιες παραδόσεις όπλων στο Ισραήλ.

Τζόρτζια Μελόνι: «Το Ισραήλ έχει δικαίωμα να αμύνεται, αλλά με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο»


Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι αναφέρθηκε, με γραπτή της δήλωσή, στην σημερινή επέτειο της σφαγής Ισραηλινών αμάχων από την Χαμάς.

“Δεν ξεχνάμε την απάνθρωπη σφαγή που διέπραξε η Χαμάς πριν από έναν χρόνο. Θυμόμαστε πάντα την σφαγή χιλιάδων αμάχων πολιτών, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, και την ασεβή προσβολή των πτωμάτων τους, τα οποία εκτέθηκαν δημόσια χωρίς κανένα έλεος”, τόνισε η Μελόνι.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός προσθέτει ότι η ανάμνηση των όσων συνέβησαν δεν αποτελεί απλή τελετή, αλλά προϋπόθεση κάθε πολιτικής δράσης για την επιστροφή της ειρήνης στην Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με την Μελονι, “ο όλο και πιο διαδεδομένος δισταγμός ως προς την επίτευξη του στόχου αυτού δείχνει έναν υφέρποντα και ολο και ευρύτερο αντισημιτισμό, ο οποίος επιβάλλεται να προκαλέσει ανησυχία σε όλους. Και οι διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών δυστυχως το επιβεβαίωσαν “.

“Κατά την σημερινή επέτειο υπογραμμίζουμε και πάλι το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται και να ζει ειρηνικά εντός των συνόρων του, αλλά και την ανάγκη αυτό να πραγματοποιηθεί με σεβασμό στο διεθνές ανθρωπιστικό δικαιο”, καθιστά σαφές η επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

“Τα θύματα της Γάζας είναι θύματα δύο φορές. Του κυνισμού της Χαμάς, η οποία τα χρησιμοποιεί ως ανθρώπινες ασπιδες και, στην συνέχεια, των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ”, τονίζει.

Η Τζόρτζια Μελόνι καταλήγει ζητώντας να εργαστούν όλοι για τον διάλογο και την αποκλιμάκωση και δεσμεύεται, ως εκ περιτροπής πρόεδρος της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών, να καταβάλει προσπάθειες για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων, την άμεση κατάπαυση του πυρός στην Γάζα και για την σταθεροποίηση των συνόρων Ισραήλ – Λιβάνου, μέσω της εφαρμογής των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.