Τα επόμενα βήματα αφορούν στην ανακοίνωση της χρηματοδότησης του έργου και στην δημοπράτηση του
Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι διαδικασίες για την αποκατάσταση του συγκροτήματος των επτά ενετικών νεωρίων στα Χανιά, μετά και την έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο της μελέτης αποκατάστασης, που εκπονήθηκε στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης πολιτιστικής ανάπτυξης μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Χανίων και του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Αντικείμενο της μελέτης ήταν η ιστορική και τεχνολογική τεκμηρίωση των μελετών ωρίμανσης των έργων αποκατάστασης και επανάχρησης των ενετικών νεωρίων.
Ο αναλυτικός τόμος στον οποίο συμπεριλαμβάνεται το σύνολο της μελέτης, παρουσιάστηκε στα Χανιά, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Χανίων Νίκου Καλογερή, του δημάρχου Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη, του πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης Μιχάλη Ζερβάκη, των μελών της επιστημονικής ομάδας που εκπόνησε την μελέτη και εκπροσώπων τοπικών αρχών και φορέων.
Για μια «νησίδα πολιτισμού», που θα αποτελείται από τα νεώρια, το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου και το θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης», η οποία θα είναι ικανή να φέρει σε πέρας πολιτιστικές διοργανώσεις παγκοσμίου επιπέδου, έκανε λόγο ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, ενώ ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής μίλησε για ένα έργο που θα καθορίσει, όπως είπε, με τον πλέον δυναμικό τρόπο την βιώσιμη ανάπτυξη των Χανίων στο μέλλον. Για ένα δύσκολο και πολύπλοκο έργο μελέτης και αναστήλωσης του μνημείου, έκανε λόγο ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Μιχάλης Ζερβάκης.
Κατά την παρουσίαση, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων Ελένη Παπαδοπούλου, μετέφερε τον χαιρετισμό της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, που χαρακτήρισε πολύ σημαντική για τα Χανιά, και όχι μόνο, την υπόθεση της αποκατάστασης και της επανάχρησης των νεωρίων.
«Η αποκατάσταση τους οδηγεί, όχι μόνο σε ένα αισθητικά άρτιο αποτέλεσμα, αλλά και στην επανάχρησή τους ως χώρο πολιτισμού και αναψυχής», ανέφερε στον χαιρετισμό της η κ. Μενδώνη.
Για το περιεχόμενο της μελέτης μίλησαν ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ, Δημήτρης Φιλιππίδης, η καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Βενετίας Cà Foscari, Elisabetta Molteni και ο επιστημονικά υπεύθυνος του έργου, καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Νίκος Σκουτέλης.
Αντικείμενο της μελέτης είναι τα επτά νεώρια στην ανατολική πλευρά του παλιού λιμανιού των Χανίων, ένα εμβληματικό κτιριακό συγκρότημα της ενετικής περιόδου. Με το δεδομένο των νέων χρήσεων, δημιουργούνται δύο λειτουργικές ενότητες: η πρώτη ενότητα αφορά στα νεώρια Ν1 έως Ν4 για να λειτουργήσει ως χώρος περιοδικών εκθέσεων και εκδηλώσεων. Η είσοδος στον χώρο γίνεται από το Ν5, αλλά και από τα δυτικά, ώστε να εξασφαλίζεται η άμεση επικοινωνία του εκθεσιακού χώρου με το κέντρο της πόλης, το θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» (παλιό Τελωνείο), καθώς και την παλιά κεντρική πύλη που βρίσκεται στο τέλος της οδού Δασκαλογιάννη, μίας από τις κύριες οδούς της παλιάς πόλης των Χανίων. Στο Ν5 προβλέπονται εγκαταστάσεις πωλητηρίου και εκθέσεων για την ιστορία του συγκροτήματος και τη ναυπηγική τέχνη των Βενετών, κατά τον 16ο και 17ο αιώνα.
Η δεύτερη ενότητα περιλαμβάνει τα νεώρια Ν6 και Ν7. Στο Ν7 προβλέπεται μικτή χρήση ομιλιών, μουσικής και σκηνικών τεχνών και βάσει αυτής της παραδοχής σχεδιάστηκαν τα μέρη της αίθουσας ώστε να ανταποκρίνεται σε όλες τις ανάγκες. Θα φιλοξενήσει χώρο ομιλιών και σκηνικών τεχνών, με χωρητικότητα 170 ατόμων και επικοινωνεί με τα υπόλοιπα νεώρια με μία τοξωτή δίοδο. Κατασκευάζεται σκηνή και πλατεία θεατών υπό κλίση που δεν θα επηρεάζει την ενιαία θεώρηση των χώρων, με ανεξάρτητη είσοδο από το Ν6.
Μετά και την παρουσίαση τα επόμενα βήματα αφορούν στην ανακοίνωση της χρηματοδότησης του έργου και στην δημοπράτηση του.