Για το διάστημα που είναι η «μεγάλη ελπίδα» και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση μίλησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, κατά τη διάρκεια της θεματικής συζήτησης με τίτλο «Οι ΟΤΑ στη Νέα Ψηφιακή Εποχή – Στόχοι και προκλήσεις», κατά τη δεύτερη ημέρα του Attica Green Expo 2024, που πραγματοποιείται μέχρι και το Σάββατο 1η Ιουνίου στο γήπεδο του Τάε Κβον Ντο στο Παλαιό Φάληρο.

«Το διάστημα είναι η επόμενη μεγάλη ελπίδα. Οι λύσεις έρχονται από ψηλά. Το πρόγραμμα των 15 ελληνικών μικροδορυφόρων είναι ό,τι πιο ελπιδοφόρο για την κλιματική κρίση, την προστασία ακτών και άλλων δράσεων που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον. Από το 2026 και μετά από 15 δικούς μας δορυφόρους θα έχουν ό,τι χρειαζόμαστε για ό,τι σχεδιάζουν οι πόλεις μας. Πληροφορία ελεύθερη για όσους θέλουν να αντλήσουν πληροφορία για το περιβάλλον και για οτιδήποτε, προσβάσιμη απ’ όλη την ελληνική δημόσια διοίκηση», ανέφερε ο υπουργός, ενώ σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του σημείψσε: «Ας δούμε πώς με τεχνολογίες εδάφους αλλά και δορυφορικές να αποφύγουμε καταστροφές σε επίπεδο πολιτικής προστασίας».

«Ο πρώτος βαθμός αυτοδιοίκησης είναι το σημείο που πρέπει να βασιστούμε περισσότερο για τις λύσεις για το περιβάλλον», πρόσθεσε ο κ. Παπαστεργίου, ο οποίος εξήγησε ότι «ξεκινώντας από τη διαχείριση απορριμμάτων, φυσικών πόρων και νερού, πρέπει να δούμε πώς η τεχνολογία θα στηρίξει πρωτοβουλίες και δράσεις γύρω» και τόνισε πως προγράμματα όπως τα Smart cities είναι «πολύ καλή ευκαιρία».

«Τα χρήματα είναι πολλά… Πρέπει να μοιραστούν σωστά. Αισθητήρες για μέτρηση, αυτοματισμοί για μείωση κατανάλωσης. Σημαντικό να παράξουμε εναλλακτική ενέργεια αλλά και να εξοικονομήσουμε. Χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας όλων μας», επεσήμανε και συμπλήρωσε: «Πρέπει όλοι οι δήμοι να ανταποκριθούμε και ανταποκρινόμαστε. Να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία για να αυξήσουμε τις δυνατότητες και την αποτελεσματικότητά μας».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος του In.gr Χρήστος Ράπτης, ο δήμαρχος Νέας Ιωνίας, Παναγιώτης Μανούρης, υπογράμμισε ότι «τα τεχνολογικά εργαλεία είναι εργαλεία, δεν είναι αυτοσκοπός. Πρέπει πρώτα το εξαφανιστεί η γραφειοκρατία και όχι να την ψηφιοποιήσουμε».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι ψηφιακοί στόχοι και προκλήσεις πρέπει να είναι συνυφασμένοι με τους μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους των προηγμένων πόλεων, δηλαδή τη βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα των πόλεων, την πράσινη μετάβαση και την ενεργειακή φτώχεια, την ενσωμάτωση και συμπερίληψη.

«Όλες οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες να ενταχθούν και να τους αφορά η ανάπτυξη της πόλης να μην είναι στο περιθώριο. Να μπουν οι πολίτες σε μια διαδραστική σχέση με πλατφόρμες για σοβαρή διαβούλευση. Ρόλος στους δημότες για διαμόρφωση της πόλης», ανέφερε.

Ο γγ Δήμου Αιγάλεω και Α’ αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Ελλάδος «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ», Νίκος Νικολακόπουλος, σημείωσε ότι το ζήτημα της σημερινής περιόδου, της ψηφιακής επανάστασης, είναι η υλοποίηση των έργων που έχουν προγραμματιστεί μέσω ΕΣΠΑ, RRF και Αντ. Τρίτσης.

Ο δήμαρχος Παιανίας, Ισίδωρος Μάδης, τόνισε ότι «έχουν πολλά βήματα να γίνουν ακόμα για την ψηφιοποίηση των δήμων και ελπίζουμε ότι οι σωστοί άνθρωποι είναι στα σωστά πόστα για να συνεχιστεί αυτό.

Ο αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου και δήμαρχος Ευρώττα, Δήμος Βέρδος, επεσήμανε ότι και η Πελοπόννησος έχει μπει σε τροχιά ανόδου σε ό,τι αφορά τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό, συμπλωρώνοντας πως «αποστολή των δημάρχων είναι να απλοποιήσουμε τη ζωή των δημοτών μας και να τους ακούμε». Ενδεικτικά, ανέφερε εφαρμογές όπως το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης σε περίπτωση πιθανής πλημμύρας του Ευρώτα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ