Ο Σωτήρης Γεωργίου καταπιάνεται με το πρόβλημα των ελεύθερων χώρων στις παραλίες, το συνδέει με την ακρίβεια και στέκεται στην απουσία καταναλωτικής συνείδησης των Ελλήνων.

Το κίνημα της πετσέτας λοιπόν. Και μεγάλο θέμα που καλείται να βρει λύση και πάλι η κυβέρνηση και νομίζω το μπαλάκι θα πάει πάλι κατευθείαν στον πρωθυπουργό που ως τώρα δείχνει άμεσα αντανακλαστικά. Και γι αυτό ελπίζουμε ο κίνδυνος να γίνουμε ξένοι και τουρίστες στην χώρα μας, να μείνει κίνδυνος! Η αλήθεια πάντως είναι ότι το κλασικό μπανάκι του απλού Έλληνα κινδυνεύει να γίνει παντελώς είδος πολυτελείας,αλλά και άγνωστη λέξη! Κοινώς να αισθανόμαστε ξένοι στην χώρα μας ή τουρίστες και άρα να είμαστε και πακεταρισμένοι για το κλασικό μπανάκι! Το φαινόμενο που άρχισε να ακούγεται από την Μύκονο έχει πάρει διαστάσεις και αγγίζει όλα τα μεγάλα νησιά ,αλλά και μικρότερα. Και φυσικά και την Αττική που ειδικά αυτή με τα νέα έργα θα έχει ακόμα λιγότερες ελεύθερες παραλίες. Ασφαλώς το πρόβλημα είναι μεγάλο και γι αυτό δημιουργήθηκε ουσιαστικά το …κίνημα της πετσέτας με ανθρώπους σε πολλές πόλεις να διαμαρτύρονται για την ελλιπή πρόσβαση σε παραλίες. Σε ελεύθερες δηλ παραλίες που θα κάνουν το μπάνιο με τα παιδιά τους. Και χωρίς να πρέπει να πληρώνουν για ξαπλώστρες και τα παρελκόμενα!

Αν δεν το έχετε καταλάβει το κλασικό μπανάκι του Έλληνα είναι είδος πολυτελείας και κοστίζει πια περισσότερο από ένα απλά καλό δωμάτιο και σε νησί: Αν βάλεις βενζίνες,πάρκινγκ,καφέδες και νερά και ξαπλώστρες,στην καλύτερη κατά μ.ο δεν καθαρίζεις με κάτω από 50ρικο για 3-4 άτομα. Συνεπώς θέλεις ένα μισθό σχεδόν για να πηγαίνεις για μπάνιο τα Σαββατοκύριακα! Και αυτό καθώς μειώνονται ολοένα και περισσότερο οι διαθέσιμες παραλίες ή το ελεύθερο κομμάτι τους. Αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα καθώς ο απλός πολίτης και οικογένεια δεν θα έχει στην Αττική στο τέλος του ..έργου και πολλές επιλογές! Και θα είναι όποιος προλάβει. Δεν ξέρω αν υπάρχει ευθύνη για ανεξέλεγκτο αριθμό αδειών για οργανωμένες παραλίες. Σίγουρα πάντως η ξαπλώστρα είναι τεράστια μπίζνα και γι αυτό γίνεται χαμός για τις σχετικές άδειες . Σκέψου να έχεις σαν όμιλος πχ σε 3-4 τοποθεσίες,5000 ξαπλώστρες την ημέρα προς εκμετάλλευση. Μιλάμε για τζίρο για πλάκα 100 χιλ την μέρα!Τεράστια μπίζνα που δεν είναι κακό ασφαλώς καθώς οι οργανωμένες παραλίες παρέχουν όλες τις ανέσεις αφού πληρώνεις. Επίσης δεν αγχώνεσαι για κλοπές και φυσικά υπάρχει ναυαγοσώστης για ώρα ανάγκης. Ως είθισται στην Ελλάδα πάμε από το ένα άκρο στο άλλο. Όλα χρειάζονται με το σωστό μέτρο. Το πρόβλημα πάντως μεγεθύνεται σε πολλά νησιά που οι καλές παραλίες γίνονται σχεδόν αποκλειστικά για όσους πληρώνουν αφού ανήκουν σε επιχειρήσεις νόμιμα ή όχι ακριβώς! Είδαμε τι έγινε και στην Μύκονο και με την παρέμβαση της κυβέρνησης. Νομίζω θα δούμε τέτοια έργα παντού σταδιακά καθώς ο Έλληνας δεν ανέχεται να του κόψεις τον φραπέ και το μπάνιο! Και πλέον δεν υπάρχουν χρήματα για ξαπλώστρες σε όλους,άσε που δεν είναι και φθηνά σε αντίθεση με τον ξένο τουρίστα που μας βλέπει σαν γη της επαγγελίας! Επίσης απορία έχω ποιός ευθύνεται για τους ελέγχους. Η αστυνομία,η τουριστική αστυνομία αν υπάρχει ακόμα,οι Δήμοι;Ποιός; Και ποιός δίνει τις άδειες Πάντως η νέα εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έδωσε ήδη εντολή για έρευνα για τις καταγγελλόμενες αυθαίρετες καταλήψεις των παραλιών από επιχειρηματίες με τις ξαπλώστρες και τα σχετικά. Στην Μύκονο που κατέβηκε εισαγγελέας είχε αποτέλεσμα πάντως! Και επαναλαμβάνω το μεγάλο πρόβλημα της Αττικής με πολύ κόσμο να μην αντέχει να δώσει ούτε 10 και 20 ευρώ σύνολο και με τις ελεύθερες παραλίες να έχουν περιοριστεί!

Τέλος να πω ότι στην γείτονα Ιταλία για παράδειγμα όπως διαβάσαμε, η ιταλική νομοθεσία προβλέπει ότι οι οργανωμένες πλαζ σε κάθε Δήμο, δεν πρέπει να καταλαμβάνουν πάνω από το 60% της συνολικής έκτασης της παραλίας. Ασφαλώς μιλάμε για πανευρωπαϊκό ζήτημα. Μην ξεχάσουμε βέβαια να πούμε ότι η καταναλωτική συμπεριφορά μας ρυθμίζει σε μεγάλο βαθμό και τις τομές. Αν και υπάρχει η ένσταση ότι έρχονται οι ξένοι που είναι φθηνά γι αυτούς. Βέβαια είδατε τι έπαθε από τους ξένους επίσης η Μύκονος! Θα δείξει. Πάντως χρειάζεται μια κυβερνητική παρέμβαση και τήρηση των όσων έχουν συμφωνηθεί στις παραχωρήσεις. Κατά τα άλλα αν γκρινιάζεις για τις τιμές δεν πας να τους τα ακουμπάς κιόλας! Ο Έλληνας δυστυχώς δεν έχει καταναλωτική συνείδηση παρά μόνο γκρίνια και γι αυτό δεν αλλάζει και τίποτα. Στο κάτω κάτω οι τιμές είναι θέμα προσφοράς και ζήτησης αφού είμαστε ελεύθερη οικονομία